Vepřový jazyk na brusinkách

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

2-3, podle velikosti jazyků Pokrmy z vnitřností 14 názorů

Suroviny

3 vepřové jazyky
1 kostka masoxu
100 ml vývaru z uvařených jazyků
100 ml dezertního vína
100 ml brusinkového kompotu
šťáva z 1 citronu
2 PL oleje
1/2 KL mletého pepře
4 PL sušených brusinek
2 silnější plátky másla
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové jazyky opláchneme a dáme nejlépe do papiňáku z kostkou masoxu a 3 dl vody od doby varu vařit na 20 minut.

  2. Mezitím si z brusinek, vína, citronové šťávy, oleje a pepře umícháme marinádu.

  3. Do 3/4 měkka uvařené jazyky zchladíme studenou vodou, sloupneme je a nakrájíme na širší plátky.

  4. Ty pak promícháme v připravené marinádě a necháme nejlépe v zavařovací sklenici, nebo nádobě s víkem v lednici marinovat přes noc (já jsem nechala 24 hodin).

  5. Druhý den si necháme rozehřát troubu, jazyky z marinády vytáhneme, dáme do zapékací mísy, proložíme kousky másla, přiklopíme víkem a na nejvyšším stupni necháme 10 minut propéct.

  6. Pak přilijeme marinádu, vývar z jazyků, sušené brusinky, promícháme, opět přiklopíme víkem a stále na nejvyšším stupni pečeme 15 minut.

  7. Poté troubu ubereme na minimum, víko odstraníme a 10 minut necháme dopéct. Pokud chceme mít šťávu pouze přírodní, můžeme ihned podávat. Budeme-li chtít šťávu jemnější, můžeme si ve smetaně rozmíchat hladkou mouku, šťávu z jazyků přelít do menšího kastrůlku, přivést ji k varu, vlít smetanu a na mírném plameni 10 minut provařit. Jako příloha se hodí: různě upravené noky, špecle, knedlík, mohla by být i rýže.

Poznámka

Inspirací mi byl recept “Borůvkové kuře“. Zní to neuvěřitelně, co se týká surovin, viďte:-) Recept jsem celý překopala a upravila podle sebe (z původního rcp zůstala jen marináda, místo borůvek brusinky) Brusinky jsem měla zavařené z červeného rybízu podle Topreceptů a s těmi sušenými se to hezky doplňovalo.

http://www.toprecepty.cz/recept/13468-rybiz-a-la-b...

Tím, že nakrájený jazyk byl naložený 24 hodin, krásně nasákl marinádou a s oběma verzema šťávy jsme si moc pochutnali. Já jsem jako přílohu použila sezamové noky od tejaji

http://www.toprecepty.cz/recept/23316-sezamove-kne...

Terezko díky:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 47 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřový jazyk na brusinkách

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Bahulo,Danuš-děkuji:-K
    Danko v tom Makru by to snad mohli mít;-)Doufám,že Ti tentokrát bude štěstí přát a nikdo Ti to pod nosem nevyfoukne;-):-))

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Aničko - jazýčky radost pohledět:yes::-D ale u nás jsou v masnách opravdu výjimečně stejně jako srdíčka nebo ledvinky - takže zkusím v Makru a pak bude bašta

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    Krásné fotky i rcp :yes:+

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    suslajda:Jazyky máme moc rádi,ale často je nevařím.Tady u nás stojí 89,-kč/kg.Když jedeme za mámou do OVY,tak mi vždycky koupí do mrazáku,tam je cena poněkud jiná 39,-kč/kg:-OTo pak máme vždycky hody:-p:yes:
    Všem děkuji:-):-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Toto určite skúsim ,to musí byť lahôdka:-!:-)):-*:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

  • suslajda suslajda

    :-K jazyk jsem ještě nikdy nevařila, ale vypadá to pěkně:yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všem děkuji:-):-K
    Myško:-))foťáček je stále stejný;-)díky:-K
    Bibinko,také dělávám jazyk na hodně způsobů:yes:ale troufnu si říct,že tady tahle úprava nám zatím chutnala nejvíc:-p;-)
    Všeumělku,použila jsem polosladkou Kadarku:-)

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Aničko, to víno bylo červené? Takže nějaké dezertní tzn. sladké. Rozumím tomu dobře? Moc hezké a určitě i chutné! Posílám bodíka. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aničko, to je moc pěkný recept a fotka taky. Čas od času ho dělávám na česneku, jako řízky, chutná nám. Máš 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    ja neviem ci by som to bola schopna prezriet...ale to je samozrejme moja skoda, pretoze to jedlo na taniery vyzera absolutne dokonale.

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Moc a moc krásný receptík Aničko,čím dál více máš úžasňácké fotečky, to nemá chybku,nemáš Ty nový foťáček? Bodík letí:-K;-):yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Óóóó rány!!! To je zase něco...:-O:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Anička, veľmi dobrý recept na jazyk, zaslúži si viac ako 1 bod, len sa to nedá ;-) Tak dávam ten prvý ;-):-D

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřový jazyk vepřové jazyky vepřový jazyk cena vepřový jazyk recepty vepřový jazyk recept jak upravit vepřový jazyk recepty z vepřového jazyka naložené vepřové jazyky recept na veprovy jazyk úprava vepřového jazyka řízky z vepřového jazyka jak nejlépe připravit vepřový jazyk naložený vepřový jazyk cena vepřového jazyka co z vepřového jazyka jak připravit vepřový jazyk vepřový jazyk recepty jako řízek recepty vepřový jazyk na smetaně vepřové na červeném víně a brusinkach marinady na vepřový jazyk

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít