Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelnačka podle mojí maminky

Zelná polévka s mlékem je lahodná a jemná varianta tradiční české zelňačky. Kombinace kyselého zelí, jemného mléka a koření vytváří vyvážený a hřejivý pokrm, který je ideální pro chladné zimní dny.

Hodnocení receptu je 4,4 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemarti

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 840 kJ /
1 157 kcal
Bílkoviny66,16 g
Tuky31,22 g
Vláknina18,80 g
Cholesterol 578 mg
Sodík 677 mg
Sůl1,42 g
Sacharidy143,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V jiné nádobě povaříme zelí 10 minut v osolené vodě. Krok 2: Obojí scedíme a dáme do většího hrnce. Zalijeme mlékem (trochu si necháme stranou na záknechtku) a necháme přejít varem. V odloženém zbytku mléka rozmícháme mouku a chviličku povaříme. Krok 3: Pak přidáme rozkvedlaná vejce, smetanu, osolíme a ještě chviličku povaříme.

TIP: Jak připravit polévku z kysaného zelí - rady a tipy

Zveřejněno 22. 2. 2010

Poznámka autorky lemarti

Pro masáky: Zelnačku je možné vylepšit: Stačí kousek uzených žeber, které se trochu povaří, maso se pak oloupe od kostí, a s troškou vývaru se přidá k zelnačce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelnačka podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/468V

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelnačka podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/468V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vynikající polévka kde vynikne chuť kyselého zelí a není přeražená klobásou nebo uzeným....:yes::yes::yes:

Teď jsme dovařili, je toho zbytečně moc a je to takové plané, nedochucené, chuť jen mléka...moc mi tedy nechutná...:-(:no:

teď jsem dodelala a moc dobrá:yes:

Dneska jsem vařila podle tohoto receptu a je moc dobrá, jen jsem neslila celou vodu z toho zelí ale dala tam i sklenici vody ze zelí. A ještě jsem tam dala 2 klobásky nakrájené na kousky. Snad i přítelovi bude chutnat až přijede z práce. Je víc kyselejší.

Meda85,urcite mas pravdu,ale parkrat se mi stalo ze se to cele srazilo tak tam davam jen trosku vody ze zeli.:-)Ale zalezi na kazdem,kazdemu chutna neco jineho;-)

a není škoda ty vody vylít???..vařím taky zvlášť brambory a zvlášť zelí, které ani neopláchnu a pak to sleju vše dohromady a pokračuji třeba uzeninou nebo uzená žebra atd...máme zkrátka rádi zelňačku kyselou...

Miluji zelňačku,ale to jsem v rodině bohužel sama.I tak posílám bodík.:yes:

Tak ta nám bude dozajista chutnat...:-p Bodík letí předem :yes:.

Gabi uz se stalo;-)

Lenko, dej si to mezi polévky;-)

Lemarti, polévku znám, někdy dělám také z hlávkového zelí a nasekaných vajec natvrdo. Taková zelňačka nikdy nezklame, máš 3. boda:yes:

Tématické fráze:
zelnačka, zelnačka recept, zelnačka polévka s uzeným, zelnacka z uzenych zeber, zelňačka od polreicha, zelnačka z hlávkového zelí, zelňačka s mlékem, zelňačka od pohlreicha, zelná polévka podle polreicha, zelňačka s uzených žeber, zelnacka bez masa, recept na zelnacku, zelnačka z uzeného bílá, zelná polévka podle pohlreicha, žebra podle pohlreicha, zelnacka s uzeninou, zelňačka ze žeber, bíla zelnačka, zelnačka polevka, recepty zelnačka

Suroviny:
brambory, zelí, mléko, smetana ke šlehání, vejce, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu