Slaný koláč s mangoldem a václavkami

Suroviny

Cesto:
250 g polohrubej múky
125 g margarín na pečenie
1 vajce
soľ
4-6 PL studenej vody
Náplň:
600 g podpňoviek - václaviek
6 veľkých listov mangoldu aj s rapíkmi
200 g cottage cheese
200 g kyslá smotana
2 vajcia
soľ
čierne korenie
2-3 strúčiky cesnaku

Postup přípravy receptu

  1. Do múky rozmrvíme zmäknutý margarín, osolíme. Vajce rozšľaháme s 2 PL vody a rukou zapracujeme do múky, postupne pridávame vodu - toľko, aby sme dostali vláčne cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odstáť - kľudne aj niekoľko hodín.

  2. Václavky očistíme, pokrájame, dáme variť do slanej vody, varíme cca 15 minút, potom prihodíme rapíky mangoldu, varíme cca minútu, potom prihodíme pokrájané listy a necháme iba zavädnúť. Všetko scedíme a necháme vychladnúť.

  3. Huby s mangoldom, cottage, kyslú smotanu a rozšľahané vajíčka zmiešame, osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak do zmesi.

  4. Do okrúhlej koláčovej formy dáme vyvaľkané cesto (nie je potrebné vymazávať), popicháme vidličkou a dáme do rúry na cca 15 minút - 200°C horkovzduch. (Je vhodné použiť tzv. slepé pečenie - na cesto dáme peč. papier, posypeme fazuľou, hrachom ryžou a pod. a spolu pečieme - aby sa cesto nezdvihlo. Po upečení papier s fazuľou odstránime.)

  5. Na predpečené cesto dáme náplň a ešte cca 15-20 minút dopekáme, prípadne podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou.

Poznámka od kuchařky

Chutí teplé, vlažné i studené...

Komentáře k receptu Slaný koláč s mangoldem a václavkami

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Dnes som vytiahla na tento koláč z mrazničky václavky. Použila som do náplne nielen mangold, ale aj medvedí cesnak a žihľavu. Myslím, že to nebola zlá voľba.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Ďakujem za záujem a body!:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    No jasne ,pochopila!!Co je rizek se salatem proti kotletam potrenym horcici, kecupem a Majolkou®.To vse pak obalene v sestibalu (6),usmazene,dane do trouby s cibuli,angl.slaninou,kusy masla(nebo lepe margarinu),zalite smetanou a pecene.A aby toho nebylo malo,podavane se smazenym bramborem a restovanou cibulkou.Zapomela jsem na tatarku,nekam ji tam prihod.Magdalenko ,nas rizek s br.salatem je uplna ptakovina.Jeste jsem zapomela, ten kotlet prikryt strouhanym syrem-dej ho, kam se ti zda nejlepe a pak si dej ty rizky treba dva.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jana Remkova:tie potvory rastú a rastú a ja nosím a nosím domov stále ďalšie. Zas som robila tú čalamádu, aj s feferónkou!;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas:reagovala som na tvoju vetu:"Jsi tzv.jednicka stridmosti,vis to?"

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    No,to se ti zda neco preplacaneho?To je primo pohadka stridmosti!!Ja ho mam radataky.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas: nemyslím si to. Nepreháňaj, prosím.;-) Moje najobľúbenejšie jedlo je beztak rezeň. Obyčajný - viedenský a k tomu zemiakový šalát.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Magdalenka,je mi to jasne!To je to slepe peceni a taky to,ze tam jsou dobre veci.Bez tuny syru a salamu!!Jsi tzv.jednicka stridmosti,vis to?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autorka receptu)

    Jitkas: ďakujem, koláč je dnes ešte lepší ako včera, to cesto sa uležalo.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ten hrach ,fazole ci ryzi, po upotrebeni na slepe peceni uschovejte,muzete pouzit priste.Moc krasny kolac!

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

Tématické fráze: slaný koláč mangold koláč slaaný koláč s mangoldom cesto na slany kolac