Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alsaský cibulový koláč

Slané koláče jsou ideální rychlou večeří. Nenáročné na přípravu těsta, jejich náplň můžeme libovolně podle potřeby měnit. V tomto případě zdobí povrch osmažená cibulka, která je lahodně sladká a krásně křupe.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hana Lounova Hana Lounova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 534 kJ /
2 040 kcal
Bílkoviny57,68 g
Tuky68,27 g
Vláknina15,60 g
Cholesterol 65 mg
Sodík 4,51 g
Sůl11,25 g
Sacharidy292,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 250 °C. Krok 2: Hladkou mouku promícháme s droždím a prosejeme. Přidáme cukr, sůl, olej a dle potřeby vodu. Vypracujeme hladké těsto. Krok 3: Připravíme korpus. Vyválíme těsto na tenkou placku, o trochu větší než plech. Krok 4: Těsto upravíme na plechu a vytvoříme zesílený okraj. Krok 5: Potřeme kysanou smetanou rozmíchanou se lžičkou mouky a ochucenou sušenými provensálskými bylinkami nebo pizza kořením, solí a pepřem. Krok 6: Pokryjeme cibulí nakrájenou na tenoučké kroužky a slaninou (správně by měla být nevařená) a posypeme sýrem. Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě při 250 °C, až je okraj světlehnědě upečený.

TIP: Oblíbené recepty na slané koláče

Zveřejněno 19. 4. 2008

Poznámka autorky Hana Lounova

Já používám troubu s režimem Crips na speciálním plechu (mikrovlna+horní grill), tam to trvá cca 13 minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Alsaský cibulový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ggl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Alsaský cibulový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ggl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Eva: Quiche lorraine (lotrinský koláč) a Flammkuchen (alsaský cibulový koláč) jsou sice podobné, ale ne totožné produkty, Evo. Takže kdoví, co Ti v tom pekařství vlastně pečou.

Výborné a rychlé, moc jsme si pochutnali, díky za recept <3

Jindra:
Nejen Francie ale i pouhé Alsasko je dost velké a jako ve všech zemích i tam se Flamm peče v každé vsi nebo dokonce i stavení trochu jinak. Takže říkat, že je něco správně tak nebo onak je trochu scestné. Recept tam byl dáván v době kdy créme frachais na našem trhu nebyla k mání a tak 18% kysaná smetana byla nejsnažší možností. Je to vlastně chuťově skoro k nerozeznání od Light créme frachais, která se tam také prodává

Páááč se mi nechce psát notoricky známý rcp, tak jsem původně k rcp na Tarte flambée (Flammkuchen) hodlal dát jen drobnou vychytávku do komentářů...:-)
Tento rcp je poněkud zmršený (anglická slanina, tvrdý sýr, pizza koření), ale podle některých náznaků je to trošku podobné originálu...
***
"...vyválíme ho na tenkou placku..."
"Asi 20-25 minut pečeme při 250 stupních, "
Tady je něco blbě:-!
Buď placka není až tak tenká jak se píše (tlustá by měla být max. jako na neapolskou pizzu) jinak by do 10minut bylo "vymalováno", ááá nééébo je ulítlá teplota či čas, ale patrně obé, že:-8
***
A ta vychytávka?
Do trouby dám vzhůru dnem dva do sebe vložené plechy (hluboký je vložený v nízkém plechu). V případě nouze lze použít i jen jeden plech.
Troubu s plechovou sestavou vyhřeji na max. teplotu.
Těsto vytahuji (vyvaluji) a plním na PNP a posléze i s PNP sesunu na rozpálené plechy.
No a za pár minut je vymalováno:yes::-K

casino: myslím, že dobrý recept na Flammkuchen by sa hodilo pridať. Ja si ho kupujem v Nemecku, zatiaľ sa mi nepodarilo ho úplne doma napodobniť.

určitě chybí ta voda ...stane se, že z receptu něco vypadne;-)

Tento recept je na 2 věci a nebudu říkat na jaké......Copak se dá udělat těsto pouze z mouky,soli,cukru,suchého droždí a jedné lžičky oleje?Paní autorce tam jaksi něco chybí nezdá se vám.Skoušela jsem tento recept a sem opravdu naštvaná to už je druhý na těchto stránkách kde není napsáno všechno.:no:

Karolína 11. 6. 2012 16:42
Kdo tady píše, že se jedná o recept na Flammküche nebo Tarte flambé? Miluju tyhle chytrolíny, bože!!

Totální pitomost, do Flammküche neboli Tarte flambé se nedávají žádné provánsálské bylinky (nebo pizza koření, proč ne rovnou maggi :-)), na to zapoměňte stejně jako na kyselou smetanu - patří tam créme frachais, buď se prodává, nebo si jej vyrobíte ze smetany a zakysaného podmáslí, návod někde na netu najdete.

Těsto ze zadělává pivem.

Placka se vyválí co nejtenčí, žádná pizza placka, cibule se nechá na pánvičce s máslem zesklovatět, pak se do toho přidá nakrájená slanina a trochu posmaží, aby slanina dostala aroma a tím se posipe ta placka. Pak se to zaleje créme fachais a peče na 200 asi 15 minut.

Teď jsem ho chtěla udělat, ale těsto bylo pořád sypké. V receptu na těsto vážně chybí něco na spojení jako např.: voda, mléko nebo tak něco. :-)

chybí vám tam voda ;-) nebo něco čím se to má naředit
právě peču v troubě doufám že se povede :-)):yes:

Hani, vyzkoušela jsem, je moc dobrý a jednoduchý. Jen ty stupně! Možná mám jinou troubu, ale 250 stupňů je na mé moc. Snad 200 a klidně ještě trochu méně. Děkuji, pochutnali jsme si. Bodík

nic ve zlém, ale to co tady vidím na fotkách se s Alsaským koláčem nedá srovnávat :-) tam to je několik milimetrů silné těsto, tenká vrstva zakysané smetany, kolečka cibule a slanina (žádný sýr jsem tam nikdy neviděl a už vůbec ne, aby byl koláč tak hrubý jako tady, nebo aby měl okraje :-) ) ale nic ve zlém - tahle česká modifikace taky nemusí být špatná ;-)

vypadá to skvěle zítra vyzkouším:-D

ziji ve Francii jiz 10 let, a cuiche lorraien primo miluju, jelikoz nemam cas samam si tento kolac udelat, , necham si ho vzdycky udelat v pekarstvi,, v nedeli rano v 5 mùazu pro nej a ru=ychle domu, aby se syr jeste tahl, mnam, opravdu dobrota

Vypadá dobře:yes:

Jarunko :-p:-p :yes: +;-)

Výborný koláč,nemá chybu.Dávám bodík a s dovolením fotečky.+:yes::yes::-p

Ludvík Pokorný 17. 6. 2009 08:42
Jsem zvědav jak se mi to povede. Recept je velmi zajímavý. Dlouho jsem chtěl tento slaný koláč vyzkoušet.:-pwww.toprecepty.cz

no medzi nami.....niet nic lahsie ako si pozriet alsasko na webe, ohliadnuc od toho, ze sme tam uz parkrat boli :o))...ja v takychto pripadoch zo seba robim tak trochu hlupaka kvoli tomu aby som rozprudila debatu, pretoze by bola skoda, aby taketo sikovne stranocky zmrtveli a ked sa pozrieme, tak tu prispieva zatial par ludi...tak chcem svojimi otazkami dat priestor na vyjadrenie aj tym vahavejsim. recepty sa zbieraju a dufam, ze sa sikovnost tvorcov stranok zuroci v mnozstve registrovanych uzivatelov.

Bajaja : k té výslovnosti, francouzsky je to fakt "s" :)))

Vždyť právě to mne teď napadlo :))) Jestli nejste vymazanej mužskej :)))Bajaja byl princ. V profilu nemáte nicovaté nic :))) A jestli nevadí, tykejte.

čau, tejaja, mně šlo spíš o to "š" nebo "s", na to Alsasko se může "vybusna" juknout do atlasu. A proč si myslíte, že jsem ženská?

Bajaja/bingo!!!!!

Ne, ráda odpovím na dotaz, když vím. Když to víte taky, mohla jste odpovědet vy. Učte a čtěte taky, budete vědět víc taky. Proč považujete odpověď na dotaz za poučování ?!? U nás se říka, kdo se ptá, je hloupý minutu, kdo se neptá, je hloupý celý život. Takže když to vybušna nevěděla, zeptala se. A já odpověděla. Toť vše. Nebudu si nevšímat lidí aby ste byla spokojena.

To tejaja. Ráda poučujete že jo?

To je pravda, co říkate, Alsasko tvoří předěl mezi germánskym a románskym prostředím a několikrát se to měnilo, raz patřilo území k Německu, jindy k Francouzsku. Takže je jasné, že lidi umí taky německy. Nyní je Strasburg francouzským územím.

Pro "tataja". Předpokládám, že ta reakce se týká šugrutu a ne cibulového koláče. Ale v Alsasku se nemluví francouzsky ale alsasky a to je spíš němčina. Trávím tam tak cca 2 měsíce z roku a nemyslím, že všichni co tam znám, mluví nesprávně.

Ve Francii, severní část, tam, kde leží Strasburg. Proto se to má vyslovovat francouzsky s "S", né německy s "Š".

Tématické fráze:
alsaská pizza pohlreich, kisch recept, koláč kisch, cibulový kiš, francouzký koláč, francouzský koláč kisch, prima fres.cz, recepty v němčině, koláče recepty, francouzská pizza, cibulová pizza, alsaský slaný koláč, kisch koláč recept, tarte flambé, cibulový koláč s kysanou smetanou, recept na kisch, slaný koláč kisch, francouský kolač, kisch, alsaská pizza

Suroviny:
mouka hladká, cukr, sůl, droždí suché, olej, voda, crème frâiche, mouka, koření pizza, sůl, pepř mletý, cibule, slanina anglická, sýr strouhaný, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu