

Hovězí oháňka s česnekovým přelivem
Suroviny 4 porce
- 2 hovězí oháňky
- 1 palička česneku + 4 stroužky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 cibule
- 3 bobkové listy
- 1 lžička celého nového koření
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 bujónová kostka (nemusí být)
Postup přípravy receptu
Oháňky nasekáme po obratlích na jednotlivé kusy a vložíme do hrnce s větším množstvím studené vody. Přidáme celou paličku česneku, rozkrojenou napůl, cibuli se slupkou, rozkrojenou na čtvrtiny, bobkový list, nové koření, sůl a bujónovou kostku (kdo nechce, samozřejmě ji nepoužije). Uvedeme k varu, snížíme na minimální teplotu a necháme mírně probublávat asi 3 hodiny.
Poté scedíme a maso zprudka opečeme v kastrole, v němž jsme rozpálili máslo a lžíci oleje. Podlijeme přiměřeným množstvím vývaru, přidáme zbylý česnek, utřený se solí a dusíme pod pokličkou doměkka. Podle potřeby doléváme vývar.
Měkké maso vyjmeme a udržuje teplé. Výpek vydusíme na tuk, zasypeme moukou a prosmahneme. Přilijeme vývar a necháme mírně probublávat 15 minut. Poté přilijeme smetanu a ještě dalších 15 minut prováříme.
Vzniklou omáčkou poléváme přílohu, zvolenou dle vlastní chuti.
Poznámka od kuchařky
Po realizaci zbyde poměrně velké množství báječně silného česnekovo-hovězího vývaru, který zahřeje organismus a například zmírní příznaky chřipky (dnešní vlastní zkušenost...).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí oháňka s česnekovým přelivem
-
Pouze pro gurmány
. Kdo neochutnal, neuvěří
.
+7
-
Co dodat - oháňka je super
-
Tohle nemá chybičku
-
No comment, teda bez komentáře
-
Děkuji Vám všem.
-
Nádhera, moc chutný receptík i fotka
-
Elizo. Tohle zase sedlo. Já se úplně vznáším a už dcerka musí sehnat oháňku. Já to snad nevydržím. Ty máš +bodík3.
-
krása...
-
vývar z oháňky vařím často,díky za inspiraci na využití další
-
Věděla jsem už podle názvu, že to bude Tvůj recept