Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky

Pomalý hrnec Doba přípravy: 8 hodin pomalení + 30 minut 12 názorů

Pomalý hrnec Doba přípravy: 8 hodin pomalení + 30 minut 12 názorů

Suroviny 4 porce

Na vývar:
Kachní droby (krky, srdíčko, játra, žaludky, případně skelet z kachny nebo husy)
1 cibule
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
sůl
mletý pepř na dochucení
na jíšku:
plátek másla
hladká mouka
na drožďové knedlíčky:
menší cibule
42 g droždí
plátek másla
vajíčko
4 stroužky česneku
sůl
pažitka
zelená petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Droby a skelet a očištěnou zeleninu vložíme spolu s kořením do pomalého hrnce, zalijeme vodou po okraj (záleží na velikosti PH) a pomalíme na 1 cca 8 hodin.

  2. Vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme, droby nakrájíme na kousky, případně obereme.

  3. Polévku zahustíme jíškou. Zavaříme drožďové knedlíčky, dochutíme solí a pepřem případně polévkovým kořením.

  4. Knedlíčky:na másle zpěníme najemno nákrájenou cibulku, přidáme droždí. Jakmile se droždí rozpustí přidáme strouhanku, vajíčko, česnek, sůl, pažitku nebo petrželku, nebo obojí. Někdo přidává muškátový květ, který chuť knedlíčků ještě zvýrazní (my nedáváme, muškát bohužel nesnesu).

  5. Tvoříme menší knedlíčky, které zavařujeme cca 5 minut.

Poznámka od kuchařky

Kaldoun je sytá polévka, do které se přidávají ještě nudle, nebo kaldounky - maličké kroucené těstoviny. Někdo dává žemlové knedlíčky, někde se dávají i játrové. Nám chutná s drožďovými knedlíčky a bez těstovin. Kaldoun děláme jen z kachních nebo husích drobů, případně skeletu.

Polévku jsem v pomalém hrnci, ač ho používám více než 3 roky, dělala poprvé a už u tohoto způsobu přípravy zůstanu.

Omouvám se za nedokonalé foto.

Komentáře k receptu Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky

  • Nadja Nadja

    :-? Olinka5555: Vývar vaříš v PH 8 hod, přecedíš, polévku zahustíš jíškou a zavaříš drožďové knedlíčky - zahušťuješ a zaváříš knedlíčky příkmo v PH nebo na plotně? Pokud v PH, tak na jaký stupeň a jak dlouho? :-?:-?:-?

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Alena: Marie Dobromila Rettigova ve sve kuchařce zadnou "Kaldounovu polevku nemá.

    Stejne tak Anuse Kejřová, ta ma Polevku z husy s játrovými knedlíčky (coz je v podstate to same jen z koreni pouziva jen muskatovy orisek.

    Marie Janku Sandtnerová ve sve knize rozpoctu a kuchařských predpisu prekvapive kaldoun taky nemá.

    Moderni kuchařky Kaldoun uvadeji, ale například v Regionální kuchařce Petry Pospěchové je bez knedlicku a nudli.

    Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska uvadeji Kaldoun s jatrovými knedličky

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555 (autorka receptu)

    díky za komnetáříky:-)

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555 (autorka receptu)

    maris: také je dávám do zeleninových a do téhle jsem prostě zvyklá, ale zkusím také strouhankové, změna je změna a určitě to bude moc dobré.

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555 (autorka receptu)

    Alena: to není recept z Prostřeno, prostě ji takto děláme. Netvrdím, že je podle Sandtnerové nebo Rettigové:-)

    spagetka: děkuji za komentář, přesně jste vystihla to, co si myslím:-))

    Odpovědět

  • maris maris

    Alena: u nás patří kaldounová k těm nejoblíbenějším a např. Vánoce by bez ní nebyly. Dělám ji s knedlíčky ze strouhanky, tak jak ji dělala moje brababička i babička, pro mě kaldounová je jen a jen s knedlíčky. Pravda, že ty drožďové si neumím v ní dost dobře představit, máme je rádi, ale dávám je jen do zeleninových polévek, ale každá rodina má ten svůj oblíbený způsob, tak proč ne;-):-)

    Odpovědět

  • brontik brontik

    dobrý recept taky dělávám polívečku drožďovou :-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Alena: nezlobte se, ale vaření je věc umět udělat varianty. Né dělat jeden recept kolem dokola stejně. Kolik je variant gulášů, svíčkových, vepřo-knedlo-zelo, bramboraček, zelňaček. Který je dle Vás správný? A kterého jediného kuchaře jako nejsprávnějšího uznáváte? Já osobně velmi ráda oprašuju recepty prababičky a babičky a mnozí tu zde též.
    A všimněte si, že tzv.moderní kuchaři JEN V VYLEPŠILI UŽ DÁVNO NAPSANÉ RECEPTY PRÁVĚ TĚMI AUTORY, KTERÉ HANÍTE. V tom je ta variabilnost, o které píšu na začátku. Ano zmodernizuje se půostup, suroviny, ale furt se vychází z toho, co už tu bylo. Co ajaké suroviny samozřejmě ti staří autoři znali. ;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    do této polévky vůbec nepatří žádné knedlíčky. poslouchejte a čtěte dobré kuchaře, ne ty z Prostřeno a podobné. pořádné profesionály a někdy taky babičky, které se držely Rettigové, Sandtnerové, Trejbala....

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Oli. jak polévku, tak knedlíčky s droždím nám moc chutná a je pravda, že bývá sytá, máš 6.:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Někde ho mám a ten můžu, hmhm, mňamka:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ha!! Můj rozbitý talíř!:-D A super polévka:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: kachní kaldoun s játrovými knedlíčky kaldounky kachní kaldoun s játrovými knedlíčky zeleninová polévka v pomalém hrnci recepty kaldounová polévka kaldón pomalý hrnec polévky pomalý hrnec polévka pomalý hrnec polévky recepty kachní kaldon recept kaldounová polévka kachní vývar s drožďovými knedlíčky hrnec na polévku drůbeží vývar v pomalém hrnci caldoun s drožďovými knedlíčky polévka s drožďovými knedlíčky pomaly hrnec zeleninová polévka polévka pomalý hrnec vývar v pomalém hrnci zelnačka v pomalém hrnci recept