Škvarkovo-bramborový chleba

Suroviny

260 ml vlažné vody
420 g hladké mouky
80 g žitné jemně mleté chlebové mouky
lžíce mletého kmínu
lžička celého kmínu
lžíce octa
170 g den předem uvařených brambor ve slupce
2,5 lžičky soli
lžička cukru
25 dkg škvarků
sušený česnek
pažitka
25 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme odměřené množství vody. Přidáme ocet, sůl, mletý kmín, celý kmín, obě mouky, nastrouhané brambory najemno, cukr, droždí a mletý česnek. Zapneme program těsto. Pár minut před koncem hnětení přidáme nakrájené škvarky a pažitku. Necháme vykynout.

  2. Ošatku si pomoučíme hladkou moukou a vykynuté těsto do ní vložíme. Necháme opět kynout (cca 15 minut).

  3. Mezitím si nahřejeme troubu na 230°C, dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Až je trouba předehřátá, tak těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložíme do trouby. Plech je uprostřed. Pečeme na plný výkon 10 minut, poté zvolníme na 180-190°C a pečeme dalších 40 minut. Během pečení 2x-3x pokropíme vodou.

  4. Upečený chleba přesuneme na mřížku, kde ho necháme vystydnout.

Poznámka od kuchařky

Samozřejmě chléb můžeme připravit i bez pekárny :-)

Chlebíček měl vždy úspěch. Dá se jíst jenom tak, bez ničeho.

Pečení chlebů, rohlíků, housek, atd. už asi není in, receptů je tady velmi mnoho, ale možná se tento recept pro někoho stane inspirací a pochutná si tak, jako my:-)

Chleba je dlouho vláčný.

Komentáře k receptu Škvarkovo-bramborový chleba

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    janatka: Janatko, máš ho parádní. Jsem ráda, že Vás recept oslovil. Díky za přidané fotečky ;-):-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vynikající!!!!!!!Voňavý,byl hned pryč.:-p;-)

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    tak tohle vypadá jako dobrota, asi brzo vyzkouším:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tento skvost mi unikl:-// vypadá fantasticky:yes::yes::yes:
    dokoupím, co třeba, a upeču co nejdřív;-):-):-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    aaadobromila: nemusíš mít pekárnu. Chleba se dá upéct i bez pekárny. Mě pekárna těsto jenom umýchala /to lze i ručně/ a zbytek se peče v troubě.;-) Ani ošatka není potřeba. Stačí třeba miska nebo forma na srnčí hřbet.

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Ježiš, takový chlebík bych si dala. Já si snad pořídím tu pekárnu, sakryš. :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Krásně vypečený chlebínek:-*:-p+8:yes::-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Pořád se nemohu odhodlat něco udělat v domácí pekárně. Ale já to zkusím, třeba s tímhle úžasným receptem.:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Ivet, ten je!!:-O Úplně cítím, jak křupe!! Moc se ti povedl!!:-p

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    Ivet - nádherný a dobroučký chlebík:yes::-D ale je pro mě novinkou, že vydrží dlouho vláčný - u nás se nedožije déle než 2 hodin:-D dost legrace vláčný je těmi bramborami, já vím:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový chléb recept bramborový chleba top recepty chleba brambory bramborový chléb jak se péče bramborový chléb bramborový chleba z domácí pekárny iveta bílková chleba fantastický braborový chléb bramborový chléb ze syrových brambor chleba s bramborem recept na chleba z bramborami recept na bramborovy chleb v peci bramborový chléb se škvarkama recept chleba top recepty bramborový chléb pečení bramborového chleba domácí chleb ručně recepty se škarkami pohankový chléb se škvarky pohankový chléb s bramborem skvarkovy chleba s bramborem