Babiččina mléčná omáčka
Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 285 kJ / 785 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,40 g |
Tuky | 18,80 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 6,88 g |
Sůl | 17,20 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Nevím, odkud tento recept moje babička měla a ani nevím, kolik lidí v našem okolí tuhle omáčku vaří, spousta lidí ji ale nezná a tady na stránkách není.
Chutná jen sladko-slaně, ale v kombinaci s uzeným masem a bramborovými knedlíky je to v naší rodině velká dobrota.
Pozor: omáčka nesmí být ani příliš slaná a ani příliš sladká, tyto chutě mají být vyvážené, proto doporučuji dochucovat s velkou opatrností. A každému taky chutnat nemusí...
A na závěr: nikdy jindy se u nás tomuto pokrmu neřeklo jinak než
" mličná máčka "
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 4. 2013 19:38
Souhlasím s Ivulinkou, omáčku znám dobře, dělám a opravdu množství mouky na množství mléka odpovídá, s uzeným neskutečná dobrota (uzené dělám s křenem v této omáčce)
1. 4. 2013 19:34
ivulinka:Ivuli, nechci být za chytrolínku, také jsem mnohé rady docenila a tak co jsem sama z vlastního nápadu zkusila, nezištně předávám dál. Ještě mne napadlo, lehce ten cukr, co do omáčky přijde, předem zkaramelizovat, jen opravdu světle,pak teprve zalít mlékem a povařit, možná, že by chuť omáčky také byla zajímavá
1. 4. 2013 19:28
yanull:beru si tuto radu k srdci a budu si ji pamatovat, díky, rady starších se mají dodržovar
1. 4. 2013 19:26
ivulinka: Ivulinko,dovolím si přidat malou vychytávku, já si při vaření omáček už předem rozmíchám mouku na zahuštění, ona se za tu dobu pěkně nabobtná a pak není třeba ani tak dlouho provařovat a osvědčila se mi mouka polohrubá výběrová. Nedělá žmolky a hezky se provaří a nebo ji lze napůl promíchat s hladkou.
tejaja:Terezko, záleží na tom, kolik mouky se na lžíci nabere, zda rovně nebo vrchovatě
tejaja:Terezko, záleží na tom, kolik mouky se na lžíci nabere, zda rovně nebo vrchovatě
1. 4. 2013 19:24
ivulinka: ok, díky za radu
1. 4. 2013 19:24
tejaja: tak udělej jen poloviční množství a s tou solí a cukrem opravdu opatrně
1. 4. 2013 19:23
zajímavé a vypadá to moc chutně
1. 4. 2013 19:21
ivulinka: Tak ja to vyskúšam, aj s tým údeným, ostala šunka po Veľkej noci
1. 4. 2013 19:20
tejaja:Teri, opravdu 4 pol. lž., já to dnes měřila, protože jsem věděla, že ji vložím sem na stránky a jak píši, omáčka rychle houstne a pokud by byla přeci jen řídká, není problém ji znovu malinko zatřít a mrkni na detail omáčky na hlavní fotce, nevypadá řídce.
1. 4. 2013 19:17
Omáčka je veľmi zaujímavá a chutná, len sa chcem opýtať na množstvo múky. Skutočne iba 4 lyžice ? Na 1,2 l mlieka to musí byť málo, nie? Bude to riedke, nie omáčkové...
1. 4. 2013 19:16
... ten detail uzeného = můj infarkt
Krásné ... a co je po babičce je vždy dokonalé, tradiční, odůvodněné, logické a výborné
Krásné ... a co je po babičce je vždy dokonalé, tradiční, odůvodněné, logické a výborné
1. 4. 2013 19:10
ivuli, u nás se dělá taky, s noky a uzeným na křenu
1. 4. 2013 19:07
yanull:když vyzkoušíš, budu ráda. Babičce už nic nevyřídím, bohužel, ale tobě děkuji za bodík a pochvalu
1. 4. 2013 19:06
Ivulinko, tuto omáčku vidím poprvé, ale docela mne láká ji vyzkoušet. Jak píšeš, když se vše zkombinuje, může jít o dobrůtku, kterou mnozí neznáme, babičce i Tobě posílám bodík +1
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 7 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 7 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 8 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 8 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 57 minutami
Škvarkovníčky (škvarkové rohlíčky)
Tonja uvařila před 1 hodinou
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 2 hodinami
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 3 hodinami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 3 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 3 hodinami
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 5 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jaký upéct moučník s jablky? Co třeba úžasně vláčnou a chutnou jablkovou bábovku? Podle našeho videa ji zvládne i začátečník
Další recepty
Tématické fráze: babiččiny recepty křenová omáčka mléková omáčka babiccina krenova omacka babiččiny recepty omacky okurková omáčka s vajíčkem křenová omáčka s vajíčkem mléčná křenová omáčka bílá omáčka omáčka s vajíčkem krenova macka babiččiny recepty-koprová omáčka bila omacka s vejcem bila máčka babiciny recepty krenova omacka křenová omáčka od babičky vajickova omacka křenová omáčka mléčná babiččiny omáčky babiččina koprovka babiccina omacka
Suroviny: mléko, sůl, cukr krupice, mouka hladká
Babiččina mléčná omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gDLl
29 názorů