Těsto téměř na cokoliv ze tří surovin

Jana Dorazinová-Remková Kuchařka: Jana…

Doba přípravy: 40 min i s pečením malých taštiček cca 50 ks, šátečky cca 20 ks Moučníky , Drobné pečivo 27 názorů

Suroviny

250 g Hery
250 tvarohu v alobalu
250 g polohrubé mouky
špetka soli
mletý cukr na sladkou variantu
žloutky s trochou mléka a semínka na posyp na slanou variantu
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Změklou Heru, tvaroh a mouku se špetkou soli vypracujeme v hladké těsto, které necháme 20 minut odpočinout.

  2. Z těsta se dají dělat záviny, taštičky a šátečky, takže další postup zvolíme podle toho, co chceme dělat.

  3. Těsto vyválíme a buď je použijeme na závin, který naplníme podle vlastní chuti jablky, mákem, ořechy atd.., nebo z nich vykrajujeme taštičky pomocí vykrajovátka a plníme je sladkou náplní- (mák, povidla, oslazený tvaroh atd) ..

  4. Taštičky se sladkou náplní upečeme do zlatava a pocukrujeme.

  5. Taštičky se slanou náplní - Niva, Olešnický tvaroh, balkánský sýr nastrouhat nahrubo a spojit dohromady.
    Promíchanou směsí plníme taštičky, které pomažeme žloutkem smíchaným s mlékem a posypeme semínky.
    Pečeme do zlaté barvy.

  6. Pečeme na 190 stupňů zhruba 20 minut, ale sledujeme barvu pečiva.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 423 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Těsto téměř na cokoliv ze tří surovin

  • casino casino

    Mirka55:
    Na tučnosti nezáleží
    Na obsahu syrovátky ano

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Mirka55: Tohle těsto se v naší rodině dělá, co moje paměť sahá, takže bych z praxe souhlasila s Ejou57, že to musí být jednoznačně kostka tvarohu ve staniolu, a s autorkou, že na tučnosti už pak tolik nezáleží. Budete-li mít na výběr, vezměte ten, který je na dotyk pevnější, a to je většinou ten tučný.

    Odpovědět

  • Mirka55: Já jsem měla myslím polotučný, ale nemyslím si, že by nemohl být i tučný, nebo nízkotučný :-8

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Mirka55: Autorka by asi odpověděla stejně - když už tak už - jednoznačně plnotučný:-D
    A pozor - NE ve vaničce !!! Fakt kostka

    Odpovědět

  • Mirka55 Mirka55

    Prosím a o jaký tvaroh se jedná:Tučný, polotučný nebo odtučněný.Děkuji:-)

    Odpovědět

  • RubyRom: Díky moc za nádherné fotky Romi. :-8

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova: Uvedu;-) a děkuji :-8

    Odpovědět

  • Odeta Wollmanova Odeta Wollmanova

    Rovnovážné těsto. Znám už z Mladého světa, no to je dlouho, byl to podpultový časopis ( pro mladší ročníky ).
    Bylo s hladkou moukou. S máslem vynikající. Hodí se na šátečky s čímkoliv, štrúdl s čímkoliv, slané tyčinky, žabí tlamky, možností je přehršel. Mám ho raději než listové těsto, tedy hlavně to kupované. Pro začátečníky naprosto jedinečné, nedá se na něm nic zkazit.:yes: Jen bych tam uvedla teplotu pečení ( promiňte staré perfekcionistce, nemoc z povolání ).

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Jani, děkuji, že jsi mi připomněla toto těsto! U nás doma velmi oblíbené! Dovolila jsem si přidat dvě fotky, jablkový a hruškový závin.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • goldina: ;-):-D:-K

    Odpovědět

  • goldina goldina

    Výborné,není třeba nic jiného dodávat:-):-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: Tak to odvolávám jelena, to už chápu. ;-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Dajda: ;-)"komentáře, které nesouvisí s obsahem receptu, tj, jestli Hera nebo máslo, byly přesunuty... atd," - to jsem mínila opačně, než říkáš, ty s receptem samozřejmě souvisí a také tu pod ním zůstaly, když se důkladně podíváš - možná jsem to kostrbatě napsala :-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    hosta: A co tedy souvisí s receptem, když ani debata na téma, zda je lepší dělat toto těsto z másla či Hery, ne? V čem se pak liší poznámky o typu mouky? Z toho jsem poněkud jelen!

    Odpovědět

  • Coleta: Já někdy dělám půl napůl ;-)

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo