

Zelňačka z červeného zelí
Suroviny 6 litrový hrnec
- 3 velké cibule
- 4 klobásy nejlépe valašské
- 0,5 - 1 kg brambor ( dle chuti )
- 1 kg kysaného červeného zelí i s nálevem ( nejlépe méně kyselého )
- 2 ks kysané smetany
- 1/2 palice česneku
- 1,5 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- kmín
Postup přípravy receptu
Cibuli a klobásy nakrájené na 1cm, opečeme přímo v hrnci.
Přidáme sul, kmín, pepř a papriku.
Promícháme a hned přidáme brambory nakrájené na 1,5 cm kostky (já nechám za stálého míchání trochu brambory opéct, ale pozor na zhořknutí papriky). Pak zalijeme vodou. Vaříme až jsou brambory polotvrdé a pak přidáme zelí i s nálevem a vaříme dokud nejsou brambory měkké.
Dochutíme dle libosti. Já většinou přidávám ocet.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu a hned odstavit.
Poznámka od kuchařky
Jednou jsem omylem koupil červené zelí a tak jsem ho zkusil použít do tehle zelňačky a od te doby se u nás jiná nedělá a nikdy nevydržela dva dny, protože se hned snědla. Většině lidí nejvíc chutnala vychladlá. Ještě lepší je místo vody přidat vývar z kostí. Dobrou chuť.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelňačka z červeného zelí
-
JanaB1: Dělám to taky tak
Jinak k receptu samotnémuhanyss, polévka mne zaujala už tím, že jsem měla naprosto stejné důvody, jako ty, že jsi omylem koupil červené zelí
. Já totiž taky. Z poloviny jsem před časem udělala salát a druhou polovinu jsem si dala do sklenice na nějaké využití. Takže přidávám foto a pochvalu. Polévka je skvělá a je jedno, jestli je z červeného, nebo bílého zelí
-
Jana Remkova: Jani, já zase zelí povařím zvlášť, potom ho přidávám do měkkých brambor.
-
Brambory polotvrdé a přidat zelí??
Určitě bych počkala, až změknou.
-
Láká mne to uvařit
+
-
Já už někde něco podobného četl, ale zase mě to z té hlavy děravé vypadlo.Takže jí ukládám a posílám bod
-
Rada vyzkousim..