Smetanové kedlubny s uzeným masem a parmazánem

Eliza Kuchařka:

4 porce Zeleninová jídla 23 názorů

526

Suroviny

4 velké kedlubny
300 g libového uzeného masa
200 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
50 g parmazánu
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
máslo
případně bylinková kostka
petrželka
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V kastrole rozehřejeme 1-2 lžíce másla a necháme na něm zesklovatět jemně nasekanou cibuli. Kedlubny nakrájíme, přidáme k cibulce, dobře osolíme a mícháme, až pustí trochu šťávy. Stáhneme teplotu na minimum, přidáme prolisovaný stroužek česneku (případně bylinkovou kostku) a dusíme ve vlastní šťávě (není jí moc, ale nic se nepřipaluje) asi 15 minut na skus. Na posledních 5 minut přidáme na kostičky nakrájené uzené.

  2. Mezitím prošleháme smetanu se třemi žloutky a jemně strouhaným parmazánem. Smetanovou směs přilijeme ke kedlubnám, zvýšíme teplotu a intenzivně mícháme, dokud vše přiměřeně nezhoustne a poté ihned odstavíme.
    Přisypeme jemně nakrájenou petrželku a podáváme nejlépe s vařenými bramborami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 112 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Smetanové kedlubny s uzeným masem a parmazánem

  • irisek85 irisek85

    až na to : "nic se nepřipaluje" :-D:-8 dobrý, jen se po nich zaprášilo a to jsem měla obavy, že to chlapi nezvládnou :yes:

    Odpovědět

  • luckymoon luckymoon

    :yes:Smetana, parmezán, kedlubny - moje krevní skupina. + bodík

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-p+19 bodík putuje:yes:a já ukládám na vyzkoušení;-):yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Lenko :-), určitě, proč by ne - bude to také dobré. :-p Jen bude nutné pozměnit postup přípravy, protože jde o syrové maso a ne o tepelně opracované uzené, které jsem použila já.
    Na cibulce bych osmahla kostky masa dozlatova ze všech stran - minimálně pět minut a pak bych pokračovala podle původního, tzn. přidala kedlubny, nechala je pustit šťávu, podusila atd. Doufám, že se podaří a bude chutnat...:-):-K:-K

    Odpovědět

  • lenizlata lenizlata

    Elizo mám dotázek mohu uzené zaměnit za vepřové libové masíčko?moc děkuji:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jahůdko, já jsem jich při krájení taky asi třetinu schroupala za syrova...:-D;-)
    Díky a vyzkoušejte :-K.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Tak to je paráda, kedlubny syrové mám strašně ráda, že na omáčku málokdy zůstanou. Tak uložím na podzim, giganty na to budou ideální:-p;-):yes:

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Nádhera, mňam! +1

    Odpovědět

  • sebena sebena

    Moje chuťové pohárky pracují na plné obrátky, když si představí to krásné spojení všech použitých surovin:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Parmazán je v tom velmi důležitý, určuje výslednou chuť...:-p Dnes jsem koupila právě z čerstvě rozkrájeného bochníku, nádherně voněl a strouhal se lehounce a jakoby úplně sám... Měla jsem z něj fakt radost, protože ty kedlubny, smetanu a čerstvé žloutky ochutil naprosto dokonale a korunoval celý pokrm...:yes::yes::-p

    Odpovědět

  • isindy isindy

    no, pravda, asi tam nebyl ten parmazán, to v roce 88 na pultech moc nebylo :-D, babička kamaráda takto upravovala gigant kedluby, které už nebyly vhodné na přímou konzumaci....

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Já jsem strašně ráda, že se vám recept líbí, protože jsem sama byla překvapená, jak byl výsledek chutný. A ještě raději budu, když ho někdo vyzkouší a pochutná si tak, jako my dnes...;-) Dřív jsem dušené kedlubny neměla ráda, tak jsem začala vymýšlet, jak to změnit...Kromě kedluben na česneku, které jsem přidala loni, je tohle ten další způsob.;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy

    jéé :-O:-O:-O, tohle jsem jedla naposledy před 20ti lety, jen uzené bylo zaměněno za kostičky šunkového salámu....:-O:-O:-O:-O, musím si udělat ještě tento týden - Elizo, díky za návrat v čase do mládí :-8

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elízo, moc dobrej nápad tě napad;-)a dobrá kombinace, proto ti dávám 11.boda:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Eli, kedlubny a uzené, to přímo milujeme:yes: máš to moc hezké:yes: a já to musím co nejdřív vyzkoušet:yes: +

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo