Domácí uzený sýr
Hledáte delikatesu, která je nevšední, a přitom ji snadno vyrobíte doma? Vyzkoušejte domácí uzený sýr. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýru bez příchuti vykouzlíte skvělou pochoutku na oslavu nebo jen tak k televizi.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 10 502 kJ / 2 510 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 225,00 g |
Tuky | 150,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 600 mg |
Sodík | 10,00 g |
Sůl | 25,00 g |
Sacharidy | 65,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na obrázku je sýr se šunkou a sýr se šunkou a zeleným pepřem. S tím pepřem opatrně, já to trošku přehnala:-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 2. 2022 15:45
U nás má největší úspěch s pistáciemi.
8. 3. 2021 16:31
No krása :) Pěkná práce, naložit sýr už plánuju nějakou dobu
28. 2. 2016 16:05
Dobrý den, udím eidam 45%, nakrájený a malé kostičky, buď to samotný, s česnekem, nebo směsí tymiánu, pepře a špetkou chilli koření. Sýr se mi vždy po prouzení pěkně rozteče a spojí. Po vychlazení drží krásně celistvost.
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
V udírně zavěšuji ne svisle, ale vodorovně → rovnoměrné prouzení, všech částí stejně.
Důležité si stále hlídat teplotu.
Udím 7hodin.
První tři hodiny se snažím teplotu držet na 30°C
Čtvrtou hodinu na 50°C
Pátou hodinu na 60°C
Následujících 30 minut na 70°C
Zakončuji 90ti minutami na 80°C
Sýr nechávám vychladit, ztuhnout, třeba i přes noc, do druhého dne.
18. 1. 2016 22:13
kalimada: Kostky jsou lepší kvůli chuti,než se sýr rozehřeje a spojí,má kouř trochu času proniknout i mezi kostky a udělat "uzenou" chuť
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
PS více punčoch do sebe /viz nápad výše/asi umožní sýr pak lépe vyprostit /neprotéká/,a určitě nechat pořádně vychladnout /do druhého dne/
20. 12. 2015 17:15
Dostala jsem vyuzený sýr v plátýnku,ale nemohu ho dostat ven.Poradí mi prosím někdo,jak se k té dpbrotě dostat?Díky.
15. 11. 2015 17:15
vrata:udíme na 50 st. a česnek bych nakrájela na tenké plátky.
13. 11. 2015 22:15
MarS:Dobrý den,jakou teplotou udíte a jak dlouho.
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
Čsnek na plátky nebo namačkat?Děkuji V.
MarS:
1. 6. 2015 19:59
také sýr udíme, ale punčochu "vystelu anglickou slaninou, aby šel sýr lépe z punčošky....
30. 5. 2015 16:02
stejnym spusobem to udime už 30 let ale teplota ma byt 70 stup.protože jinak se muže stat že uvnitř mužou zustat neroztekle kousky a nechaly jsme to udit asi 8 hod
3. 4. 2015 12:18
Já dělám domací sýr a udím ho. To nemá chybu. Kam se hrabou ty kupované chemie kdoví z čeho je to dělané.
13. 3. 2014 06:00
Dobrý den, udím podobně, jen se mi osvědčilo používat sýt krájený na plátky rovnou z prodejny. Vzhledem k tomu, že to vyjde na stejné peníze, tak kupuji ten krájený a jen jen potom "pokrájím plošně" na menší kusy a ty plním do punčochy...Jinak doporučuji sýr Gouda, min. 40% - potom to skutečně spou s bazalkou nebo česnekem nemá téměř žádnou chybu, snad jen, že toho je vždycky málo :) .
18. 1. 2014 21:34
to jsem si dnes naběhl zakoupil jsem na uzeni třicetiprocentní cihlu z Tesca. Po vyuzení absolutně nepoužívatelne. dejte si na to pozor kupte si raší dražší kvalitní.....
11. 12. 2013 23:48
Dají se dělat ruzné třeba s ořechy vlašské atd.....jinak muj oblibenej je černé a zelené olivy česnek,a druhej sušená rajčata-s parmskou šunkou dobrej. dvadny a jdu na to
11. 12. 2013 23:43
Uzený sýr libovka já už ho dělám dlouho tísíce ruznejch druhu furt mužeš experimentovat s tím ale řekl bych že je lepší ten sýr na hrubo nastrouhat než na kostky lépe se rozteče
20. 9. 2013 09:08
..jo, jo to je opravdu dobrůtka. Sýrové salámy, jak tomu říkáme my, budu udit v neděli na závěr letní sezony. Většinou dělám 3 druhy - se šunkou - přírodní, s kořeněným bůčkem a česnekem a jeden do zelena s cibulovou natí, pažitkou a bylinkami...už se těším. Je dobrý i s osmaženou drobně rozkájenou cibulí, která se ale musí pořádně vyždímat z oleje.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 7 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 22 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Právě bylo uvařeno:
Jidáše, jidášky…
Eva_H uvařila před 4 minutami
Asijská kachní prsa
PepaD uvařila před 11 minutami
Šlehačkový beránek
elh97786 uvařila před 39 minutami
Vepřové kotletky z krkovice pod sýrovou krustou
PaveL2002 uvařila před 1 hodinou
Gnocchi zapečené s kuřecím masem
Ajkad uvařila před 1 hodinou
Švestkové knedlíky
Brumaire uvařila před 2 hodinami
Šťavnaté karbanátky se sýrem
rituals uvařila před 3 hodinami
Nádivka velikonoční
Napipi76 uvařila před 3 hodinami
Uzená krkovice pečená na zelí s bramborami
LuciePa uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: uzení sýrů jak udit sýr domácí uzený sýr uzený sýr uzený sýr v punčoše uzení sýra jak vyudit sýr recept jak udit syr domácí uzený sýr recepty jak dlouho udit sýr uzeny syr recept domaci uzený sýr recept uzený domácí sýr udíme sýr recept na uzený sýr recept na domácí uzený sýr recepty na uzeni syru recepty jak udit syr uzený sýr recepty v čem udit sýr
Suroviny: sýr eidam, šunka, pepř zelený sterilovaný, bylinky
Domácí uzený sýr
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MW3A
39 názorů