

Polívka z kuřecích krků s nočkama
Suroviny 4 osoby
- 8-10 ks kuřecích krků
- 1 cibule
- 1-2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1/2 pytlíku mraženého hrášku (čerstvý)
- 2 stroužky česneku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- sůl
- 1 kuřecí bujón natur (bez éček) - kdo nechce nemusí dávat
- kousek pórku
- petrželka
- 3 litry vody
- podle chutí se může přidat podravka nebo harmonie chuti
- Na nočky:
- 1 polévková lžíce másla
- 1 vejce
- 70 ml mléka
- 15 dkg hrubé mouky nebo krupice
- nakrájená petrželka
- sůl
Postup přípravy receptu
Do kastrólu dáme vařit vodu, postupně přidáváme ještě do studené vody kuřecí krky, oloupanou mrkev, celer, petržel, celou oloupanou cibuli, celé oloupané stroužky česneku, pepř, nové koření, hrášek, kostku bujónu. Vše vaříme do měkka.
Z krků obereme maso, které vrátíme do polívky, zeleninu nakrájíme (pouze tu, kterou v polívce chceme-cibuli, petržel, celer a česnek vyhazuji), koření můžeme také vyndat.
Přidáme nakrájený pórek, který necháme chvilku povařit s nočkama. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Nočky: Povolené máslo smícháme s vajíčkem a solí, pak přidáme mouku a mléko, nakonec dodáme petrželku.
Vznikne hustší těsto, které v malém množství nabíráme malou lžičkou (před nabráním těsta omočíme v polívce nebo horké vodě, aby se těsto nelepilo) a pomocí druhé lžičky tvarujeme nočky tak, že otíráme těsto z jedné lžičky na druhou. Vytvarované nočky dáváme rovnou do polívky a vaříme.
Hotové nočky vyplavou na povrch. POZOR: Zkuste první nok, pokud se nerozpadne, můžete vařit všechny, pokud se rozpadá, dodejte mouku.
Poznámka od kuchařky
Zeleninu je možno i nastrouhat před vařením a uvařenou nechat v polívce.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polívka z kuřecích krků s nočkama
-
Až na tu kostku , když davam maso, tak jen to.
ale jinak to dělam stejně
-
Také tak dělávám,jen na trošce másla orestuji nastrouhanou mrkev pro hezké zabarvení a pak postup stejný
+
-
Veroly,já to taky tak dělám, do hrnce napustím studenou vodu a dám na sporák většinou už s omytým masem, pak tam vše postupně přidávám.
+1
-
Tak snad už je to v pořádku
, opravila jsem jak bujón, tak to, že krky a zelenina se dává do studené vody. Já to myslela tak, že vodu dám na oheň a šupnu do toho všechno než se to začne vařit. Je mi naprosto jasný, že máte spoustu zkušeností a tahle polívka není nic extra těžkýho
Popravdě dělám kuřecí polívku podle toho, co mám zrovna doma a teď z toho vyšlo tohle
Jinak díky za připomínky, zkušenosti jiných se vždy hodí.
-
Souhlasím s Paprikou. Ale fotka pěkná a polívka chutná
-
Ani já pokud dělám polévku z masa jako vývar už nedávám žádný bujon ani bio.
-
Já dávám maso raději do studené vody a nedávám už kostku. Tu dávám jen do vody, když pospíchám a nechci se "táhnout" s vývarem. Oboje najednou mi přijde zbytečné.
Ale pokud to někomu vyhovuje, tak proč ne. -
Dělám také polévku z krků,poslední dobou,ale z krůtího.
Je tam hodně masa,zeleninu nikdy nevyhazuji,nakrájím na drobno a nebo propasíruji přes cedník,hrášek nedávám.