Domaci syr (bez syridla)

aisha Kuchařka:

Doba přípravy: 1/2 hodiny + ulezeni PT0H30M Sýry 54 názorů

527

Suroviny

1/2 kg tvarohu polotučného nebo plnotučného (ne vaničkový!)
1/2 l mléka (použila jsem 4% kupované, ne krabicové!)
1/2 menší lžičky jedlé sody
1 lžička citrónové stavy
1 lžíce másla
sůl
kmín
paprika sušená sladká
chilli
kurkuma
česnek
bylinky
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Tvaroh rozdrobíme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme téměř k varu a odstavíme. Než se směs začala téměř vařit, přilila jsem citrónovou stavu. Tvaroh se jemně nataví a mléko srazí.

  2. Mléko se srazí i bez citrónové stavy, působením kyselosti tvarohu. Já ji přidala pro jistotu.

  3. Celou směs slijeme (přecedíme). V hrnci rozpustíme lžíci másla, přisypeme odkapanou tvarohovou směs, sůl, jedlou sodu, případně koření a bylinky a zvolna zahříváme. Tvaroh se začne postupně tavit.

  4. Natavenou směs přendáme do libovolně nádoby, formy, ve které bude sýr chladnout a tuhnout. Necháme v chladu do druhého dne uležet a podáváme.

Poznámka

Syr jsem delala poprve a vubec neni spatny. Nepridavala jsem zadne bylinky ani koreni, abych vyzkousela chut samotneho syru. Priste zkusim pridat i trochu smetany. Vytezek syra byl cca 350 - 400 g.

inspirace na: http://conovehonakopci.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 158 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domaci syr (bez syridla)

  • aisha aisha(autorka receptu)

    senky: Vau, ten je výstavní, krásně se Ti povedl..;-). A ta barva, copak jsi tam přidala?

    Odpovědět

  • senky senky

    Marti, dnes došlo na hokus-pokus u nás:-p a podařilo se:yes: Sýr je moc dobrý a už čeká na sýrové míse na návštěvu:-)) Dělala jsem až dnes ráno a protože máme chladnou komoru a venku je zima:-)) krásně ztuhl i za toho půl dne:-)Bodovala jsem dávno, dnes Ti přidám fotečku:-K

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Majka8: Tak jsem si nakonec syřidlo včera objednala, z Tvého popudu..;-). Až dorazí, napíšu Ti, jak jsem dopadla. A fotky určitě přidej, ráda se podívám..:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aisha:Víš já mám každý týden mléko ze statku,tak poctivě doma tvořím sýr podle tvého receptu,nacpu tam pokaždé něco jiného,dokonce jsem dala i sušený rajčátka v nálevu a všem moc chutnal:-pNapsala jsem ti jen proto,aby jsi věděla,že jde i ze zakysané smetany,ovšem je mazací.Nechci opisovat tvůr recept,to bych to tady schytala:-//,ale budu znovu pro velký úspěch dělat,tak jen raději doplním fotem.Určitě vyzkoušej,je fakt moc dobrý.Na odkaz se hned podívám a díky:-))

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Majka8: Jejej, se syřidlem vůbec nemám zkušenosti, ale doporučuji Ti se juknout na stránky http://conovehonakopci.cz/, je tam spousta návodů, jak na to. Jinak s tou zakysankou bude sýr zase trochu jiný, to určítě vyzkouším..;-). Mohla bys to vložit i jako samostatný, nový recept..:-K

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aisha:Vím že jsi tady jedna z nejlepších kuchtiček:yes:tak jen písnu můj dnešní pokus...vše jsem dělala podle návodu,jen jsem neměla to nejdůležitější TVAROH:-))tak jsem dala dvě kysaný smetany,přidala naložený zelený pepř a co ti budu povídat,chtěla jsem nafotit,nestihla vše zmizelo do hladových krků rychlosti blesku,snad ani nestihlo vystydnout,není to tvrdý sýr,ale spíše mazací a fakt nemá chybu...taky jsem pro barvu přidala špetku Kurkumy...Aisho,prosím poraď,mám doma siřidlo a vůbec nevím jak použít:-?nechápu ten návod a můj chlap ing taky ne:-D

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    aveva:Já jsem již několikrát dělala z domácího mléka a obyčejného tvarohu a vždy se povedlo,možná to chce ohlídat aby se to nevařilo,nevím proč se ti nedaří...já dělám s přidáním vlašských ořechů...nemá chybu:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    aveva: Nevim, kde by mohl byt zakopany pes, mne se to krasne tavilo a spojilo v celek. Nechala jsem syr pres noc ulezet a chutnal dobre, sel i strouhat.

    Odpovědět

  • aveva aveva(neregistrovaná)

    Tak já nevím, kde jsem udělala chybu. Zkoušela jsem to včera podle podobného receptu, z mléka z krabice a sýru z vaničky (nic jiného doma nebylo) a vyšla mi z toho gumovitá hrouda, která nemá se sýrem vůbec nic moc společného. Dnes jsem zkusila přesně podle Vašeho receptu, koupila jsem mléko z mlékomatu, tvaroh plnotučný v papíru...a vyšlo mi z toho úplně to stejné, co včera. Nic se netavilo, spíš smažilo (tak jsem si říkala, jestli z toho nebude smažák), netáhlo se to, prostě gumová hrouda, co chutnala jak okoralý tvaroh. Velikostí stejná, jako včera - to jsem dělala z 250g tvarohu a 250ml mléka...;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle mi trestuhodně uniklo :-8:-8:-O:-O, takže i strouhat se dá? Hmmm, to se musí zkusit, nedá se nic robit ;-):-D:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Airin: Ja jsem pouzila mleko ze sacku, automaty tu nemame a vyteznost byla opravdu vyborna. Budu se tesit na dalsi zkousku, doufam, ze dopadne lepe..;-) Hlavne s tou smetanou to bude zase trosku jine, jemnejsi..:-K:-K

    Odpovědět

  • Airin Airin

    Náš mlékomat asi dává netučné mléko.:-(( Dělala jsem tento sýr, ale bohužel jsem ho získala jen 150g. Přemýšlím nad kombinací tučného tvarohu + mléka + smetany - to vše v krabicovém a kelímkovém podání.;-)
    Dám vědět o výsledku.:-O
    Ale jinak je pravda, že je třeba ho nechat uležet, po týdnu je úplně super.:yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Škoda že nemám doma tvaroh:-//hned bych se do kuchtění pustila,věřím že to bude mňamka jako ricotta:yes:

    Odpovědět

  • aisha aisha(autorka receptu)

    Kruela: Tento syr neni taveny, ve vysledku je pevne konzistence, jde i strouhat..:-K

    Odpovědět

  • Kruela Kruela

    Připadalo mi to nejdříve jako tento recept http://www.toprecepty.cz/recept/31480-domaci-taveny-syr/, ale úplně stejné to není.Tavený sýr v receptu v odkazu mi vůbec nechutná, ale tento trošku s jiným postupem určitě vyzkouším, třeba to konečně bude to ono :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo