Knedlík vařený v igelitovém rukávu

Mirabelka Kuchař: Mirabelka

Doba přípravy: 40 minut cca 4 Přílohy 20 názorů

Suroviny

2 hrnky hrubé mouky (měla jsem hrnek 1,5 dcl)
2 hrnky mléka (vlahého)
2 vejce (v nouzi stačí i jedno)
špetka soli
cca 1 lžička čerstvého droždí (zarovnaná)
2 hrnky rohlíků (nebo housky, sušených kostiček - tj. cca ze dvou kusů pečiva)
1 lžíce hladké mouky
špetka cukru
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé do kvásku.

  2. Trošku si odlijeme a smícháme s 1 lžící hladké mouky, špetky cukru a droždí - tj. kvásek. Dala jsem lžíci hladké mouky, přišlo mi to lepší na vymíchání hladkého kvásku, ale nemusí být hladká.

  3. Když se droždí probudí a nabude, tak s ním v míse smícháme odměřenou hrubou mouku, sůl, vejce a zbylé mléko. Těsto je řídké konzistence, něco jako na amolety, nebo jako litý piškot.

  4. Těsto necháme v teple nakynout, tak cca půl hodiny. Mezitím si dáme do širokého kastrolu vařit vodu.

  5. Do nakynutého těstíčka lehce vmícháme sušené kostičky pečiva. Pečivo přidávám až po nakynutí, aby se nerozmočilo.

  6. Pak si připravíme igelitový rukáv - použila jsem ty igelitové rukávy na prejt (to je jako na tlačenku, ale jsou užší), chtěla jsem menší kolečka.

  7. Uvedené množství je na 2 knedlíky. Každou nohavici na jednom konci zavážeme režnou nití.

  8. Pak jsem obě nohavice lžící naplnila tak lehce přes půlku, aby se mi vešly do kastrolu.

  9. Na těstem necháme tak 8 - 10 cm volný prostor, takže jsem vytlačila vzduch a nohavici nahoře uzavřela jedním uzlem (pokud plníte tak do poloviny těsto plus vůle na nakynutí, tak to jde dobře zavázat).

  10. Oba knedlíky jsem vařila 25 minut, po 15 minutách otočila, na konci varu nechala ještě 5 minut dojít na vypnuté plotně.

  11. Knedlík se z fólie krásně vyloupne, rozstříhla jsem ho nůžkama a pak krájela nití.

  12. Knedlík se může vařit i v širším rukávu na tlačenku, to bych mu přidala tak 5 minut varu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Knedlík vařený v igelitovém rukávu

  • haolza haolza(neregistrovaná)

    Dnes jsem knedlíky zkoušela, když jsem viděla to těsto, spíše jako na blívance :-), tak jsem byla dost skeptická, ale výsledek mne překvapil, výtečné knedlíčky, jen příště rukáv než ho začnu plnit pomastím olejem....... a ještě, knedlíky zásadně zadělávám vlažnou vodou

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mirabelka: geniálne nápady sú vždy jednoduché...(to máš na Nobelovku ;-)) ukladám si a posielam bod!

    Odpovědět

  • Jahelka Jahelka

    Také jsem tento způsob vaření viděla v televizi, od té doby už jinak knedlíky nevařím. A myslím, že se musí vždy podařit i začátečníkům. A jsou výstavní. Jen se po uvaření povrch musí více omastit, rychle totiž tuk vstřebá. Ale tím lépe se pak krájí.

    Odpovědět

  • Mirabelka Mirabelka(autorka receptu)

    Pytlíky mají v drogérii nebo zkuste kuchyňské potřeby. Je to psané tuším jako "igelitová střeva na tlačenku", jsou širší nebo užší. Cena kolem 15 korun za 10 kusů. Jo, a taky to mají v papírnictví, jak jsou různé svačinové tácky, pytlíky a kelímky, tak v tomhle sortimentu.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    prosím Vás, kde seženu takové pytlíky?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zajímavý nápad, u nás sice moc kynuté knedlíky nejdou, ale za vychytávku bodík ;-):yes:

    Odpovědět

  • holky05 holky05

    Takhle si komplikovat,vaření knedlíků,tak to by mě nebavilo!:no:

    Odpovědět

  • Jindra Jindra(neregistrovaná)

    Pěkné knedlíčky, vyzkouším:-K

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Moc pěkný nápad;-):yes::yes:+

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KMoc pěkný nápad i recept+:yes::yes:

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    :yes: S igelitem určitě vychytávka. Já už dlouho houskové i bramborové knedlíky vařím zabalené do potravinové fólie. Jednak jsou jeden jako druhý a velké plus je, že hrnec potom není zapatlaný od těsta.;-) Za ukázkové knedlíky posílám bod.:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bezva!:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezké knedlíky:-Ka príma nápad s "rukávem":yes:+5:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Jsou moc hezké;-):yes:

    Odpovědět

  • Mirabelka Mirabelka(autorka receptu)

    Původně jsem právě myslela, že je dám do hrníčků, ale pak jsem zjistila, že jich nemám tolik stejných. A zrak mi padl právě na ty igelitové roury. Nikdy jsem totiž hrníčkové knedlíky nevařila, ale už je budu dělat jen takto.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii bramborove knedliky varene ve folii vaření knedlíků ve folii bramborový knedlík ve fólii bramborový knedlík vařený ve folii bramborové knedlíky ve folii knedlík vařený ve folii fólie na vaření potravinova folie na vareni vaření v potravinářské folii fólie na vareni knedliku bramborové knedlíky vařené v potravinářské folií vaření v potravinové folii recept na karlovarský knedlík vařený ve folii potravinářská fólie na vaření knedlíky vařené v potravinářské folii knedlík v potravinové folii vaření knedlíků knedlíky ve fólii karlovarský knedlík vařený ve fólii

Zapomněl/a jsem heslo