Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Michaela

25. 9. 2014 09:31

ento korpus je výbornej. již jsem dělala loni dceři k narozeninám na dvoupatrovej dort a sklidil úspěch, dnes peču znovu.:yes:

isindy isindy

18. 9. 2014 15:05

maiklovic: to jsem ráda, že se povedlo:yes: variant na základ krému bývá hodně - mouka či puding a voda či mléko se kombinují dost často, podle toho, co je při ruce :-) na fotky se ráda kouknu, pochlub se ;-)

maiklovic

16. 9. 2014 11:42

Děkuji za odpovedi. krém jsem nakonec udelal tento maslovy. 200ml vody, 2 lžíce polohr.mouky (lehce navršené), svařit na hustý bešamel, nechat vychladit pod folií, aby neokoralo, vyšlehat a všlehat 100g másla a cukr moučka dle chuti. Jen misto vody jsem pouzil mleko.
Vysledek byl takovy, ze opravdu nakonec vsem chutnal. I pres malou vysku, byl dort nadychany. Ale nekde se chyba stala, ale netusim kde. Fotku muzu pridat. Michal

isindy isindy

11. 9. 2014 16:59

maiklovic:
ohledně krému - u nás funguje klasika odlehčený máslovopudinkový (2 vanilk.pudinky svařit s 0,5l mléka, po vychladnutí všlehat 1 máslo a cukr moučka dle chuti, lze přidat i kakao)

isindy isindy

11. 9. 2014 16:55

maiklovic: málo to opravdu je, někde se stala chyba, ale těžko řeknu kde... při průměru formy cca.25cm má asi 8-9cm - v podstatě je zároveň s formou

Irule Irule

11. 9. 2014 10:19

maiklovic: já mám nejraději tento krém z rohlíčků:
www.toprecepty.cz/recept/37072-parizske-rohlicky-2/

Ale nevím, každému chutná něco jiného. Dobrý krém je i s mascarpone (3 šlehačky vyšlehat s 2 stužovači, přidat cukr moučka podle chuti - já dávám 2 lžíce a zašlehat 1 mascarpone).

Jinak ten korpus mívám vyšší ;-)

maiklovic

11. 9. 2014 10:03

Nedáte mi nějaky tip na dobry krem? díky

maiklovic

11. 9. 2014 10:00

zdravim, prave jsem dopekl. Není 3,5cm na výšku málo. Ale šlehal jsem dlouho :-)

Jitka

30. 8. 2014 09:56

Dobrý den! Díky moc za dortové tipy :). Dortový začátečník jsem věčný :-D. Chtěla bych kuchařinky upozornit, že je skutečně nutné být opatrný se zvolením teploty trouby a doby pečení. Zkoušela jsem doporučených 150°C, ale ani po hodině nebylo hotovo, navíc, a to je horší, se mi na dně dortu vytvořila jakási gumová podrážka :-D, a to jsem dávala pozor na nárazy. Ale nutno říci, že mé těsto bylo dle úplně jiného receptu, těžší - tučné oříškové. Takže rozhodně to není kritika uvedených rad v receptu!!! Přeji všem úpěšné pokusy s dortíky!:-K

isindy isindy

6. 8. 2014 22:33

Martina: dobrý den, záleží, jak velký plech chcete použít, toto je dávka na korpus o průměru cca 25cm. Já bych použila dávku dvojnásobnou.

Martina

3. 8. 2014 13:43

Dobrý den, ráda bych použila Váš korpus k upečení dortu (fotbalové hřiště) a chtěla bych se zeptat...bude toho těsta dostatek na obdélníkový tvar.? pokud ne, kolik mám přidat ingrediencí.?děkuji :)

katy

25. 7. 2014 12:08

Tak jsem pravé vytáhla korpus z trouby...ma to byt Muj první dort a musím říct, ze je uz ted tak krásný ze nevím jestli budu MIT to srdce a rozkrojit ho :-)) ne vázne...kraji se fakt na pul já bych ho krouhla nejradši na tři části :-D

Silvie

22. 7. 2014 13:17

mandm: 1kg cukru moučka, 0.5 kg sušeného mléka plnotučného, 100g kukuřičného sirupu( medu polovinu ), 1 van cukr, trochu mandlového aromata a 70g stoprocentního tuku rozpuštěného, a pokud bude maqrcipán tuhý tak ještě dodat trochu vody dle potřeby :)

isindy isindy

9. 7. 2014 10:58

mandm: k tomu množství máslového krému - stačilo by myslím 200ml vody, 2 lžíce polohr.mouky (lehce navršené), svařit na hustý bešamel, nechat vychladit pod folií, aby neokoralo, vyšlehat a všlehat 100g másla a cukr moučka dle chuti. Je to méně než poloviční dávka toho, co používám do celého dortu. Po obvodu spodního plátu si udělejte pomocí sáčku bez zdob.špičky kruh/rantl, která zabrání dotyku marcipánu a dalšího krému...držím palce :-)

isindy isindy

9. 7. 2014 10:52

mandm: pokud se podíváte na rajce http://dortovadlo.rajce.idnes.cz/marcipanove/, je tam vzorek dortů, co jsem v minulosti dělala - vše vyjma několika svatebních, kde bylo potřeba sněhově bílé, je potahováno falešnou potah.hmotou viz recept http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

1 10 11 12 13 14 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ