

Škvarkovo-bramborový chleba
Suroviny
- 260 ml vlažné vody
- 420 g hladké mouky
- 80 g žitné jemně mleté chlebové mouky
- lžíce mletého kmínu
- lžička celého kmínu
- lžíce octa
- 170 g den předem uvařených brambor ve slupce
- 2,5 lžičky soli
- lžička cukru
- 25 dkg škvarků
- sušený česnek
- pažitka
- 25 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
Do pekárny nalijeme odměřené množství vody. Přidáme ocet, sůl, mletý kmín, celý kmín, obě mouky, nastrouhané brambory najemno, cukr, droždí a mletý česnek. Zapneme program těsto. Pár minut před koncem hnětení přidáme nakrájené škvarky a pažitku. Necháme vykynout.
Ošatku si pomoučíme hladkou moukou a vykynuté těsto do ní vložíme. Necháme opět kynout (cca 15 minut).
Mezitím si nahřejeme troubu na 230°C, dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Až je trouba předehřátá, tak těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložíme do trouby. Plech je uprostřed. Pečeme na plný výkon 10 minut, poté zvolníme na 180-190°C a pečeme dalších 40 minut. Během pečení 2x-3x pokropíme vodou.
Upečený chleba přesuneme na mřížku, kde ho necháme vystydnout.
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě chléb můžeme připravit i bez pekárny :-)
Chlebíček měl vždy úspěch. Dá se jíst jenom tak, bez ničeho.
Pečení chlebů, rohlíků, housek, atd. už asi není in, receptů je tady velmi mnoho, ale možná se tento recept pro někoho stane inspirací a pochutná si tak, jako my:-)
Chleba je dlouho vláčný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Škvarkovo-bramborový chleba
-
janatka: Janatko, máš ho parádní. Jsem ráda, že Vás recept oslovil. Díky za přidané fotečky
-
Vynikající!!!!!!!Voňavý,byl hned pryč.
-
tak tohle vypadá jako dobrota, asi brzo vyzkouším
-
tento skvost mi unikl
vypadá fantasticky
dokoupím, co třeba, a upeču co nejdřív -
aaadobromila: nemusíš mít pekárnu. Chleba se dá upéct i bez pekárny. Mě pekárna těsto jenom umýchala /to lze i ručně/ a zbytek se peče v troubě.
Ani ošatka není potřeba. Stačí třeba miska nebo forma na srnčí hřbet.
-
Ježiš, takový chlebík bych si dala. Já si snad pořídím tu pekárnu, sakryš.
-
Krásně vypečený chlebínek
+8
-
Pořád se nemohu odhodlat něco udělat v domácí pekárně. Ale já to zkusím, třeba s tímhle úžasným receptem.
-
Ivet, ten je!!
Úplně cítím, jak křupe!! Moc se ti povedl!!
-
Ivet - nádherný a dobroučký chlebík
ale je pro mě novinkou, že vydrží dlouho vláčný - u nás se nedožije déle než 2 hodin
dost legrace vláčný je těmi bramborami, já vím