Suroviny
Porce: 3 ks oprůměru 240 mm
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 936 kJ / 702 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,13 g |
| Tuky | 16,11 g |
| Vláknina | 3,14 g |
| Cholesterol | 289 mg |
| Sodík | 301 mg |
| Sůl | 0,71 g |
| Sacharidy | 101,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané.
Krok 2: Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme.
Krok 3: Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Starší způsob - Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. Krok 4: Novější a nyní více používaný způsob. - Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Zveřejněno 8. 6. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Moje poznámka
Palačinky z kosmatic - černého bezu.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j0vl
Nejnovější recepty
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 15 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 16 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno 7. 12. 2025 08:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 46 minutami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 1 hodinou
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 10 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 14 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 15 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 15 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 15 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 16 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 16 hodinami
Tématické fráze:
palačinky recept,
kocmatice,
palačinky na sladko,
placky z černého bezu,
jak se delaj palacinky,
bezové palačinky,
amoletove testo,
lívance z černého bezu,
slané kosmatice,
palačinky z květu černého bezu,
kosmatice recept,
jak se delaj kosmatice,
palacinky s bezem,
kosmatice v troubě,
černý bez k jidlu,
palacinky z kvety bezu,
bezové placky,
kosmatice z trouby,
placky z černého bezu,
recept na kosmatice
Suroviny:
mléko,
vejce,
mouka polohrubá,
sůl,
olej,
kosmatice
Komentáře (17)
POZOR. Vyjádření a zdůvodnění druhého způsobu smažení palačinek s kvítky ostříhanými přímo do těsta.
1/ Je to méně pracné
2/ Dostaneme do těsta více kvítků kocmatice
3/ Těsto je více nadýchané, jako s PRDOPE (i když tam není)
4/ někoho nedráždí vyčnívající ustřižené stopky.
U nás se osvědčil druhý způsob a již od něho neustoupíme.
Kocmatice lze sehnat poměrně dlouhou dobu. Jen vědět, že prvé kvedtení je na přímém sluníčku a později někde ve stínu na severní sraně za stodolou, barákem a lesem - stráni.
Jen POZOR s postupem času se na kocmatici a v květech shromažďují všelijací bročci, tak aby nebyly palačinky i s protejnem. HI HI. Václav
Jinak my děláme taky starší způsob, ale jelikož letos to vypadá na pořádnou úrodu, zkusím i ten druhý způob a pak sirup a ještě, co jsem objevila v šuplíku