Bramboračka"všehochuťka"

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: do 30 minut Polévky 20 názorů

Suroviny

2 cm široký plátek másla
1 pl oleje
1 velká cibule
500 g lesních hub (václavek,čirůvek a holubinek)
1 kl drceného kmínu
2 středně velké brambory
1 větší mrkev
2 cm široký plátek celeru
2 pl mezi dlaněmi rozemnuté majoránky
sůl
mletý pepř
Na zásmažku:
2 cm široký plátek másla
2 zarovnané pl hladké mouky
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, cibuli nadrobno, hříbky na větší kousky, malé hlavičky můžeme nechat vcelku.

  2. Ve větším hrnci na rozehřátém másle s olejem orestujeme cibuli, přidáme hříbky, drcený kmím a chvilku osmahneme. Přidáme 1 a půl litru vařící vody, zbývající zeleninu, sůl a na slabém plameni pod pokličkou vaříme 10 minut.

  3. Mezitím si v kastrůlku na rozehřátém másle společně s moukou umícháme do zlaté barvy zásmažku, kterou přidáme do vařící se polévky a ještě cca 15minut za občasného zamíchání ode dna necháme provářet.

  4. V závěru přidáme majoránku, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Poznámka

Vždy jsme nakládali směsku z václavek, čirůvek a holubinek do sladkokyselého nálevu. Na takové malé množství se mi nálev nechtěl dělat,tak jsem udělala bramboračku,která nám v tomto provedení moc chutnala. Hříbky nebyly“rozblemcané“ a rozvařené,jako ty klasické.Navíc jsem přidala 10 na polovinu překrájených nožek žampionů, hlavičky jsem upotřebila do jiného jídla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 109 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramboračka"všehochuťka"

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    yanull::-)):-))Jani,díky za hezkou básničku;-):yes:V kuchyni mi majoránka nikdy nesmí chybět:-)Sice ji nedávám všude,ale v bramboračce musí být:-*
    Děvčata,díky:-):-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    to je mňamka - to také můžeme:yes::-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Aničko, když jsem měla malé děti, četla jsem jim hodně knížky a v jedné z nich byla tato básnička, na kterou jsem si vzpomněla u Tvého receptu, s dovolením "přednesu":
    Vařit bramboračku, to je maličkost, když má člověk v sáčku majoránky dost. Když však nemá ani špetku, bramboračka není k snědku. Děkujeme, to stačí, je to pro kočku, počkáme si radši večer na čočku.
    Jak vidno, Ty majoránku máš a já Ti tudíž 13. bod za dobrou polévku posílám ;-):-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:Andrejko,česnek i krupky dávám také,ale do bramboraček,kde je zásmažka na sádle.Do této máslové dobroty mi to nějak nepasovalo;-):-)
    Za komentíky díky:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    S krupkama je výborná, jak píše Andrejka i já ji mám moc ráda, dávám bodíka:-K:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Aničko, já dělám úplně stejně, jen ještě s česnekem. Moje babi tam dávala ještě sekané krupky:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    rozmarynaH:Rozmarýnko,protože tento druh houbiček přinesl manžílek,tak jsem polévku samozřejmě dala napřed jemu.V noci dýchal,v pracovním procesu byl také OK;-)tak jsem si s chutí druhý den dala také:-D:-DTudíž bodík za statečnost ne,ale za odvahu toto provést ano:-D:-D
    Děvčata-díky všem;-):-K

    Odpovědět

  • Linda Linda(neregistrovaná)

    Holubinek se nebojte, když ochutnáte syrovou (a vyplivnete), ty nejedlé mají odpornou chuť.

    Odpovědět

  • enynka enynka(neregistrovaná)

    ja hribovou bramboracku nevarim,protoze nikdy nenajdu zadny hrib

    Odpovědět

  • enynka enynka(neregistrovaná)

    ja hribovou bramboracku nevarim,protoze nikdy nenajdu zadny hrib

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Aničko, ty jedno odvážné děvče, jíst čirůvky a holubinky:-D Já bych se docela bála. Houby mne učila znát babička a pak jsem je identifikovala podle pana Smotlachy. A když jsem si přečetla možné záměny, raději jsem houby vrátila do lesa:-D. Holubinky bez možné záměny sbírám jenom dva druhy (zelené). Polévka je určitě výborná, máme ji moc rádi, ale z hub, které znám. Tobě za statečnost posílám zasloužený 10. bodík:yes:

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Dělám podobnou polévečku a rodina se může utlouct:-p, tak bodík přidávám:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Díky za komentáře i hodnocení:-):-K:-K
    Bibinko,vím,že bramboračka s hříbky se dělá na X...způsobů,asi jako je hodně gulášovek:-))ale já do této v zásadě ml.papriku nedávám.To má potom šmrnc do falešné dršťkové(z hlívy,kotrče,václavek ap.)a to už pro mě není ta klasicka bramborajda:-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    :yes::-p dělám také podobně, ale pokud chci i já papkat, tak tam nedávám houby, protože tuto laskominku já nemohu;-), ale jinak paní autorové posílám:yes::-p

    Odpovědět

  • IvanaLK IvanaLK

1 2

Tématické fráze: falešná bramboračka bramboračka pro děti bramboracka z kotrce zásmažka do bramboračky bramboračka z václavek vsehochutka cz bramboračka s hříbkama kotrč do bramboračky zasmaska do bramboracky bramboračka bramboracka top bramboracka ze sacku bramboracka se zasmazkou bramboracka s vaclavek bramboracka s vaclavkami pracovní postup bramboračka ktera holubinka ma odpornou chut jak udelat bramboracku recepty paní nejedlé bramboracka pro male deti

Zapomněl/a jsem heslo