Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 118 kJ / 5 765 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 81,75 g |
| Tuky | 384,16 g |
| Vláknina | 14,90 g |
| Cholesterol | 1,96 g |
| Sodík | 612 mg |
| Sůl | 1,67 g |
| Sacharidy | 487,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žloutky ušleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme po lžících studenou vodu. Pořád šleháme na nejnižší stupeň přidáme citronovou kůru, mleté oříšky a mouku s kypřícím práškem. Nakonec vmícháme vařečkou do tuha vyšlehaný sníh. Opravdu jen lehce.
Krok 2: Dáme do formy (já vymazávám a vysypávám jen kraje - hera a polohrubá mouka), dno vyložím pečícím papírem. Pečeme asi na 180°C cca 45 minut.
Krok 3: V části mléka si rozmícháme vajíčko nebo žloutek, pudink a cukr a vlijeme do zbylého mléka, které jsme mezitím zahřívali téměř na bod varu. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
Krok 4: Necháme chviličku stát a dáme do kotle robotu, přidáme 40 g másla a pomalu mícháme téměř do chladna. Do ještě mírně vlažného zašleháváme po částech máslo a opravdu dobře vyšleháme.
Krok 5: Korpusy si prořízneme, každý pocákáme rumem (my rádi víc), pomažeme marmeládou a krémem. Naskládám na sebe a celý dort pomažeme tenkou vrstvou máslového krému. Na noc dáme zatuhnout do lenice. Druhý den ještě uhladím, zarovnám krém.
Krok 6: Potahovou hmotu vyválím na vále pomoučněném moučkovým cukrem, navinu na váleček a opatrně přemístím na dort. Uhladíme. Jelikož jsem měla strach malovat koně přímo na dort, vyválela jsem si placku z potahovačky a malovala.
Krok 7: Obrysy jsem udělala gelovou černou barvou smíchanou se slivovicí. Stínování jsem dělala prachovou černou a stříbrnou barvou. Koníka jsem pak jen ořízla a přilepila na dort medem. Bohužel jsem to trošku setřela.
Krok 8: Lístečky jsem dělala vypichovátky a barvila zelenou gelovou barvou smíchanou opět se slivovičkou. Rosa je udělaná potravinářským gelem.
Zveřejněno 2. 4. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koník pro třicátníci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3O8n
Moje poznámka
Koník pro třicátníci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3O8n
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Tématické fráze:
dorty pro tricatniky,
dort pro třicátníka,
dort pro třícatnicí,
dort koník,
jedlý papír koník,
malování prachovými barvami,
jedlý papír kůň,
krémové dorty pro třicátníky,
jedlí papír na dort koník,
maslovy krem pod hmotu,
nejuceinejsi kremy pro tricatnice,
marcipánovy konik,
postup na marcipánového koníka,
postup na dort s koník,
koník na dortu,
dort kremovy konik,
marcipánový dort kůň,
dort kůň postup,
dort kůň,
videorecepty dorty koník
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
kůra citronová,
oříšky,
pudink vanilkový,
mléko,
cukr,
vejce,
máslo,
máslo,
marmeláda,
rum,
hmota potahovací,
potravinářské barvivo gelové,
potravinářské barvy prachové
Komentáře (12)