Domaci syr (bez syridla)

aisha Kuchařka:

Doba přípravy: 1/2 hodiny + ulezeni PT0H30M Sýry 54 názorů

528

Suroviny

1/2 kg tvarohu polotučného nebo plnotučného (ne vaničkový!)
1/2 l mléka (použila jsem 4% kupované, ne krabicové!)
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lžička citrónové stavy
1 lžíce másla
sůl
kmín
paprika sušená sladká
chilli
kurkuma
česnek
bylinky
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začala téměř vařit, přilila jsem citrónovou stavu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí.

  2. Mléko se srazí i bez citrónové stavy, působením kyselosti tvarohu. Já ji přidala pro jistotu.

  3. Celou směs slijeme (přecedíme). V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit.

  4. Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.

Poznámka

Syr jsem delala poprve a vubec neni spatny. Nepridavala jsem zadne bylinky ani koreni, abych vyzkousela chut samotneho syru. Priste zkusim pridat i trochu smetany. Vytezek syra byl cca 350 - 400 g.

inspirace na: http://conovehonakopci.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 168 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domaci syr (bez syridla)

  • aisha aisha(autorka receptu)

    senky: Vau, ten je výstavní, krásně se Ti povedl..;-). A ta barva, copak jsi tam přidala?

    Odpovědět

  • senky senky

    Marti, dnes došlo na hokus-pokus u nás:-p a podařilo se:yes: Sýr je moc dobrý a už čeká na sýrové míse na návštěvu:-)) Dělala jsem až dnes ráno a protože máme chladnou komoru a venku je zima:-)) krásně ztuhl i za toho půl dne:-)Bodovala jsem dávno, dnes Ti přidám fotečku:-K

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Majka8: Tak jsem si nakonec syřidlo včera objednala, z Tvého popudu..;-). Až dorazí, napíšu Ti, jak jsem dopadla. A fotky určitě přidej, ráda se podívám..:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aisha:Víš já mám každý týden mléko ze statku,tak poctivě doma tvořím sýr podle tvého receptu,nacpu tam pokaždé něco jiného,dokonce jsem dala i sušený rajčátka v nálevu a všem moc chutnal:-pNapsala jsem ti jen proto,aby jsi věděla,že jde i ze zakysané smetany,ovšem je mazací.Nechci opisovat tvůr recept,to bych to tady schytala:-//,ale budu znovu pro velký úspěch dělat,tak jen raději doplním fotem.Určitě vyzkoušej,je fakt moc dobrý.Na odkaz se hned podívám a díky:-))

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Majka8: Jejej, se syřidlem vůbec nemám zkušenosti, ale doporučuji Ti se juknout na stránky http://conovehonakopci.cz/, je tam spousta návodů, jak na to. Jinak s tou zakysankou bude sýr zase trochu jiný, to určítě vyzkouším..;-). Mohla bys to vložit i jako samostatný, nový recept..:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aisha:Vím že jsi tady jedna z nejlepších kuchtiček:yes:tak jen písnu můj dnešní pokus...vše jsem dělala podle návodu,jen jsem neměla to nejdůležitější TVAROH:-))tak jsem dala dvě kysaný smetany,přidala naložený zelený pepř a co ti budu povídat,chtěla jsem nafotit,nestihla vše zmizelo do hladových krků rychlosti blesku,snad ani nestihlo vystydnout,není to tvrdý sýr,ale spíše mazací a fakt nemá chybu...taky jsem pro barvu přidala špetku Kurkumy...Aisho,prosím poraď,mám doma siřidlo a vůbec nevím jak použít:-?nechápu ten návod a můj chlap ing taky ne:-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aveva:Já jsem již několikrát dělala z domácího mléka a obyčejného tvarohu a vždy se povedlo,možná to chce ohlídat aby se to nevařilo,nevím proč se ti nedaří...já dělám s přidáním vlašských ořechů...nemá chybu:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    aveva: Nevim, kde by mohl byt zakopany pes, mne se to krasne tavilo a spojilo v celek. Nechala jsem syr pres noc ulezet a chutnal dobre, sel i strouhat.

    Odpovědět

  • aveva aveva(neregistrovaná)

    Tak já nevím, kde jsem udělala chybu. Zkoušela jsem to včera podle podobného receptu, z mléka z krabice a sýru z vaničky (nic jiného doma nebylo) a vyšla mi z toho gumovitá hrouda, která nemá se sýrem vůbec nic moc společného. Dnes jsem zkusila přesně podle Vašeho receptu, koupila jsem mléko z mlékomatu, tvaroh plnotučný v papíru...a vyšlo mi z toho úplně to stejné, co včera. Nic se netavilo, spíš smažilo (tak jsem si říkala, jestli z toho nebude smažák), netáhlo se to, prostě gumová hrouda, co chutnala jak okoralý tvaroh. Velikostí stejná, jako včera - to jsem dělala z 250g tvarohu a 250ml mléka...;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle mi trestuhodně uniklo :-8:-8:-O:-O, takže i strouhat se dá? Hmmm, to se musí zkusit, nedá se nic robit ;-):-D:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Airin: Ja jsem pouzila mleko ze sacku, automaty tu nemame a vyteznost byla opravdu vyborna. Budu se tesit na dalsi zkousku, doufam, ze dopadne lepe..;-) Hlavne s tou smetanou to bude zase trosku jine, jemnejsi..:-K:-K

    Odpovědět

  • Airin Airin

    Náš mlékomat asi dává netučné mléko.:-(( Dělala jsem tento sýr, ale bohužel jsem ho získala jen 150g. Přemýšlím nad kombinací tučného tvarohu + mléka + smetany - to vše v krabicovém a kelímkovém podání.;-)
    Dám vědět o výsledku.:-O
    Ale jinak je pravda, že je třeba ho nechat uležet, po týdnu je úplně super.:yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Škoda že nemám doma tvaroh:-//hned bych se do kuchtění pustila,věřím že to bude mňamka jako ricotta:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Kruela: Tento syr neni taveny, ve vysledku je pevne konzistence, jde i strouhat..:-K

    Odpovědět

  • Kruela Kruela

    Připadalo mi to nejdříve jako tento recept http://www.toprecepty.cz/recept/31480-domaci-taveny-syr/, ale úplně stejné to není.Tavený sýr v receptu v odkazu mi vůbec nechutná, ale tento trošku s jiným postupem určitě vyzkouším, třeba to konečně bude to ono :-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: domací syr výroba domácího sýra bez syřidla výroba sýra bez syřidel domácí výroba domácího sýru bez syřidla domací eidam recept domácí eidam domácí výroba eidamu výroba sýrů doma přírodní domací syr z tvarohu výroba domácí mozzarella výroba domácího sýrů bez syřidla recepty výroba sýru eidam domací mozzarella výroba domácího eidamu jak vyrobit domácí sýr přírodní sýry domací výroba domácí syr eidam výroba sýra doma kde koupit siřidlo domácí mazací sýr

Zapomněl/a jsem heslo