

Staročeská kuřecí roláda plněná jatýrky
Suroviny
- 1 středně velké kuře
- 100g anglické slaniny
- kuřecí játra
- mrkev
- zelená cibulka
- sůl
- pepř mletý
- paprika mletá 1 lžička
- 1 vejce
- worcester
- staročeské koření (Vitana) 1 lžíce
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- máslo
- hladká mouka
- vývar (voda)
Postup přípravy receptu
V misce smícháme očištěná kuřecí játra vcelku s vejcem, solí, kapkou worcesteru a troškou staročeského koření a necháme uležet.
Kuře vykostíme, plát masa rozložíme a jemně naklepeme. Osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou, staročeským kořením a poklademe plátky anglické slaniny. Rozložíme uleželá játra do 2/3 plátu masa, přidáme zelenou cibulku na špalíčky a nakrájenou očištěnou mrkev na proužky.
Plát masa po kratších stranách mírně zahneme dovnitř a po delší straně zavineme. Pracujeme opatrně, protože směs jater je řidší a má chuť z rolády utíkat.
Roládu pevně omotáme nití popř. ještě sepneme jehlami a dáme do pekáčku na rozehřáté máslo a ze všech stran opečeme, pak přidáme nakrájenou cibuli a česnek, orestujeme a zalijeme horkým vývarem/vodou, osolíme, přiklopíme a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C.
Během pečení maso obracíme a podléváme. Pečeme do měkka a zlatova. Hotovou roládu vyjmeme stranou. Výpek zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme vývarem a necháme provařit asi 20 minut.
Pak přecedíme přes jemný cedník, dochutíme solí, špetkou staročeského koření, zjemníme plátkem másla a necháme ještě chvilku provařit aby nám šťáva pustila glanc (tuk vystoupil na povrch).
Roládu zbavíme nitě (jehel), nakrájíme na plátky podlijeme troškou vývaru a vložíme ohřát do trouby. Podáváme s rýží, bramborovou kaší, vařeným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Šťávu můžeme též zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a nechat řádně provařit.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staročeská kuřecí roláda plněná jatýrky
-
Elizo
Maris
Bibinko
Ilonohen
vám též děkuji
.A děvčata není mě z čeho podezírat
Svoji profesi jsem řádně nahlásila
již při svém prvním oficiálním vstupu na tyto fan stránky
.A doufám že na mě kvůli tomu nezanevřete
a nepřestanete mi hladit dušičku tím že si všimnete toho co vám navařím
Ale dlužno dodat,i kdybych to neměla jako povolání,bylo by vaření můj velký koníček(kůůůň)
,protože mě neskutečně baví vymýšlet a improvizovat na dané téma-v tomto případě na dané suroviny
.
Jinak základní Receptury jsou normálně v prodeji-není to výsada kuchařů a to je super-A doporučuji všem co se učí vařit,je to ta nejlepší papírová kuchařka,fakt.
Ilonoto vykošťování je tady několikrát zveřejněno-třebahttp://toprecepty.cz/recept/3910-pikantni-kureci-r... nebo http://toprecepty.cz/recept/1899-vykostovanie-kurc... ,zkus to podle toho a to by bylo aby nebylo
-
Jsi šikulka,určitě udělám akorát nevim jak dopadne to moje vykoštění
-
Mirco75, samosebou bodík jasnej, mám moc ráda roládky se šťávou a tahle to splňuje úúúžasně.
Mimoto moc pěkně nafocené-škoda, že se nedá dát bod za dojem, jako u krasobruslení
-
já se přidávám k Elize, "podezřívám" Tě od té doby, co jsi u čevapčiči napsala, že recept opíšeš z Receptur pro veřejné stravování.
To by ale bylo jen a jen dobře, mít tady profesionála
A jestli nejsi, tak jsi se minula povoláním, určitě bys jako kuchařka zazářila
-
Moc hezké fotečky a roláda musí být skvělá. Moje chyba - játra nejím a tak je ani nevařím, šidím i rodinu...
Mirčo, jsi hrozně šikovná - začala jsem Tě "podezřívat", že jsi profesionální kuchařka. Jak je to...?
-
Mirco, roládička nádherná. Staročeské koření používám taky moc ráda, je výborné např. i do gulášku
Dávám Ti bodík. Krásný obrazový postup
-
Děkuji moc všem za pochvalu
a musím přiznat,že jsem ještě u psaní receptu chodila tajně ujídat masíčko
,protože kombinaci drůbežích jater a nějakého dobrého koření nikdy neodolám
.No ale ještě zbylo,tak to se mnou není tak hrozné
-
Mirčo, super tip na nedělní oběd, fotky máš taky pěkné ,tak si zasloužíš bodík
-
že já sem takhle pozdě lezu! Mirčo - super
-
Tak tomu musím dát bodík! Musí to skvěle chutnat. Staročeské koření tomu dodá chuť. Používám ho také, od té doby, co jsem ochutnala u známé grilované kuře s tímto kořením. Moc mi chutnalo.