Bramboračka "grunt"

yanull Kuchařka: yanull

Polévky 2 názory

Suroviny

hrstka středních krup
hrstka červené čočky
2 lžíce ovesných vloček
kousek slaniny
plátek másla
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
2 střední brambory
cca 600 g zeleniny
/mrkev, petržel, celer, hrášek aj. vámi oblíbená/
čerstvé, sušené nebo mražené houby
2 vajíčka
sůl, pepř
kmín, česnek
čerstvá nebo sušená majoránka
pažitka, petrželová nať, libeček
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme na drobně nakrájenou slaninu, kousek másla a jakmile se rozpustí, přidáme kmín, který spolu se vším restujeme, až to pěkně voní. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, přisypeme mouku a opékáme do zezlátnutí cibulové jíšky. Tu pak zalijeme studenou vodou a rozvaříme ji, až je hladká, nesmí v ní být hrudky.

  2. Do tohoto základu vložíme na cedníku propláchnuté kroupy, čočku, ovesné vločky, na plátky nakrájené houby a necháme 20 minut vařit. Po této době vložíme drobně pokrájenou zeleninu a brambory, osolíme, přilijeme horkou vodu z rychlovarné konvice a pokračujeme ve vaření. Jakmile je zelenina měkká, ale ne rozvařená, do polévky vlijeme 2 rozšlehaná vajíčka, chvilečku povaříme, přidáme zelené natě, čerstvou nebo promnutou sušenou majoránku a úplně nakonec česnek utřený se solí. Takto se plně rozvine jeho chuť a vůně, žádný lis na česnek to nenahradí. Polévku proto při přípravě solíme méně, abychom zbytek soli mohli pro tento účel použít. Pokud byste chtěli polévku posunout o stupeň výš, můžete zeleninu osmažit na másle a pak ji dát teprve vařit.

Poznámka

Již naše babičky říkávaly: Polévka je grunt a kdo ji nejí, je špunt :-) Tato bramboračka opravdu ke gruntu patří a také k tzv." husťačkám", někomu nahradí i hlavní jídlo, ale je moc dobrá a je v ní hodně vlákniny, tudíž je vhodná i jako prevence civilizačních onemocnění. Já ji vařím vždy hrnec o objemu 5 litrů a můžu říct, že nikdy nezbude. Druhý den po rozležení je ještě lepší, ale je třeba ji za tímto účelem oddělat do ledničky. Všem v rodině moc chutná, Kubík zvládne sníst 3 naběračky, tak třeba najde místo i u vás doma.

P.S. Opět uvařeno pro celou "Kelly Family" :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 43 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramboračka "grunt"

  • ssarka ssarka

    Polévka vypadá výborně. uložím si, ale vidím to spíš na podzim a zimu. Děkuji za nápad.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pekná gruntová...teplo, neteplo, takáto polievka musí chutiť každému a vždy. :yes:

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo