

Dort Bárt krémový
Suroviny 12-16 porcí
- Korpus:
- 4 vejce
- 240 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Uvnitř:
- šlehačka
- ztužovač
- broskve
- banán
- jahody
- mandarinky
- Krém:
- 500 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- 2 pudinky
- 500 g másla
- gelové potravinářské barvy
- potahová hmota
- cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
Korpus: Bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha, nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej pak horkou vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků.
Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.
Doprostřed dortové formy o průměru 24 cm dáme lžíci kakaového těsta na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo - samo se rozprostře. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. A necháme vychladnout.
Náplň: Ušleháme si šlehačku se ztužovačem, naneseme na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžeme korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme - dala jsem do něj i ochucovací pastu.
Tak 2 - 3 hodiny před zdobením si uvaříme puding. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. A necháme vychladnout. Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu.
Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení. Vodu z nádoby vylijeme, puding dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.
Krém jsem dala do druhého patra korpusu. Přiložila vrchní korpus, pomazala strany a vršek. Dala jsem do lednice ztuhnout.
Nakreslila jsem si obrázek na papír a vystřihla. Přenesla na ztuhlý krém na korpusu. Obtáhla a dokreslila vnitřek. Krémem obarveným na černo jsem obtáhla obrysy Bárta a pak vybarvovala obarveným krémem - fotopostup.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dort Bárt krémový
-
Adéla:tak to už se těším
-
Já ho budu dělat asi za měsíc dceři k 1 roku, tak uvidíme. Pak dám vědět jak dopadl
-
super
-
Dagmar Kyt:no tak supr.
To mám radost. Díky. A foto nebude?
-
Dělala jsem dva a jsou strašně výborné ! Akorád jsem tam udělala jiní obrázek
-