Medové okaté řezy

jahoda Kuchařka: jahoda

Moučníky , Řezy 45 názorů

Suroviny

Medové těsto:
600 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
1 lžíce sádla
4 lžíce mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžíce kakaa
Vanilkový krém:
1 l mléka
3 vanilkové pudinky (nejlépe od Dr.Oetker)
1 vanilkový cukr
100 g moučkového cukru
300 g másla
Čokoládová poleva:
200 g hořké čokolády
100 g ztuženého 100% tuku
… dále meruňková marmeláda
Recept si zatím oblíbilo 40 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: V míse nad parou šleháme do rozpuštění med, sádlo, mléko, cukr, vejce a sodu.

  2. Potom přidáme mouku a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 větší a 1 menší těsto.

  3. Do menšího vpracujeme 1 lžíci kakaa.

  4. Dvě bílá těsta vyválíme na tenko (tvar si zvolíte sami – čtverec, obdélník). Upečeme na pečícím papíře na obráceném plechu.

  5. Kakaové těsto rozdělíme na 8-10 dílů a vyválíme na tenké válečky dlouhé jako šířka plechu.

  6. Vše samostatně upečeme cca 10 minut při 200st.C

  7. Krém: Z mléka a pudinků uvaříme klasicky pudink. Za občasného promíchání necháme zcela vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme pudink. Vše ještě šleháme do pěkně světlého krému.

  8. Čokoládová poleva: Nad parou rozpustíme čokoládu s tukem a mícháme, až se poleva pěkně spojí.

  9. Postup: Světlý plát potřeme lehce marmeládou a polovinou krému. Na krém poklademe rovnoměrně kakaové válečky a zatlačíme do krému. Natřeme zbytek krému a uhladíme.

  10. Druhý světlý plát také natřeme marmeládou a natřenou stranou přiložíme na krém.

  11. Zatížíme a necháme 1hodinu odpočívat.
    Krému je tak akorát, komu zbude, natře horní plát (komu nezbude, natře marmeládou jako já).

  12. Nakonec doprostřed nalijeme mírně vychládlou polevu (aby moc netekla) a rozetřeme do stran. Pár lžic si necháme bokem a až horní poleva vychládne, dozdobíme např. zdobícím sáčkem pruhy.

  13. Medové řezy necháme do příštího dne uležet.

    RADA: v rozpisu jsem již uvedla po mé zkušenosti proti originálu receptu, že kakaové těsto má být menší než světlá těsta, protože válečky bychom měli rozválet na přibližně stejnou výšku, jako je světlé těsto.
    Já je udělala vyšší a světlé těsto bylo druhý den jak pohádka, ale kakaové chtělo 2 dny na uležení.

Poznámka

Zdroj: časopis Katarínka-zákusky

Doufám, že Vás neodradí dlouhý recept, ale psala jsem tak, aby byl postup jasný i začátečníkovi – jako jsem já. Bylo to moje první medové těsto, takže fotopostup žádná sláva, ale myslím, že fotky vkládáme pro pochopení, ne na výstavu:-)

Těším se, že někdo upečete a přidáte foto.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 545 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Medové okaté řezy

  • Irrena Irrena

    Dneska budu péct podruhé;-)Jsou moc dobré, musí se nechat ale uležet;-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Irrena: díky až teď za fotku (nešlo to dříve), mám radost:-):-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    jahoda:musím konstatovat že každým dnem jsou lepší, návštěvě moc chutnaly:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Irrena::-), musí se nechat hlavně uležet, je to medové těsto;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Dneska upečeno;-)S těstem se výborně pracovalo, ještě jsme neochutnali, ještě se chladí;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Koubkova: Ahoj, každé medové těsto je po upečení tvrdé, ale krémem změkne. Jsou na delší použití, než piškotová těsta. Dej mu čas. Vidím, že Masula jej měla měkounké více než já (já jsem placky trochu přesušila, ale i tak druhý den po natření byly měkké).
    Určitě dej zprávu,jak to dopadlo. Maximálně mě natlučeš;-(:-//:-))
    Držím palce.:-K
    Víš, na poslední Vánoce jsem si brala zdejší velice všemi osvědčený recept na medové koláčky a ani po týdnu nezměkly, potvůrky - také nevím, čímže to bylo:-O:-S

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Včera jsem upekla, dneska namazala, krém vynikající,zato placky s těmi by se dalo řezat sklo, tak doufám ,že s tím krémem změknou:-(

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Masula: Masulko, super - jsem moc ráda, že hlavně nezklamaly, když už si s tím člověk dá práci;-)
    A fotka je bezva - díky za ni!!!:-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Měla jsem pocit že už nic lepšího nemůžeš nevymyslet a ejhle další nádhera:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Masula Masula

    Konečně byla příležitost,abych upekla tyto úžasné řezy a sklidily velký úspěch:-8 a tak přidávám fotku,i když není moc povedená:-/:-K

    Odpovědět

  • janča janča(neregistrovaná)

    moc hezké a složite mě to vubec nepripda.

    Odpovědět

  • mnaminek dobry mnaminek dobry(neregistrovaný)

    to si dam hned ted:-)):-D:yes:

    Odpovědět

  • gajdosovam gajdosovam

    Vypadá to opravdu moooooc hezky!:-K:-K:-K Nicméně pro mě by to bylo moc těžké :-8... Ale opravdu nádhera! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Pajaja: škoda;-(, ale mě se nezdá nějak časově náročný, je stejný jako mnoho zdejších moučníků - jeden den udělat a nechat do druhého dne uležet.:-K

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Krásné fotky, Jahůdko, bude to určitě i lahodné. Jen. . . já na takhle časově náročný moučník tedy nemám čas. :-( Ale bodík posílám! :yes:;-)+

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: medové řezy exkluzivní řezy medové těsto medové řezy recepty medové řezy s pudinkem medová poleva medové zákusky medový řez exkluzivní moučník zakusky medovy řez exkluzivní moučníky tmavé medové řezy medový zákusek medove rezy kakaove měkké medové řezy medove rezy dr oetker medové řezy s marmeladou exkluzivní řez exklusivní řezy exkluzivní zákusky.recepty

Zapomněl/a jsem heslo