 
	
		
Velikonoční mazanec staročeský
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu, aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 866 kJ / 5 943 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 147,28 g | 
| Tuky | 240,29 g | 
| Vláknina | 41,86 g | 
| Cholesterol | 1,42 g | 
| Sodík | 4,35 g | 
| Sůl | 10,74 g | 
| Sacharidy | 776,96 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Z droždí, poloviny vlažného mléka a 4 lžic hladké mouky z receptury umícháme kvásek, který necháme v teple asi 15 minut vzejít. Mezitím rozpustíme pozvolna máslo a necháme vychladnout.
	Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme zbytek hladké mouky, polohrubou mouku, rozpuštěné a vychladlé máslo, cukr, vanilkový cukr, žloutky a celé vejce, rozinky, zbytek mléka, sůl a koření. Těsto vypracujeme ručně nebo pomocí robotu a necháme kynout 2 hodiny.
	Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a stočíme bochánky. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Přikryjeme pečicím papírem a alobalem, aby se nepřichytl alobal na mazance.
	Krok 4: Pečeme přikryté alobalem asi 35 minut, pak alobal a pečicí papír sundáme a necháme dopéct dalších 10 minut.
Zveřejněno 11. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Moje poznámka
					 
				
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
Nejnovější recepty
	
			 
	
Grilovaná dýně s vůní ořechů
Přidáno před 2 hodinami
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 4 hodinami
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 8 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 15 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 19 hodinami
	
			 
	
Špagety s olivami a parmazánem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Buchta bez vajec
DenaS před 18 minutami
	
			 
	
	
Mazanec
[email protected] před 53 minutami
	
			 
	
Langoše z kyšky
Ivetafrankova před 2 hodinami
	
			 
	
	
Kuře à la husa
Alesik před 2 hodinami
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 2 hodinami
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 3 hodinami
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 3 hodinami
	
			 
	
	
Fazolová polévka rychlá
Jirka33 před 3 hodinami
	
			 
	
Frankfurtská polévka s bramborami
Eva z HK před 3 hodinami
	
			 
	
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
Diesel před 5 hodinami
						Tématické fráze:
						
							velikonocni mazanec, 
						
						
							velikonoční mazanec top recepty, 
						
						
							recept na velikonoční mazanec, 
						
						
							jak dlouho péct mazanec, 
						
						
							recept velikonoční mazanec, 
						
						
							velikonoční mazanec recept, 
						
						
							staré recepty na velikonoce, 
						
						
							mazanec, 
						
						
							velikonoční mazanec z hladké mouky, 
						
						
							velikonocni mazance, 
						
						
							velikonoční mazanec videorecept, 
						
						
							aby mazanec neprasknul, 
						
						
							jak dlouho kyne mazanec, 
						
						
							pečení velikonocniho mazance, 
						
						
							jak pect mazanec, 
						
						
							mazanec velikonocni recept, 
						
						
							velikonočni mazanec recepty, 
						
						
							velikonoční staročeské recepty, 
						
						
							mazanec videorecept, 
						
						
							jak dlouho péct velikonoční mazanec
						
					
						Suroviny:
						
							mouka hladká, 
						
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							cukr vanilkový, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							vejce, 
						
						
							droždí, 
						
						
							rozinky, 
						
						
							mléko, 
						
						
							sůl, 
						
						
							ořech muškátový, 
						
						
							anýz, 
						
						
							vejce, 
						
						
							mandle
						
					
 
	 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
	 
 
	 
 
 
	 
 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (16)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost