Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 448 kJ / 2 736 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,36 g |
| Tuky | 161,13 g |
| Vláknina | 4,50 g |
| Cholesterol | 1,16 g |
| Sodík | 435 mg |
| Sůl | 1,62 g |
| Sacharidy | 273,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte dvě obdélníkové formy na pečení. Nemáte-li dvě formy, udělejte těsto z dvojité dávky a použijte pekáč s vyšším okrajem, který rozdělíte na podlouhlé poloviny pomocí alobalu, z něhož do pekáče vytvoříte “zarážku” jako hranaté písmeno “Z” (viz fotky).
Krok 2: Ušlehejte máslo, cukr, vejce, vanilkový extract, mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou soli a mléko dokud není těsto hladké (bude dost hutné, ne jako lité těsto). Rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte kakao a obarvěte těsto na hnědo.
Krok 3: Naneste těsta do formy, zarovnejte povrch, a pečte 25–30 minut. Nechte 5 minut zchladnout, pak vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.
Krok 4: Po vychladnutí seřízněte vršky obou kourpusů do rovna, položte oba upečené korpusy na sebe a ořízněte ostatní strany tak, aby byly korpusy stejně velké. Poté přeřízněte korpusy (stále na sobě) podélně na půlky (viz fotky).
Krok 5: Vyválejte marcipán tak, aby se do něj daly korpusy zabalit. Potřete korpusy po všech stranách marmeládou a narovnejte na sebe tak, že vespod bude jeden světlý a jeden tmavý korpus, a na tmavém bude světlý a naopak. Tím vytvoříte šachovnici.
Krok 6: Obalte koláč marcipánem (bude ho držet pohromadě) a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte pilkovým nožem na plátky.
Zveřejněno 5. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šachy koláč (Battenberg Cake)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mqDA
Moje poznámka
Šachy koláč (Battenberg Cake)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mqDA
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 13 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 18 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 2 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 4 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 4 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 4 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 5 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 6 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 6 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 6 hodinami
Tématické fráze:
dort šachy,
rezy battenberg,
čokoládové šachy,
marcipánové šachy,
šachový koláč,
dort battenberg,
šachy z marcipánu,
sach dort,
cake koláč,
forma na šachy,
šachový dort,
šachy dort,
moucnik v anglii,
koláč šachy,
šachy z cukru,
recept sach dort,
rezy jako sachy,
forma na šachy,
marcipánový dort šachy,
dort šachy recept
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
extrakt vanilkový,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
sůl,
mléko,
kakao,
marmeláda,
marcipán
Komentáře (11)