Slovácké laty aneb bramborové placky s povidlama a mákem

Suvicka Kuchařka: Suvicka

Doba přípravy: 0,5 h 3 - 4 porce Bramborová jídla 39 názorů

Suroviny

bramborové těsto (můžeme použít polotovar nebo vytvořit vlastní)
hladká mouka (pomůcka k vyválení)
olej
povidla
mletý mák smíchaný s cukrem
cukr moučka na posypání
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vytvoříme bramborové těsto. Z něj vyválíme nohavičku, nožem ukrajujeme kousky a pomocí válečku tvoříme placky asi jako palačinky.

  2. Smažíme na pánvi na trošce oleje po obou stranách dozlatova. Poté mažeme povidly podle chuti, sypeme mákem smíchaným s cukrem a rolujeme. Posypeme cukrem moučkou dle chuti a baštíme.

Poznámka

Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Je to původně jídlo chudých, neboť placky se smažily na sucho na kamnech na plotýnce. Po usmažení se mazaly z obou stran sádlem a sypaly se mákem. Všechny suroviny měli lidé doma, nebo na zahradě. Dnes už nemusíme dělat bramborové těsto nutně sami (stačí polotovar), mák i povidla si zakoupíme v obchodě, takže příprava je jednodušší. Jen už to rozhodně není jídlo chudých. :-) Přeji dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 079 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slovácké laty aneb bramborové placky s povidlama a mákem

  • Ludvík Ludvík(neregistrovaný)

    Tož toto zemákové placky byly vedle pukačů moje nejoblíbenější jídlo od babičky. Klidně by se to mohlo zaregistrovat jako naše národní potravina. Myslím krajová specialita moravského národa. V Čechách se to asi tak nedělalo.
    Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
    Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    Přátelé,
    udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť:-p. A to že su z rodného Slovácka můžu jen potvrdit toliko názvů nad takovou dobrůtkou :-p:-K.

    Odpovědět

  • Marta341 Marta341(neregistrovaný)

    Do bramborového těsta na ,,patenty - laty,,přidávám vždy špetku soli...peču na plynovém sporáku na teflonové pánvi na sucho,musí se samozřejmě stírat mouka z pánve...těsta se nesmí udělat mnoho,protože řídne,raděj si ho udělám na dvakrát...:-))

    Odpovědět

  • Zlatka Zlatka(neregistrovaná)

    My jsme jim jako malí říkali papuče, protože se při pečení krásně nafukují. Abych to vysvětlila - nevím, kdo to vymyslel, ale bylo to podle přirovnání "nafúklý jak papuč", tzn. hrozně uražený. Takže jsme mívali papuče s mákem. :-D

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka(autorka receptu)

    Jana Beníčková - co jsi napsala v komentáři jsem já napsala v poznámce, proto název receptu opravovat nebo měnit nebudu. ;-) Pocházím od Kyjova, proto laty. A část Kyjova odkud pochází má rodina se řadí k Moravskému Slovácku. Tak mi to bylo řečeno tatínkem. Tolik k názvu receptu. :-K
    Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů. :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Marybar Marybar

    Na Slovácku jsou to také přesňáky.:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Jana Beníčková: a u nas na hornim slovacku jsou to magaše

    Odpovědět

  • Jana Beníčková Jana Beníčková(neregistrovaný)

    přihazuji do sbírky: olipy, patenty, lokše :-)

    Odpovědět

  • Jana Beníčková Jana Beníčková(neregistrovaný)

    recept znám, je výborný. Jen potřebuji poupravit název receptu. Na Slovácku to jsou olipy, na Horňácku patenty, na Slovensku lokše. Láty jsou na Kyjovsky. Názvy jiné, recept stejny :-)))

    Odpovědět

  • Mischigan Mischigan

    Ježiši, tohle jídlo já miluju a to že na 100% :-8:-K:yes:

    Odpovědět

  • Suvicka Suvicka(autorka receptu)

    Všem moc děkuji za komentáře. :-K
    Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna. :-K
    Máme krásnou řeč. :-K
    A výbornou kuchyni. :-K

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Hell. Hell.

    Sůvičko tyhle placky znám ještě pod názvem Magaše :-) nasucho pečené, maštěné domácím sádlem, sypané mákem s cukrem :-) Koukám, že názvů je přehršel...začnu je asi sbírat :-p:-D

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Olipu jsem ochutnal v květnu v Rožnově na farmářských dnech. Skvělá chuť:-p a nezvyklý tvar;-). V hlavě nosím nápad na zajímavou technologii zpracování, pokud se povede, určitě vložím recept:-). :-!:-)):yes::yes::-K +15

    Odpovědět

  • katrynka katrynka

    perfektní, miluju je, u babičky si je vždycky objednávám, bydlí u Strážnice na Hodonínsku a tam se jim říká "patenty" :yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: bramborove laty bramborové patenty laty recept olipy bramborove placky s povidlim patenty s mákem patenty s povidly laty recept na laty magaše bramborové placky patenty patenty recept slovácké laty olipy recept bramborove placky recept laty moravské bramborové placky bramborova lata patenty z bramborového těsta slovácké patenty

Zapomněl/a jsem heslo