Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 1 319 kJ / 315 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,15 g |
Tuky | 8,93 g |
Vláknina | 23,21 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 289 mg |
Sůl | 0,58 g |
Sacharidy | 29,89 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kaldoun je sytá polévka, do které se přidávají ještě nudle, nebo kaldounky - maličké kroucené těstoviny. Někdo dává žemlové knedlíčky, někde se dávají i játrové. Nám chutná s drožďovými knedlíčky a bez těstovin. Kaldoun děláme jen z kachních nebo husích drobů, případně skeletu.
Polévku jsem v pomalém hrnci, ač ho používám více než 3 roky, dělala poprvé a už u tohoto způsobu přípravy zůstanu.
Omouvám se za nedokonalé foto.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 6. 2015 14:18




19. 1. 2014 20:46
Alena: Marie Dobromila Rettigova ve sve kuchařce zadnou "Kaldounovu polevku nemá.
Stejne tak Anuse Kejřová, ta ma Polevku z husy s játrovými knedlíčky (coz je v podstate to same jen z koreni pouziva jen muskatovy orisek.
Marie Janku Sandtnerová ve sve knize rozpoctu a kuchařských predpisu prekvapive kaldoun taky nemá.
Moderni kuchařky Kaldoun uvadeji, ale například v Regionální kuchařce Petry Pospěchové je bez knedlicku a nudli.
Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska uvadeji Kaldoun s jatrovými knedličky
Stejne tak Anuse Kejřová, ta ma Polevku z husy s játrovými knedlíčky (coz je v podstate to same jen z koreni pouziva jen muskatovy orisek.
Marie Janku Sandtnerová ve sve knize rozpoctu a kuchařských predpisu prekvapive kaldoun taky nemá.
Moderni kuchařky Kaldoun uvadeji, ale například v Regionální kuchařce Petry Pospěchové je bez knedlicku a nudli.
Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska uvadeji Kaldoun s jatrovými knedličky
19. 1. 2014 16:51
díky za komnetáříky

19. 1. 2014 16:50
maris: také je dávám do zeleninových a do téhle jsem prostě zvyklá, ale zkusím také strouhankové, změna je změna a určitě to bude moc dobré.
19. 1. 2014 16:48
Alena: to není recept z Prostřeno, prostě ji takto děláme. Netvrdím, že je podle Sandtnerové nebo Rettigové
spagetka: děkuji za komentář, přesně jste vystihla to, co si myslím

spagetka: děkuji za komentář, přesně jste vystihla to, co si myslím

19. 1. 2014 10:15
Alena: u nás patří kaldounová k těm nejoblíbenějším a např. Vánoce by bez ní nebyly. Dělám ji s knedlíčky ze strouhanky, tak jak ji dělala moje brababička i babička, pro mě kaldounová je jen a jen s knedlíčky. Pravda, že ty drožďové si neumím v ní dost dobře představit, máme je rádi, ale dávám je jen do zeleninových polévek, ale každá rodina má ten svůj oblíbený způsob, tak proč ne


19. 1. 2014 10:13
dobrý recept taky dělávám polívečku drožďovou

19. 1. 2014 10:07
Alena: nezlobte se, ale vaření je věc umět udělat varianty. Né dělat jeden recept kolem dokola stejně. Kolik je variant gulášů, svíčkových, vepřo-knedlo-zelo, bramboraček, zelňaček. Který je dle Vás správný? A kterého jediného kuchaře jako nejsprávnějšího uznáváte? Já osobně velmi ráda oprašuju recepty prababičky a babičky a mnozí tu zde též.
A všimněte si, že tzv.moderní kuchaři JEN V VYLEPŠILI UŽ DÁVNO NAPSANÉ RECEPTY PRÁVĚ TĚMI AUTORY, KTERÉ HANÍTE. V tom je ta variabilnost, o které píšu na začátku. Ano zmodernizuje se půostup, suroviny, ale furt se vychází z toho, co už tu bylo. Co ajaké suroviny samozřejmě ti staří autoři znali.


A všimněte si, že tzv.moderní kuchaři JEN V VYLEPŠILI UŽ DÁVNO NAPSANÉ RECEPTY PRÁVĚ TĚMI AUTORY, KTERÉ HANÍTE. V tom je ta variabilnost, o které píšu na začátku. Ano zmodernizuje se půostup, suroviny, ale furt se vychází z toho, co už tu bylo. Co ajaké suroviny samozřejmě ti staří autoři znali.




19. 1. 2014 09:59
do této polévky vůbec nepatří žádné knedlíčky. poslouchejte a čtěte dobré kuchaře, ne ty z Prostřeno a podobné. pořádné profesionály a někdy taky babičky, které se držely Rettigové, Sandtnerové, Trejbala....
18. 1. 2014 13:37
Oli. jak polévku, tak knedlíčky s droždím nám moc chutná a je pravda, že bývá sytá, máš 6.

18. 1. 2014 00:01
Někde ho mám a ten můžu, hmhm, mňamka

17. 1. 2014 23:26
Ha!! Můj rozbitý talíř!
A super polévka


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Banánové rolky
Přidáno před 4 hodinami

Chilli fazole s kukuřicí, cizrnou a klobásou
Přidáno před 16 hodinami

Vepřové labské kostky na červeném víně
Přidáno 3. 10. 2023 18:19

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno 3. 10. 2023 09:21

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32
Právě bylo uvařeno:

Vepřové labské kostky na červeném víně
uvařil/a Ajvet15
před 1 hodinou

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
uvařil/a Ajvet15
před 1 hodinou

Kefírová buchta - rychlovka
uvařil/a Steffi01
před 2 hodinami

Kuřecí lívance s chutí majonézy
uvařil/a KatkaCechova
před 4 hodinami

Domácí langoše
uvařil/a Danakoukolova
před 4 hodinami

Ganache
uvařil/a svatohelen
před 4 hodinami

Kuřecí řízky v křupavém těstíčku
uvařil/a morax
před 5 hodinami



Kapustový hrnec
uvařil/a Petaja
před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: kachní kaldoun s játrovými knedlíčky kaldounky kachní kaldoun s játrovými knedlíčky zeleninová polévka v pomalém hrnci recepty kaldounová polévka kaldón pomalý hrnec polévky pomalý hrnec polévka pomalý hrnec polévky recepty kachní kaldon recept kaldounová polévka kachní vývar s drožďovými knedlíčky hrnec na polévku drůbeží vývar v pomalém hrnci caldoun s drožďovými knedlíčky polévka s drožďovými knedlíčky pomaly hrnec zeleninová polévka polévka pomalý hrnec vývar v pomalém hrnci zelnačka v pomalém hrnci recept
Suroviny: droby kachní, cibule, mrkev, petržel, celer, koření nové koření, bobkový list, pepř, sůl, pepř mletý, máslo, mouka hladká, cibule, droždí, máslo, vejce, česnek, sůl, pažitka, petrželka
Kaldounová polévka v pomalém hrnci s drožďovými knedlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kKKr
12 názorů