Comtessa de noir - luxusní bábovka
Bábovka, dříve známá jen jako forma na pečení, patří k tradičním moučníkům české kuchyně. Z dětství si ji jistě vybavíte jako sladkou tečku po nedělním obědě u babičky. Dnes už možná trochu zevšedněla, ale stále se najdou recepty, které vás překvapí netradiční chutí, přesně jako tento.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 164 kJ / 4 580 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,93 g |
| Tuky | 235,64 g |
| Vláknina | 34,65 g |
| Cholesterol | 419 mg |
| Sodík | 954 mg |
| Sůl | 2,96 g |
| Sacharidy | 500,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny studené ingredience vytáhneme z lednice s předstihem, aby měly pokojovou teplotu.
Krok 2: Formu na bábovku vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 3: Mouku a kakao prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče, skořici, kypřicí prášek, nastrouhanou čokoládu a mandlové lupínky. Vše promícháme.
Krok 4: Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, červené víno a promícháme.
Krok 5: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Krok 6: Do žloutkové pěny přimícháme sypkou směs a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
Krok 7: Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do trouby.
Krok 8: Pečeme asi 45-60 minut (podle zkušenosti s vlastní troubou). Pro jistotu špejlí zkontrolujeme, že je bábovka dobře propečená. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.
Krok 9: Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 5-10 minut odpočinout. Poté opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Krok 10: Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zveřejněno 11. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Comtessa de noir - luxusní bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6kE
Moje poznámka
Comtessa de noir - luxusní bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6kE
Nejnovější recepty
Lískooříškové kuličky
Přidáno před 40 minutami
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Kapr na křenu
Přidáno před 16 hodinami
Likérové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 23 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno 11. 12. 2025 08:00:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
LUCAH před 42 minutami
Kokosové tyčinky špaldové
80Katerina.M před 53 minutami
Vánoční bramborový salát se sojanézou
puppystaff1993 před 10 hodinami
Celerová pomazánka s nádechem česneku
Olympus před 11 hodinami
Šlehačkové cukroví
KekkyPetra před 11 hodinami
Vánočka II
Sojkal před 12 hodinami
Citronové rohlíčky
Terka39 před 13 hodinami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 13 hodinami
Uherská pěna
Daami před 15 hodinami
Tématické fráze:
babovka komtesa,
bábovka,
luxusní banánová bábovka,
recepty mirky slavíkové,
bábovka komtesy,
babovka komtesa recept,
luxusní maslova babovka,
babovka od slavikove,
recept na luxusní cupcakes,
bábovka recept,
luksusni babovka,
komtesa de noire,
mirka slavíková bábovka,
recept na bábovku,
noiar babovka,
luxusní třená bábovka,
tvarohová bábovka de luxe,
bábovka od mirky,
bábovka z holandského kakaa,
luxusníbábovka
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
máslo,
mouka hladká,
kakao holandské,
skořice mletá,
kypřící prášek do pečiva,
lupínky mandlové,
čokoláda hořká,
pomeranče,
víno červené,
smetana zakysaná,
sůl,
máslo,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (36)
Například:
http://www.kinghoff.cz/rotacni-struhadlo-king-hoff...
Díky za potvrzení, že je bábovka výborná a za krásnou fotku
Opravdu někdy velice lituji, že se nemůžu jen natáhnout, do monitoru sáhnout a...