

Hruškový koláč se zakysanou čepicí
Suroviny plech 25x35cm
- 5 vajec
- 120 g cukru krupice (písek)
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (Hery)
- 1 prášek do pečiva
- měkké hrušky či hruškový kompot
- 2 zakysané smetany (400 ml)
- 4 lžíce cukru moučka
- 2-3 lžíce jemně strouhaných mandlí (nebo 3 kapky mandlového aroma)
Postup přípravy receptu
V míse utřeme či ušleháme 3 žloutky s cukrem krupicí do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kostku tuku. Ze všeho prsty vypracujeme drobivou těstovou směs. Tuto "drobenku" nasypeme rovnoměrně na vyšší plech vyložený pečicím papírem a upěchujeme dlaní.
Na těsto rozložíme kousky hrušek (oloupané, odjadřené) a celé zakryjeme krémem ze zakysanky: zakysané smetany smícháme s cukrem, 2 vejci, mletými mandlemi či mandlovou trestí a nakonec do krému lehce vmícháme sníh ze 3 bílků.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut, pokud by začal povrch příliš hnědnout a karamelizovat, přikryjeme pečicím papírem a dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: útržek kalendáře
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hruškový koláč se zakysanou čepicí
-
prave se na kolac chystam, jsem zvedava jaky bude
-
děkuji
já sladké moc nejím, většinu moučníků zlikvidují děti, sousedi nebo kolegové, ale tenhle jsem ocenila i já
-
Krásné fotky a koláč je určitě taky moc dobrý
+
-
-
hmm zbíhají se mi sliny
-
Anna Kocikova:
-
Ježíši lidičky,já sníst všechny ty dobroty,co se tady jedna za druhou střídají,tak mi budou opravdu muset ve vchodě postavit stavební jeřáb,abych ty 4patra slezla a hlavně vylezla
Moc krásný zákusek+5
-
pěkný koláč
+1
-
Moc pěkné Ivanko,
zrovna peču, tak možná zítra zkusím
-
cathleen:
-
krásný koláč
+1,je vidět,že je pátek samé dobroty se sem dávají
-
och! Tohle asi za kus suchýho, ale čerstvýho chleba neukecám, co?