"Crème fraîche" (z tibetské kefírové houbičky)

cathleen Kuchařka: cathleen

Ostatní 25 názorů

Suroviny

1 krabička smetany ke šlehání 33% (Madeta)
1/2 lžíce kefírových houbiček
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smetanu vylijeme do misky a promícháme s houbičkami.

  2. Necháme kysat v teplé místnosti asi 10-24 hodin, naše byla hotová asi po 12 hodinách. Hustá, lahodná, příjemně nakyslá.

  3. Scedili jsme přes menší cedník, houbičky putovaly dál pracovat do čerstvého mléka a crème fraîche do lednice. Ráda bych ho použila třeba k pečeným bramborům nebo grilované zelenině.

Poznámka

Určitě půjde i ze samotného kefíru a smetany, ale houbiček máme dost, tak jsem nechala pracovat je.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Crème fraîche" (z tibetské kefírové houbičky)

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    Dobrý den, také bych měla zájem o kefírovou houbičku, pokud je to možné.
    Moc děkuji Iva
    waccky@seznam.cz

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Vydržíte, než ji namnožím? Nejdřív se ozvala Anna, pak napíšu dalším....ale třeba mi s posíláním houbiček někdo pomůže a půjde to rychleji. ;-)

    Odpovědět

  • Polda1241 Polda1241

    Dobrý večer, taky bych měl, prosím, zájem o tibetskou houbičku. Předem děkuji. libor.blaha@email.cz

    Odpovědět

  • Libor Bláha Libor Bláha(neregistrovaná)

    Dobrý večer, taky bych měl, prosím, zájem o tibetskou houbičku. Předem děkuji.
    libor.blaha@email.cz

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    mela bych zájem o Tib.houbičku,ozve se mi někdo AnnaFilisteinova@seznam.czAnnaFilisteinova@seznam.cz

    Odpovědět

  • rose rose(neregistrovaný)

    cathleen:-moc děkuji za radu a e-mail je r.karaskova@seznam.cz

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    rose: určitě se někdo, nějaký dárce najde. Jen to chce u žádosti vždy uvádět mailovou adresu, ať se už pak můžete (můžeme) domlouvat v soukromí;-)

    Odpovědět

  • rose rose(neregistrovaný)

    Milá děvčata. Spagetka či jiná,měla bych také zájem o houbičky. Může mi někdo nabídnout a poslat?Moc děkuji.

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Spagetka, vďaka za info, práve som si obe "huby" googlila a videla som rozdiely. No a na tibetskú som našla dodávateľa v Brne, na šťastie mám tam sestru, tak ju poprosím, aby mi zárodky poslala. Ešte raz, ďakujem za odpoveď a želám všetko naj.... .:-)):-)):-)):-)):-)):yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    sikulka7: jj, písnu ti SZ ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Nadja:Nadi, určitě budou, já je asi před měsícem probudila také po roce a fungujou perfektně. Jen teda to oživení dělám tak, že houbičky dám jen do malé skleničky, zaleju mlékem, nechám zkysnout, vyleju, opakuju ještě jednou - ony ty dvě první várky po rozmrazení nebývají moc chutné, tak abych neplýtvala mlékem, dávám jen trošku, tak, aby byly ponořené. A až pak chutná kefír dobře, dám do normální sklenice.
    Jo a rozmrazuj je pomalu v ledničce, ne naráz a prudce, rozhodně ne v mikrovlnce. Nejlépe fakt normálně v ledničce.

    cecilka: nene, kombucha je jiná houba, podobná spíše lišejníku - tady odkaz.
    http://www.kombucha.wbs.cz/Co-je-to-kombucha.html
    Kefírovka, tedy tibetská houbička, je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech.
    Tady si porovnej obě houby
    http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kefirka.html

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Spagetka+cathleen, nie je tibetská kefírová houbička náhodou huba kombucha? Kombuchu totiž "pestovala" moja maminka aj kvôli tomu, lebo vraj mala anibakteriálne a protirakovinové účinky,no hlavne preto, že celej rodine nápoj z nej veľmi chutil, no žiaľ, maminke nikdy nenapadlo robiť z nej aj zálievku na zemiaky, prípadne zeleninové šaláty. A ak ide skutočne o kombuchu, neviete mi poradiť, kde by som ju na Slovensku mohla zohnať?
    Vďaka za informáciu.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Nadja: asi před rokem jsem je -po ročním pobytu v mrazáku- úspěšně probudila;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    cathleen: :yes: Ivo, dobrý nápad na využití houbiček. Mám je asi rok v mrazáku, tak doufám, že budou ještě dobré, abych mohla vyzkoušet.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    sikulka7: Květo, vydrž - jak jsem psala kousek níž, teď už nemám kefíráčky navíc. Ale namnoží se.
    Nebo :-! by mohla pomoct spagetka, která píše, že neví co s nimi....spagi, pomoct!:-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: crème fraîche tibetský kefír tibetská kefírovka houbami kerírová houbička kefirova kombucha tibetské hobičky creme fraiche z tibetske houby kefir z houbicek kefírový cedník creme fraiche recepty kombucha kefírovka smetana kefír 24 hodin kombucha-kefirovka kefír z kombuchy kombucha v naložený v mléce smetana z kefírové houby tibetskou kefirovou houbu kombucha v mléce huba tibi recepty z creme fraiche