Kvásková variace na šumavský bochník

Marie Klara Kuchařka: Marie Klara

Domácí pekárna 8 názorů

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
250 ml vody
1 střední vařený rozmačkaný brambor
75 g pšeničné celozrnné mouky
75 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce kmínu
3 lžičky soli
4 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.

  2. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

    Pečeme na celozrnný program.

Poznámka

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Chléb je nadýchaný, měkoučký a pružný.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kvásková variace na šumavský bochník

  • Zdena z JM Zdena z JM

    Výborný chlebíček.I když nemám kvásek,tak se podařil a je výborný i třetí den.

    Odpovědět

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Dámy, za zpoždění dodání fotek se omlouvám. Zpravidla přidávám recepty na jiném počítači, než ve kterém mám fotky.

    Žitný kvásek nemá s kvasnicemi nic společného, viz. odkaz od Merylas nebo www.kvaskovychleb.cz

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Jitko, nejsem autorka receptu, ale mrkni např. tady ;-)http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    asi jsem natvrdlá, ale můžete mi někdo podrobně popsat, jak se dopracuji k 200 gr žitného kvásku /kolik droždí, vody, cukru?:-//:-?

    Odpovědět

  • amalia amalia

    maria klara, pod zitnym kvaskom rozumies drozdie rozrobene vo vlaznej vode a zmiesane s trochou raznej muky a cukru

    Odpovědět

  • amalia amalia

    sak o tu prave ide;-)ale to neva, ved chlebiky z dp maju rovnaky tvar:-D razny chleb ma vsak dobru, trochu kyselkavu chut a velmi dlho by vydrzal, lebo je odolny. akurat voci jedakom nie:-p

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    A kde je ta fotka:-?;-)

    Odpovědět

  • amalia amalia

    vyskusam chlebik tento vikend, dufam, ze bude taky pekny ako na tvojej fotke;-)dobry bude urcite:-p davam bodik:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: kvaskova polevka kvásková bábovka šumavský kvaskovy chleb kvaskovychleb.cz kvásková vánočka mail sak.gr loc:cz šumavský bochník polévka kvásková kvásková polévka šumavský chleba z kvásku recept kvaskovychleb chléb šumava kvásková kvaskova chleb recept bochník na polévku kvásková polévka recept kvásková šumavský bochník recept šumavský kváskový chléb recept kolik kvasku na bochnik chleba kvásková pizza

Zapomněl/a jsem heslo