

Slané sýrové rohlíčky
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 250 g hery (nebo jiného tuku)
- 1 vejce
- 180 g taveného sýra
- 1 lžička soli
- 1 kostka droždí
- 0,1 l mléka
- 1/2 lžičky cukru moučka
- 1-2 vejce na potření
- 100 g strouhaného sýra na posypání
Postup přípravy receptu
Z mléka, cukru a kostky droždí uděláme kvásek.
Než vykyne kvásek, smícháme mouku, tuk, vejce, tav. sýr a sůl a zapracováváme těsto, do kterého na konec přidáme kvásek.
Těsto necháme 1 hodinu vykynout, potom rozdělíme na 8 stejných bochánků, ty rozválíme do kruhu.
Kruh rozdělíme na 4-6 trojúhelníčků, které svineme do rohlíčků.Rohlíčky dáme na plech, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme sýrem (jakýmkoli, třeba i nivou) a necháme cca 20 min kynout.
Pak pečeme asi při 180°C na 20-25 min.
Poznámka od kuchařky
Dá se dělat i v pekárně: Nejdříve dáme mokré suroviny (včetně tav. sýra), potom sypké a nakonec rozdrobené droždí. Program: těsto.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Slané sýrové rohlíčky
-
hosta: Aha, toho jsem si nikdy nevšimla. Možná to má něco do sebe. Tak udělejte kvásek do ďolíčku mouky. Díky za připomínku
-
Katka B: možná je to otázka zvyku ale kvásek, příp. mléko by se mělo dávat před tukem, aby se mouka neomastila dřív, než nasaje mléko. Těsto omaštěné předem hůře kyne
-
casino:Je to asi otázka zvyku
-
Katka B:
No jo, no, asi máte pravdu...
Já mám jaksi zažité, že kvásek se dává před tukem -
casino:to je v podstatě jedno, jestli ho udělat v ďolíčku mouky, nebo až nakonec
-
Hmmm..., kvásek dáváme až nakonec?
Zajímavé. -
Ukládám, slané pečivo máme v oblibě
.
-
Povedené rohlíčky
+9
-
Paráda
+ bod
-
Jej,ty vypadají dobře!Určitě i tak dobře chutnají
+7
-
Katka B: Katko, rohlíčky jsou pěkný a s tím sýrem budou dobrý
Dávám ti 6.boda -
Nabídla bych si a jak ráda
-
moc hezké rohlíčky
úplně cítím tu krásnou, sýrovou vůni.. hmmmm
-
Moc pěkné rohlíčky
-
Katka B: tak to gratuluji!! Uvedla ses bezvadně!