Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá francouzská brioška

Brioška je typ pečiva, pocházející z Francie, nápadně připomínající mazanec. Z briošek můžete připravit sendviče, plněné nasladko nebo naslano, dle vaší chutě, anebo je můžete konzumovat samotné.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lovie

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení a kynutí těsta

85 min (60 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení a kynutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1 bochník a 4-8 malých briošek (dle formičky)

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 529 kJ /
6 819 kcal
Bílkoviny151,12 g
Tuky433,73 g
Vláknina24,90 g
Cholesterol 3,19 g
Sodík 7,25 g
Sůl17,68 g
Sacharidy565,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto je nejlepší připravovat v kuchyňském robotu, ale lze i v domácí pekárně. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl. Krok 3: Dále přidáme droždí, vodu a necháme spojit. Pak pomalu po lžících přidáváme měkké máslo (ne roztopené!) a necháme opět zapracovat a hnětat klidně půl hodiny. Krok 4: Těsto přendáme do čisté mísy (je lepivé, raději stěrkou), zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Krok 5: Poté si pomoučíme ruce a stlačíme těsto v míse. Opět zakryjeme (fólií) a dáme do ledničky nejlépe přes noc. Krok 6: Druhý den z těsta vytvoříme briošky požadovaných tvarů - jde to dobře, je potřeba namáčet kousky těsta v mouce. Já dělám šest malých kuliček do formy na ramekin (malé mističky) a jeden bochník do formy na chlebíček. Takto připravené opět zakryjeme a necháme v teple 2 hodiny kynout. Krok 7: Troubu předehřejeme na 200°C, briošky opatrně potřeme směsí žloutku a mléka, dáme péct. Malé pečivo je hotové za cca 15 minut, bochník za 25 minut. Krok 8: Hotové vyklopíme z forem, necháme zchládnout a podáváme.

TIP: Chyby při zadělávání kynutého těsta

Zveřejněno 10. 8. 2011

Poznámka autorky lovie

Takto připravená brioška je spíše slaná, pro sladkou variantu snižte množství soli a dejte dvakrát tolik cukru.

Zdroj: videojug.com

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá francouzská brioška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nGy7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá francouzská brioška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nGy7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Sovička 3. 4. 2015 09:59
Brioška je moc dobré pečivo k snídani. V šedesátých letech jsem znal jedno místo v Praze kde jsem si toto pečivo kupovat a to na Václaváku v cukrárna ASTRA , - tam to bylo a jezdil jsem tam kupovat po dlouhá léta. Dokonce si pamatuji že tam pracoval šéf-cukrář pan Valenta, který byl moc a moc dobrý a co hlavně odborník a nic nešidil, dělal vše jak se mělo. Toto pečivo jsem měl doma zabalené v utěrce v troubě a jedl jsem ho k ranní snídani po dva dny. MŇAMKA.
Proč se to nedá kupoval v této době?:-?:-))

magdalenka:ano, skutečně je to druh "chleba" s vysokým podílem poctivého másla. Ovšem ta chuť a jemnost za to stojí..doporučuji kombinaci s olivami, oblíbeným sýrem a vínem. Ale vynikající je i k snídani třeba s bílou kávou ;-)

Mňa by zaujímalo, či pravá francúzska brioška obsahuje naozaj taký vysoký podiel masla? 660 g múky a k tomu 440 g masla? Dík.

1974andrea: to skutečně nejsou, je to luxusní francouzská specialita.

Myslela jsem, že brioška je plněné pečivo - buď nasladko nebo naslano. Ale jsou jak malované! :-):yes:

rebeka:No fakt:-O a já to mám úplně zafixováno jako ruské slovo

1974andrea: matrjoška :);-)

A nejsou briošky spíš z rusky hovořících zemí než z Francie?

Tématické fráze:
brioška, brioška recept, slané briošky, brioše, briošky slané, briošky, plněné briošky, brioška z francie, briošky recept, francouzke briošky recept, ruské briošky, briozka, sladké briošky, francouzké briošky plněné, francouzské pečivo, francouzke briošky, francouzké briošky plněné recept, recept na slane briosky, brioška slaná, francouske briosky

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, vejce, sůl, cukr krupice, droždí suché, máslo, voda

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu