Bramborový páj

hosta Kuchařka: hosta

Bramborová jídla 12 názorů

Suroviny

cca 500 g salátových brambor
sůl
2 jarní cibulky nebo zelená část porku
hrst sušené cibule
1 červená cibule
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
mletý pepř
500 g listového těsta
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Vsypeme je do osolené vroucí vody, krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Cibulky nebo pórek očistíme, cibuli oloupeme, vše nasekáme nadrobno a promícháme je s bramborami, asi třemi lžícemi smetany a sušenou cibulkou.

  2. Směs osolíme a opepříme. Pokud byste chtěli tomuto bácu věnovat větší pozornost, je možné i nechat cibuli předem na pánvi zkaramelizovat.

  3. Z listového těsta vyválíme 2 kulaté pláty. Jedním z nich vyložíme dno i trochu boky vymazané nebo teflonové formy a rozprostřeme na ně bramborovou směs. Uprostřed druhého plátu uděláme otvor, cca 5-6 cm v průměru.

  4. Plát položíme přes bramborovou náplň, okraje těsta k sobě dobře přitiskneme. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě ho při 200°C necháme asi 20 minut zapéct.

  5. Zbylá vejce rozšleháme se zbylou smetanou a špetkou soli. Otvorem v těstě je vlijeme do koláče - pomůžeme si vidličkou, aby se smetana dostala do celé náplně.

  6. Koláč při 180°C dopékáme dalších asi 20-30 minut tak, aby povrch zezlátl, ale nespálil se a náplň se zapekla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Bramborový páj

Tématické fráze: bramborový paj skotsky páj recept vepřový koláč páj bramborový páj s vejci francouzský páj recept bramborový páj paj brammborovy páj bramborový páj s houbamy páj s bramborami bramborový páj recept recept na slaný francouzský páj recept na bramborový páj skotský páj recept