Postup přípravy
Krok 1: Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku).
Krok 2: Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme.
Krok 3: Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).
Zveřejněno 15. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Moje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Nejnovější recepty
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 13 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 15 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 15 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno před 16 hodinami
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno před 16 hodinami
Domácí kečup z trouby (méně pracný)
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketová buchta
mamina58 před 8 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 10 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 11 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 12 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 12 hodinami
Papriková pasta
lpinkas@seznam.cz před 13 hodinami
Houbové rizoto
Konstantin. před 13 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Konstantin. před 13 hodinami
Vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem
Konstantin. před 13 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mici76@seznam.cz před 14 hodinami
Tématické fráze:
fermentovaný maso,
fermentovaný čaj,
rybízový čaj,
rybízový pečený čaj,
rybízový sirup vařený,
peceny caj s rybizem,
rybizovy list,
pečený čaj rybízový,
fermentované ředkvičky,
fermentovaný sirup,
fermentovaný domácí čaj,
rybizovy caj jak,
pečený rybízový čaj,
pečený čaj rybizovy recept,
co jsou fermentované čaje?,
recept na rybizovy peceny caj,
jak se dela caj z listu cerneho rybizu,
fermentované čaje,
fermentovaný čaj recept,
vařený rybízový čaj
Suroviny:
rybíz černý
Komentáře (8)
Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
Ale chutná opravdu moc dobře