Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

medmic Kuchař: medmic

Polévky 4 názory

Suroviny

1 menší dýně (Hokkaido je ideální, ale může být i máslová)
1 litr zeleninového vývaru
250 ml smetany na šlehání
2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
sůl
pepř
opražená dýňová semínka (mohou být ale i pražené mandle nebo oříšky)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vybranou dýni podélně rozřízneme, vydlabeme semínka a obě půlky položíme na plech řezem vzhůru a pečeme asi 30 minut na 200 °C, až se na slupce začnou dělat puchýřky.

  2. Kolem dýně můžeme nasypat vybraná a propláchnutá semínka, která nasolíme a pražíme na plechu o něco kratší dobu než dýně.

  3. Zchladlou upečenou dýni snadno oloupeme (Hokkaido nemusíme) a kusy dužiny pak rozmixujeme.

  4. Vložíme do hrnce, přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř a lžičku zázvoru a necháme krátce povařit.

  5. Mezitím vyšleháme asi polovinu smetany a do již tuhé vmícháme lžičku zázvoru.

  6. Do hotové polévky nalijeme zbylou část smetany, necháme jen prohřát a hned naléváme do talířů.

  7. Do každého talíře dýňové polévky vložíme lžíci zázvorové šlehačky a ozdobíme několika praženými semínky.

Poznámka

Dýňová polévka se může dělat i z vody místo vývaru, je sice mírně mdlejší, ale zase pro změnu vystoupí chuť dýně.

Recept byl inspirován ale mírně upraven podle polévky na http://www.zahradaapriroda.cz/dyne-druhy-pestovani...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dýňová polévka se smetanou a zázvorem

  • Anička Anička(neregistrovaná)

    Moc dobrá. Jen dám příště méně vody, aby byla polévka hustá.

    Odpovědět

  • ila ila(neregistrovaná)

    Tuhle polévku taky miluju, dělám na zimu zásoby do mrazáku. Abych nemusela prodlužovat čas přípravy pečením v troubě, oloupu, nakrájím na kostičky a opeču v hrnci spolu s hnědým cukrem (vše zkaramelizuje). Dále už postup stejný, jen místo zázvoru přidávám trošku chili papričky.

    Odpovědět

  • medmic medmic(autor receptu)

    Sunny.sofi - doporučuju vyzkoušet, jinak je možné s v tomto postupu hrát a například místo se zázvorem udělat tu smetanu s kari a nebo kurkumou :)

    Odpovědět

  • sunny.sofi sunny.sofi

    Zajímavý postup:yes: Dýňovou polévku miluju, recept se mi líbí:-p
    Máslovou dýni bych také neloupala;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dýnová polevka se zazvorem dýňová polévka zázvor recept dýňová polévka se zázvorem dýňová polévka hokaido se zázvorem dynova polevka se smetanou dýňová polévka se zázvorem a chilli dýňová polévka hokaido se smetanou jak opražit dýňová semínka dýňová polévka hokaido zázvor polévka z dýně hokaido se zázvorem dýňová polévka s chilli a zázvorem dýňová polévka hokaido s chilli dýňový krém se zázvorem dýňová polévka zázvor chili pecena dynova polevka se zázvorem dyne zazvor pečená dýňová semínka recept opražená dýňová semínka smažená dýńová semínka hokaido polévka se zázvorem

Zapomněl/a jsem heslo