Hovězí roláda plněná špenátem a uzeninou

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: 2 hodiny 4 - 6 porcí Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

Hovězí zadní 750 g
sůl
pepř bílý mletý
grilovací koření nebo paprika sladká
uzenina - anglická slanina nebo vysočina
vepřové párky 1 pár
špenát mražený 1 ks
česnek stroužek 1 ks
vejce 1 ks
špek
cibule 3 ks ( 1/2 ks pod špenát a zbytek pod maso )
vývar (voda) na podlití
mouka hladká 2 lžíce
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Špenát si rozmrazíme a přebytečnou vodu vylijeme.

  2. V kastrolku si rozehřejeme tuk, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a orestujeme jí do sklovata,pak přidáme špenát a vydusíme ho do husta.

  3. Poté přidáme prolisovaný česnek, špenát osolíme, opepříme a odstavíme stranou k vychladnutí.

  4. Do vychladlého špenátu vlijeme rozšlehané vejce.

  5. Hovězí maso si očistíme a prokrojíme ho do tvaru plátu ( udělají na požádání i v řeznictví ).

  6. Plát masa naklepeme přes fólii - od středu masa směrem k okrajům - a zlehka ho posypeme grilovacím kořením. Pak na 2/3 délky masa naklademe plátky uzeniny, které potřeme špenátovou plňkou.

  7. Na ní položíme po délce párky a roládu zavineme (od naplněné strany k nenaplněné). Roládu si zpevníme nití a zlehka jí osolíme.

  8. Troubu si rozehřejeme na 190°C.

  9. V pekáčku si zlehka rozpustíme špek a na něm roládu ze všech stran opečeme do zatažení masa. Pak k roládě přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka jí orestujeme.

  10. Poté maso podlijeme horkým vývarem (vodou) do 1/3 výšky masa, pekáč přiklopíme a dáme jej do vyhřáté trouby.

  11. Asi po 15 minutách troubu ztlumíme na 170°C a maso pečeme za občasného otáčení a přelévání výpekem do měkka. Dle potřeby maso zlehka podlijeme.

  12. Měkké maso vyjmeme a dáme vychladnout.

  13. Šťávu si v pekáčku vydusíme na tuk (v troubě nebo na sporáku) a ten zasypeme hladkou moukou. Mouku si za stálého míchání orestujeme do růžova a zalijeme jí chladným vývarem. Šťávu řádně metličkou rozšleháme do hladka a necháme jí 15 minut provařit.

  14. Pak šťávu přes jemný cedník propasírujeme, dle potřeby dosolíme a necháme jí ještě asi 5 minut pomalu provářet, aby nám pustila na povrch tuk (glanc).

  15. Vychladlou roládu zbavíme provázku a nakrájíme jí na porce. Ohříváme jí na pařáčku, nebo v troubě pod poklicí. Šťáva nemá být hustá jako omáčka a měla by mít jemnou chuť. Jako příloha se hodí vařené brambory, bramborové knedlíky, houskové knedlíky.

Poznámka

Recept jsem si zrealizovala podle své chuti a protože jsem nechtěla dělat klasický špenát jako přílohu, tak jsem ho dala jako plňku do masa.

Česneku jsem do špenátu dala jen pro lehké ovonění, protože jsem nechtěla dělat klasické česnekové jídlo.

Šťávu lze před závěrečným provařením, zalít lehce světlým pivem. Chuť se sice lehce změní, ale i tak chutná jídlo pořád velmi dobře.

Pokud pečeme roládu den předem, tak jí po zbavení provázku zabalíme do vlhké utěrky, nebo ubrousku a uchováváme v lednici.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 190 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí roláda plněná špenátem a uzeninou

1 2

Tématické fráze: hovězí roláda plněná hovezi rolada masová roláda se špenátem vepřová roláda plněná špenátem plněná hovězí roláda recepty hovězí maso roláda roláda z hovězího masa hovězí roláda recepty hovězí roláda plněná recepty hovězí maso se špenátem hovězí maso na roládu hovězí roláda recept hovezi rolady hovězí masová roláda kruti rolada se spenatem recept hovězí roláda recept na hovězí roládu vepřová roláda se špenátem hovezi rolada plnena video recept rolády z hovězího masa

Zapomněl/a jsem heslo