Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 606 kJ / 2 057 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 56,00 g |
| Tuky | 32,30 g |
| Vláknina | 30,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8,03 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 370,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do pekárny dáme nejdříve tekuté a potom sypké suroviny a necháme vypracovat na program Těsto. Pokud nemáme pekárnu, zaděláme nejdříve kvásek (do vlažné vody přidat cukr s droždím a počkat, až vzejde).
Krok 2: V míse smícháme mouku se solí a kmínem, přilejeme olej a ocet a nakonec vykynutý kvásek.
Krok 3: Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout.
Krok 4: Po 30 minutách kynutí těsto vyndáme na vál, propracujeme a vytvarujeme šišku chleba, kterou vložíme do pomoučněné ošatky.
Krok 5: V ošatce necháme kynout asi hodinu.
Krok 6: Pak rozpálíme troubu na 230°C, na spodek trouby vložíme kastrůlek s vodou. Vykynutý chleba opatrně přesuneme z ošatky na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou/teflonovou folií tak, že opatrně na vykynutý chléb přiložíme plech vyložený pečicím papírem a opatrně obrátíme.
Krok 7: Pak sejmeme ošatku, ometeme přebytečnou mouku a vložíme do trouby.
Krok 8: POZOR, pokud vykynutý chleba nedosahuje okrajů ošatky, musíme mu při překlopení pomoci rukou, jinak by těsto spadlo!
Krok 9: Po 10 minutách ztlumíme troubu na 180°C a dopečeme asi 30-45 minut.
Krok 10: Během pečení chleba několikrát potřeme vodou. Upečený chleba zní na poklepání dutě.
Krok 11: Po vyndání z trouby necháme chleba vychladnout na mřížce.
Zveřejněno 31. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ošatkový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vlpm
Moje poznámka
Ošatkový chléb
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vlpm
Nejnovější recepty
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 11 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 11 hodinami
Nejlepší plněné perníčky
Přidáno před 13 hodinami
Ořechové šuhajdy
Přidáno před 13 hodinami
Cottage pie - pečená kaše s masovou směsí
Přidáno před 15 hodinami
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravý makový koláč
Janicee před 7 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 9 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 9 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 10 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 10 hodinami
Tvarohová štola
[email protected] před 11 hodinami
Vanilkové rohlíčky
Libotovska před 12 hodinami
Koňakové košíčky
kvetka před 12 hodinami
Hovězí polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Nejlepší marokánky
Lada008 před 14 hodinami
Tématické fráze:
kynutí chleba v ošatce,
chleba bez kynutí,
chlebová ošatka kde koupit,
kynutí chleba,
ošatka na pečení chleba,
slané pečivo recepty,
chléb bez kynutí,
osatky na peceni chleba,
pečení chleba v ošatce,
chléb,
ošatky na kynutí těsta,
kynutý chléb,
recept na chleba bez kynuti,
jak se peče chleba,
ošatka na kynutí,
kde koupit slamene osatky na peceni chleba,
maminčiny recepty chleba bez hnětení,
recept na chleba,
maminčina kuchyně kuchyně mirka,
slané pečivo
Suroviny:
voda,
sůl,
cukr,
olej,
ocet,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
droždí sušené,
kmín celý
Komentáře (175)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Upravil jsem recept tím, že jsem žitnou mouku a vodu částečně nahradil kváskem (260 ml vody, 125 g žitné mouky a 165 g kvásku), dal jsem trošku méně kvasnic a jen 1,5 lžičky soli (2,5 lžičky se mi zdá fakt moc) a myslím, že se velice povedl. Všem velmi chutnal. Dokonce i synovi, který jí chleba jen v sebeobraně
Příště přidám i nějaké semínka...
Jen musím sehnat ošatku, zatím nechávám kynout v jakési misce..
Dělala jsem bez ošatky-kynout jsem to nechala přímo na plechu a byl nádherně nakynutý do vrchu. Pak jsem jej, trdlo, v dobré víře potřela vodou před strčením do trouby
Chlebík jsem upekla, musela jsem přidávat mouku a dala jsem tedy žitnou. Jinak chlebík jsem pekla na 10min a pak zmirnila a za dalších 15 min byl hotov. Příště to zkusím ještě s tou bramborou. Je moc dobrý.
Na Maminčiny recepty chodím dost často
Pokud chlebík nepřečnívá ošatku, musí se mu trochu pomoci rukou, aby nespadl z výšky na plech.
Gabi, jeste jednou ti moc dekuji za tenhle recept. Dala bych ti za nej aspon 10 bodu, ale to bohuzel nejde, tak posilam aspon deset kyticek