3D Dino na houbách + postup

Dorty Doba přípravy: 2 dny 36 názorů

Dorty Doba přípravy: 2 dny 36 názorů

Suroviny

Piškotový základ:
8 vajec
480 g cukr moučka
200 ml vroucí voda
300 ml olej
500 g hladké mouky
2 prášky do pečiva
4 lžíce kakaa (jestli chcete mramorový)
Krém banánový:
banánový puding ze 1/4 l mléka (sladit méně)
1,5 kostky másla
5 ks banány (přibližně)
nebo
Krém: (vanilkový lehký)
2 světlé pudinky (vanilka nebo banán)
500 - 600 ml mléka
2 másla
20 - 30 dkg moučkového cukru
200 - 300 g čokolády na vaření
Mléčný marcipán: (domácí potah)
20 dkg sušeného mléka Lactino polotučné
20 dkg moučkového cukru
3 lžíce medu
2 lžíce oleje
2 lžíce vody
1 - 2 lžička aroma sladká mandle
potravinářská barva obyčejná (barvy dle potřeby)
2-5 x namočené ruce
Na dopracování dle potřeb
solamyl
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme s polovinou cukru, olejem pak přidáme mouku s prdopečema, vodu, přidáme citr. aroma nebo kůru. Vyšleháme sníh z bílků s polovinou cukru a opatrně vmícháme do těsta ručně.

  2. Pečeme na dvou plechách světlý a tmavý zvlášť z poloviny těsta na pečícím papíru.

  3. Krém banánový: Je to úplně jednoduché, ale hlavně výborné. Všechny suroviny - puding, máslo, banány - musí mít stejnou teplotu, nejlépe pokojovou, aby se krém nesrazil.

  4. Hotový vychladlý puding vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte máslo, přidejte rozmixované banány (počet opravdu záleží na individuální chuti každé z vás). Potom zašlehejte i puding (případně trochu přislaďte). Nebojte se nejdříve poměrně řídké konsistence - po chvilce šlehání krém opravdu ztuhne. Musím říct, že se s ním pracuje mnohem lépe než třeba s čokoládovým. Opravdu je tuhý, neteče, hezky drží tvar.

  5. Krém vanilkový:
    Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.

  6. Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout.

  7. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí.

  8. Mléčný marcipán: Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.

  9. Punčovina na dotvarování + potažení: zbytky piškotu, krému, rumu nebo marmelády smícháme na hmotu ze které tvarujeme nadočnicové oblouky, hřbet a můžeme i nohy.

  10. Dotvarujeme dle našich představ a pomažeme krémem, ale slabou vrstvu a necháme zatuhnout v lednici do druhého dne, pak uhladíme rukama před potahováním.

  11. Budete-li do krému dávat ovoce, nesmí se dotýkat marcipánu po potažení, protože by marcipán tekl, dejte ovoce dál od krajů a pak se vzniklé nerovnosti a díry zamažou krémem.

  12. Z marcipánu vyválíme placku asi 3 mm silnou a dostatečně velkou, aby pokryla celého Dina a ještě byly přesahy, uhladíme dle těla a odřežeme přebytky.

  13. Doděláme tlamku, oči, obočí, puntíky a drápy, na krk mašli a je to.

Poznámka od kuchařky

Rady:

Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.

Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.

Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )

Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.

Alternativy k tomuto receptu

Komentáře k receptu 3D Dino na houbách + postup

  • bubutop bubutop (autorka receptu)

    Kateřina: dobrý den, marcipán je nutné nechat zabalený v igelitu v lednici alespoň 1/2 hodinky, pak se lépe rozválí a jde s ním líp potahovat.:-K

    Odpovědět

  • Kateřina Kateřina(neregistrovaná)

    Chtěla bych se zeptat,na jak dlouho se musí dát marcipán odstát do lednice a jestli vůbec? nebo mohu ihned potahovat a tvarovat ?! dekuji moc

    Odpovědět

  • tomas tomas(neregistrovaný)

    chybi mi cas peceni

    Odpovědět

  • HanVal HanVal

    dobry den,potrebuji akutni radu,delam bananovy krem podle Vas.Zitra budu dort potahovat,nenabobtna mi ten banan v kremu marcipan???Dekuji za radu.:-)

    Odpovědět

  • bubutop bubutop (autorka receptu)

    bartomiska: Děkuji, jsem ráda, že se povedl a že chutnal, máte nádhernýho Buráka, moc pěkný dortík, jste šikovná:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • bartomiska bartomiska

    Moc děkuji za fantastický recept! Úžasně se mi pracovalo, vážně byl korpus krásně rovný, krém vynikající, vychvaluji Vás na každém kroku! Jen jsem dortík udělala "zdravější" z třtinového cukru a pohankové mouky a bylo to vážně moc dobré! Dovolila jsem si připojit foto mého výtvoru. Přidávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • Klára Klára(neregistrovaná)

    v pátek zkusím váš recept..tak snad se mi povede tak hezky jako vám a mamča bude mít radost :) sice nebudu tvarovat dinosaura ..děkuju za super recept :) pro začátečníky pěkně vysvětlený ;)

    Odpovědět

  • jpencik jpencik

    Děkuji za krásně srozumitelně nafocený návod. Ten musím vyzkoušet, mám sice obavu z potahování( bude to poprvé), ale i kdyby hmota "nevyšla, určitě by tento tvar šel ozdobit i nějak "klasicky".

    Odpovědět

  • bubutop bubutop (autorka receptu)

    Boubelinda:tak to mě těší, děkuji:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    ten banánový krém sklidil opravdu moc pochval;-), takže taky chválím.:-K:yes:

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Perfektní recept,dokonalý postup, výborný chuťově a sklidil veliký úspěch i přesto,že jsem úplný začátečník :-) takže Vám patří veliké díky a doufám, že přidáte další výborné dortíky :yes:

    Odpovědět

  • já (neregistrovaný)

    kdo by to četl?
    Kecam je to moc dobrý ¨:D

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Úchvatné! Šikovné ručičky!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    dort je vynikajícííí ;-):yes:

    Odpovědět

  • Kosincata Kosincata(neregistrovaná)

    Nádherný dort!!!!! :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: postupy na 3d dorty muj dobry dinosaurus dinosauři z marcipánu 3d dorty postup 3d dorty s postupem dort pracovní helma nejlepší těsto na dort dino dino dort 3d dorty postupy dort dino postup postup na marcipanoveho dinosaura dorty 3d houby z marcipánu postup na 3d dorty dort dino 3d dorty 3d postup dinosaurus z marcipánu 3d dort postup dort dinosaurus 3d dort dino na houbách