Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 4,8 (306×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 389 kJ /
3 200 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy752,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky opláchneme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Pokud plech před pečením vyložíme pečicím papírem, který nejprve pomačkáme pod tekoucí studenou vodou, ušetříme si tím práci s mytím. Krok 2: Pokapeme octem, vše promícháme a dáme péct na 200-250 °C do trouby. Během pečení ani jednou nemícháme. Pečeme 20-25 minut. Krok 3: Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně polovinu cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté přisypeme zbylý cukr a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Krok 4: Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence. Někdo má rád povidla jemná, někdo s kousky ovoce. Krok 5: Pokud by se nám zdálo, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, dobu pečení prodloužíme ještě o 10-15 minut. Krok 6: Horká povidla jen naplníme do čistých sklenic a nahoru dáme ještě malou lžičku rumu kvůli konzervaci, i přesto, že už tam rum je. Krok 7: Okraje důkladně otřeme, sklenice uzavřeme víčky a otočíme je dnem vzhůru. Po otočení přikryjeme dekou nebo ručníkem, aby byla povidla déle v teple.

TIP: Rady a tipy jak zpracovat švestky

Zveřejněno 29. 7. 2010

Poznámka autorky yanull

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky.

Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (417)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Nejlepší recept👍jen jsem je bez cukru pekla 40minut,byly krásně husté do buchet

Nikde se nepíše, zda pečeme zakryté či odkryté.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Místo rumu jsem použila whisky, povidla jsou výborná.

Jsou výborné, dělám druhou várku, má výhodu,, že se v podstatě dělají sami, dělám v litinovém hrnci, děkuji 😀

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný recept. Dělala jsem poprvé a krásně se povidla povedla 😄 Ukládám a jiný recept už zkoušet nebudu! ❤️

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

tento recept si ukládám
povedlo se mi udělat fakt hustý povidla , jen se nevydařil trik s papírem .Hodně povidel se mi nalepilo na papír i přes to namočení ...

ceslo: mě také ne, je to blbost.

Právě jsem povidla dopekla. Hodinu jsem je nachala péct se zavřenými dvířky trouby a hodinu s lehce pootevřenými - povidla sama krásně zhoustla a nemusela jsem je ani mixovat. Při druhém počení jsem přidala do cukru i perníkové koření a po vyndání z trouby rum.
Děkuji za recept.

Dobrý den, ta povidla mají opravdu vynikající chuť. Dělala jsem je teď na chalupě a asi nikdo jste hřebíček netloukl sekyrkou jako já 😁! Jen se chci zeptat, protože i přes delší pečení jsou povidla prostě řídká a já je používám nejvíc do buchet a koláčů, jak je mám pak zahustit? Aby ta dobrá chuť zůstala.

Lenka: zaručenou pomůckou je vždycky perník na strouhání, nejen že zhustí, ale i krásně provoní kořením

Sazavanka: Ano, povidla ze švestek jsou vynikající, ale abych je neměla řidší ze švestkové štávy nakloním si pekáč z něj a z něj naběračkou, nebo větší lžící opatrně odebírám výbornou št´ávu, kterou dávám do skleniček, zasterilizuji a později ve vedrech naředím chladnou přefiltrovanou vodou a piju.

Švestky jsem dala přes noc do pomalého hrnce...a pak podle receptu. Jsou opravdu luxusní 👍😃 Moje první...

Perfektní, hezky zhoustly.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborná povidla

Dnes budeme dělat z padaných letních jablek, už jsme kdysi dělali, je to dobré.

Dobrý den, po poradě s kolegyní bych odpověděla asi takto: Pokud máte josty opravdu hodně, klidně se do povidel pusťte, díky její kyselosti, ale bude potřeba přidat více cukru a propasírovat. Josta je dost šťavnatá, při pečení se dost objemu ztratí, což je z mého pohledu trochu škoda, ale pokud se vám jí urodilo hodně, možná Vám to nebude vadit. Obecně je josta vhodnější na přípravu džemu či kompotu.

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
švestková povidla, švestková povidla pečená v troubě, švestková povidla v troubě, pečená povidla, povidla, povidla pečená v troubě, svestkova povidla recept, recept na švestková povidla, švestková povidla z trouby, vyroba svestkovych povidel, recept na povidla, švestkové povidla, recept na švestková povidla v troubě, povidla z trouby, jak uvařit povidla, švestková povidla bez cukru, pečené povidla, povidla v troubě, výroba domácích povidel, povidla recept

Suroviny:
švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu