

Kuřecí roláda plněná Schwarzwaldskou šunkou a jablkovým pyré
Suroviny 8 - 10 porcí.
- 1 vykostěné kuře
- sůl
- pepř mletý bílý
- 100 g Schwarzwaldské šunky
- 50 g trvanlivého salámu (Edel)
- 2 větvičky tymiánu (sušený 1/4 lžičky),
- 2 jablka
- 2 hřebíčky
- špetka mleté skořice
- máslo
- olej
- 2 cibule
- vývar (voda)
- 2 lžíce mouka hladká
- 1 dl bílého vína
Postup přípravy receptu
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Do menšího kastrůlku vsypeme pokrájená jablka, přidáme lžíci bílého vína, špetku skořice, hřebíček a dusíme pod pokličkou do měkka. Poté vyndáme hřebíček a jablka dle potřeby rozmačkáme.
Vykostěné kuře upravíme pokrájením masa a naklepáním (přes igel. sáček) do požadovaného tvaru a dáme jej na fólii.
Maso osolíme, okořeníme nejlépe čerstvě namletým pepřem a poklademe šunkou. Tu potřeme vrstvou jablečného pyré, posypeme na kostičky pokrájeným salámem a posypeme tymiánem.
Pomocí fólie roládu pevně zavineme a zpevníme provázkem (nití). Roládu ještě zvenčí osolíme a lehce opepříme.
V pekáči si rozpustíme máslo s olejem (nepřepaluje se tolik), vsypeme cibuli pokrájenou na hrubší kousky a restujeme ji do světlé barvy. Poté vložíme roládu, ze všech stran ji opečeme a podlijeme ji do 1/3 výšky masa vroucím vývarem (vodou). Vložíme větvičku tymiánu, zlehka osolíme a přiklopíme.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 190°C a když se začne maso péct, tak ji ztlumíme na 175°C a pečeme do měkka. Dle potřeby roládu podléváme a ze stěn seškarabujeme do šťávy přípečky. Měkké maso vyjeme z trouby a uložíme do tepla.
Šťávu v troubě vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, pečlivě orestujeme a zalijeme studeným vývarem (vodou), za občasného míchání necháme dojít k varu a necháme v troubě 15 min. provařit, aby pustila na povrch tuk (glanc). Zahustit šťávu lze i moukou rozmíchanou v troše studené vody a taktéž nechat provařit (20 min.). Poté šťávu propasírujeme přes jemný cedník.
Hotovou šťávu dochutíme solí, přidáme bílé víno, pár lístků čerstvého tymiánu a necháme jen zlehka přejít varem. Na závěr jí můžeme ovonět čerstvě namletým pepřem.
Roládu zbavíme provázku a pokrájíme na plátky. Jako příloha se hodí rýže či různě upravené brambory.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuřecí roláda plněná Schwarzwaldskou šunkou a jablkovým pyré
-
nádhera, s jablíčky jsem ještě nedělala a myslím, že to bude dobrota+bodík
-
Děkuji vám za milé komentáře a budu moc ráda, když roládu vyzkoušíte a bude vám chutnat
. Všechny moc zdravím a díky....
.
-
teda to je luxusní
dělám podobnou, akorát zpočátku peču v alobalu a pak nechám rozbalenou zezlátnout, je to mňamka
-
Miruš ahojíček po dlouhé době
Vidím,že jsme v sobotu"roládkovali"podobně,jen z jiného masa
Já jsem si to připravila v pátek,ale měli jsme havárku plynu,tak naplněná roláda v lednici odpočívala až do soboty a mužíček se musel spokojit s jinou neplánovanou baštou
Tvá roláda vypadá nádherněa její výtečnou chuť si umím živě představit
+17
-
mirca75: Zdravím Miruško-muško, kdepak jsi nám lítala
Já vím, není čas a máš toho požehnaně...chápu
Po dlouhé době recept a takový dobrý poklad
Máš 13.bod
-
roládka je určitě vynikající
k drůbeží pečínce dávám jablíčka, tak si chuť dovedu představit
-
Ahoj Miru!
Kdepak jsi se nám toulala?
Po takové době a taková perla?
Skvěle to vypadá a jistě i skvělě e zvláštně chutná.
Nemůžu jinak, než -
-
Nádhera
-
Mirko,
hned podle fotky jsem věděla, že jsi to Ty
, krásný recept i fotky
, jsem taky moc ráda, že jsi zase zpátky, chyběla jsi tady
-
Miru
, aj mne si chýbala a nielen so svojimi roládičkami...
-
Parádní receptík
,ale kde jste se tak dlouho schovávala
-
Mirčo, moc ráda tě tady vidím.. a že jsi nebyla "vidět" pěkně dlouho.. to není výtka, jen povzdech
krásný recept, super postup a foto..dokonalost každým coulem
-
Mirko, tak to je lahůdka a také tě tu moc ráda vidím
+
-
Krása
-
Andreo
, dobré to bylo....
. Děkuju za přivítání
.