Mrkvový koláč se smetanovou polevou

katyvypl Kuchař:

Doba přípravy: 15 minut + pečení PT0H15M cca 20 kousků Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy 3 názory

43

Suroviny

Těsto:
1 kg mrkve
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek pískového cukru
1 hrnek oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
hrst sekaných ořechů
hrst rozinek
Poleva:
1 jogurtová poleva (koupená, v pytlíčku) může být i bílá
1 zakysaná smetana
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev očistíme, okrájíme konce a nastrouháme (čistá hmotnost pak bude okolo 800-900 gramů).

  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme vejce, olej, ořechy a rozinky a těsto dobře promícháme. Postupně zapracujeme mrkev, až těsto vypadá jako mrkvová pomazánka.

  3. Těsto vlijeme na plech a uhladíme povrch stěrkou.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud nejsou kraje hnědé a povrch koláče zlatavý.

  5. Ještě na teplý koláč nalijeme polevu a necháme ztuhnout, nejlépe v lednici.

  6. Příprava polevy:
    Ve vodní lázni v hrnci rozpustíme polevu a přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme.
    Pokud se vám náhodou udělají hrudky, nepanikařte, znovu zahřejte hrnec s vodou, míchejte, poleva bude krásně hladká.
    (Já na koláč navíc na bílou polevu nalila ještě mléčnou koupenou polevu a udělala mramorování)

Poznámka

Tento mrkvový koláč patří mezi mé oblíbené, protože se dá obmněňovat dle fantazie. Místo polevy dávám například kokosový krém, nebo na plech naliji jen půlku těsta, rozetřu na něj tvarohovou nádivku a zakryji zbytkem těsta. Ale tento koláč se dá jíst i jen tak, bez čehokoliv. :-) Je výborný. A hlavně rychle hotový.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mrkvový koláč se smetanovou polevou

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo