Šumivý nápoj z květů bezinek
Tenhle recept v pamětnících vyvolává vzpomínky na "Dětský šampus" jejich mládí. Volně rostoucí černý bez vždy na jaře poskytoval množství svých květů k výrobě právě téhle limonády a snad není nikdo, kdo by jí kdysi s chutí nepil.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 170 kJ / 1 714 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,26 g |
Tuky | 0,72 g |
Vláknina | 4,14 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 52 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 423,48 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do 5 litrové sklenice dáme umyté květy, zalijeme převařenou vodou s cukrem a přidáme citron a ocet.
Krok 2: Sklenici převážeme plátýnkem a uložíme normálně v místnosti.
Krok 3: 3x denně zamícháme.
Krok 4: Po devíti dnech přes plátýnko přecedíme a nalijeme do lahví se šroubovacím uzávěrem.
Krok 5: Uložíme do chladna (chladný sklep).
Krok 6: Za 2-3 týdny můžeme konzumovat.
Zveřejněno 9. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šumivý nápoj z květů bezinek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXnG
Moje poznámka
Šumivý nápoj z květů bezinek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXnG
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 8 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 8 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 9 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 9 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 21 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Řezy se zakyskou
Koffi před 1 hodinou
Bábovka...
Marcela0123 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Barunka1 před 2 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 3 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 3 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 3 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 3 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 3 hodinami
Pizza Valencia
Alena194 před 3 hodinami
Tématické fráze:
limonáda z bezinek,
květ bezinky,
bezinka květ,
víno z květu bezinek,
bezinka květ recepty,
recepty bezinky květ,
bezinková limonáda s droždím,
víno z květu bezinky,
bezinky květ,
bezové šumivé víno,
víno z bezinek,
bezinkový nápoj,
bezinková šumivá limonáda,
šumivé víno z květů černého bezu,
bezinky květ recepty,
bezinka limonáda,
limonáda z květů černého bezu,
bezový nápoj,
recepty z bezinek,
šumivá bezová limonáda
Suroviny:
květy černého bezu,
cukr,
voda,
citron,
ocet ovocný
Komentáře (23)
Octa se nebojte, je straven s cukrem pri kvaseni, tj. neni nijak citit!
Zaroven je to dulezite proti plisnim.
Tekutinu je nutne mit v teple, na slunci (za oknem) a kazdy den michat.
Kvety oprane nemusi byt (brouk sem, brouk tam - bilkoviny). Jen tam nesmi byt msice.
Pro vznik kvašení jsou potřeba kvasinky, obyčejně se vyskytují celkem všude na ovoci na sladkých květech jich bude zřejmě méně, převařením kvasinky zahubíte (včetně jiných mikroorganismů) nebo jejich populaci velmi omezíte. Pokud tedy šťávu před kvašením svařujete je potřeba přidat kvasinky, jakékoliv vinné kvasiny poslouží dobře (konkrétní odrůdy jsou jen pro fajnšmekry). Seženete je obyčejně ve slušné drogerii či obchodě se smíšeným zbožím, pokud již máte jednu várku kvasící není nutné kupovat kvasinky stačí přidat část kvasící šťávy, to že šťáva kvasí se pozná právě podle uvolňujících se bublinek. KVASNÉ NÁDOBY ZÁSADNĚ NEDÁVEJTE NA PŘÍMÉ SLUNCE, riskujete zvýšenou tvorbu octanu ethylnatého což je produkt kvašení který si lidé obvykle pletou s methanolem. Osvitem slunce či působením světla vůbec dochází rychleji ke stárnutí a autolýze kvasinek, což opět vede minimálně ke zhoršené chuti. Kvasné nádoby proto umísťujte nejlépe do tmy (pokud to nejde jinak zakryjte hadry), optimum pro kvašení je přibližně pokojová teplota.
A ještě k octu nebo kyselině citronové, kvašením dojde k přeměně části cukru (podle délky kvašení to může být téměř všechen cukr) na alkohol, pokud v původní šťávě není dostatek přírodních kyselin je výsledný produkt nevýrazné chuti (květy obyčejně moc kyselin neobsahují, a vlastně ani cukrů), správný poměr kyselin a cukrů je trochu věcí osobních preferencí, doporučuji s tím trochu experimentovat, včetně typů kyselin - okyselovat můžete opravdu vším (co je kyselé), výsledek bude pokaždé trochu jiný. Přeju hodně zdaru všem co nejsou líní s iudělat opravdu vlastní pití.
Jinak mohu doporučit "ANDĚLSKÉ VÍNO" - Tak je u nás nazvané. Je také z květů kocmatic - a dost. cca na 4 litrovou láhev min. 20 květů. Pak pár Pl lžic cukru. Trochu více, citrón a nechat kvasit cca 4 týdny. Je to zrádná mrcha. Přitom božské pití-zkrátka andělské. U nás se říká : Prvé dvě decky osvěží, Druhé dvě decky povznáší, Třetí dvě decky se cítíte jako andělé povznášející se v nebi, A když pijete dál --- to už pijete v mdlobách. Mohu potvrdit.Sám jsem otestoval pravdivost a po posledním nerozeznal jezevce od divočáka . Ale to mi vyprávěli až přátelé HI HI.+bodík
Buďme prostě tolerantní ke zvykům jiných lidí