Uzené s áčkovými brambory

Pro začátečníky Doba přípravy: 1/2 hodiny 4 názory

Pro začátečníky Doba přípravy: 1/2 hodiny 4 názory

Suroviny 4 porce

800 g uzený vepřový bůček
1 kg brambor (varný typ A)
lžíce sádla
sterilované okurky
sůl
ocet
voda

Postup přípravy receptu

  1. Uzený bůček si předvaříme den předem v takové hrnci, stačí 1/2 hodinky. Necháme ho úplně vychladnout, nejlépe v lednici do druhého dne.

  2. Brambory loupeme těsně před tím, než je začneme vařit. Škrabka a nůž, kterým je krájíme by měly být z nerezové oceli. V žádném případě bychom neměli brambory vařit v nádobě s poškozeným smaltem. Do měkké vody se při vaření vyluhují živiny, proto ji vždy solíme.

  3. Když ji mírně okyselíme citronem nebo octem, lépe uchováme v bramborách vitamin C. Nejmenší ztráty "céčka" jsou při vaření v tlakovém hrnci. Dáme- li brambory až do vařící vody, jsou ztráty důležitých živin až o 20% menší než když je vložíme do studené vody a teprve pak uvedeme do varu.

  4. Brambory příliš nekouskujeme. Čím větší plocha je obnažena, tím se ztrácí víc zdraví prospěšných látek. Nejmenší ztráty vitaminu C jsou při vaření ve slupce. Hrnec, ve kterém vaříme bychom měli přikrýt poklicí. Po vaření vodu z brambor ihned scedíme.

  5. Brambory nenecháváme dlouho stát na světle, abychom netratili obsah vitaminů skupiny B, které jsou citlivé na světlo.

  6. Takže brambory oškrábeme a uvaříme dle doporučení v tlakovém hrnci. Stačí 10 až 15 minut od foukání. Scedíme a můžeme nechat v páře chvilku dojít.

  7. Na pánvi rozpustíme sádlo a orestujeme na něm na plátky nakrájené uzené maso. Servírujeme se sterilovanými okurkami. Brambory můžeme pomastit sádlem z pánve.

Poznámka od kuchařky

Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle. Můžeme jich uvařit více, dají se pak nádherně opéct, kolečka drží pohromadě, nerozpadají se a dají se otáčet, aby byly upečené z obou stran.

http://miric.unas.cz

Komentáře k receptu Uzené s áčkovými brambory

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-))Bůček,nebo krkovička;-)nic nesmím:-Oale jím:-D:-DS tou cibulkou:-*+4:-p

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Hezký receptík,ale já bych asi volila spíše krkovičku než bůček ;-)

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Mně můj doktor také!!!;-)

    Odpovědět

  • Kadlik Kadlik

    chybí mi tam - uvařené brambory omastíme sádlem, na kterém jsme bůček osmažili!!!:-8
    no vidím, že jsem špatně četl...:-):-):-)
    tak bych ještě - na sádle po osmažení zesklovatíme cibulku, a tímto brambory dozdobíme...

    ale rozhlížím se, jestli náhodou za rohem nečíhá moje doktorka.... by mě zabila...;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: uzené maso v páře uzene maso na pare vaření uzeného v páře uzené a brambory uzené na páře uzené v páře uzené vařené v páře jak dlouho vařit uzené maso vaření uzeného masa v páře uzený bůček s bramborem jak dlouho vařit uzený bůček zelí uzené maso a brambory s pohankou vařené uzené v páře uzené maso vařené v páře uzený bůček brambor uzené maso vaření v páře v tlakovém hrnci uzený bůček brambory vaření v tlakovém hrnci uzený vepřový bůček vaření uzeného