Krkovička se staročeským zelím
Vepřo-knedlo-zelo je naše téměř národní jídlo, kde se knedlíky s masem připravují téměř všude stejně, a největší odlišnosti jsou právě v přípravě zelí. Liší se kraj od kraje a hospodyňky si na své receptuře zakládají.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 710 kJ / 1 126 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,71 g |
Tuky | 52,68 g |
Vláknina | 13,60 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 289 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 55,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme slaninu na kostičky, vyškvaříme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Krok 2: Zelí pokrájíme, osolíme, opepříme, okmínujeme, promícháme s cibulí a špekem.
Krok 3: Zalijeme malým množstvím vody (asi 1 dl). Dusíme asi půl hodiny. Hlídáme, aby se voda úplně nevypařila, ale moc jí nepřiléváme.
Krok 4: Když je zelí měkké, zaprášíme asi jednou lžící hladké mouky a provaříme, dochutíme octem a cukrem, jak jsme zvyklí, někdo má raději sladší, někdo kyselejší.
Krok 5: Maso osolíme, opepříme a v pekáči orestujeme, aby se zatáhlo. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, případně koření. Pak podlejeme vodou a klasicky upečeme do měkka.
Krok 6: Podáváme se zelím a knedlíkem.
Zveřejněno 2. 2. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Krkovička se staročeským zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6xR
Moje poznámka
Krkovička se staročeským zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6xR
Nejnovější recepty
Rychlovka z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Bezlepkové karamelizované jablečné muffiny s ořechy
Přidáno před 11 hodinami
Tortillové košíky
Přidáno před 11 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno 6. 5. 2025 19:32
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Anglické palačinky
Layoo před 5 hodinami
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 10 hodinami
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 10 hodinami
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 11 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 11 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 12 hodinami
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 15 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 15 hodinami
Tématické fráze:
vepřová krkovice se zelím,
zahuštění zelí,
zelí k masu,
jak zahustit zelí,
veprova krkovicka se zelim,
krkovička,
vepřová krkovice na kyselém zelí,
vepřová krkovice na kyselém zelí,
krkovička recepty,
nadívaná krkovice recepty,
zahuštěné zelí,
vepřová krkovice na zelí,
zahuštěné kyselé zelí,
zahuštění bramborou,
zeli zahustene bramborou,
jak upéct krkovici,
jak upéct krkovičku,
zahustovani zeli,
kyselé zelí zahuštěné bramborem,
jak se dělá zelí
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
slanina,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
kmín drcený,
ocet,
cukr,
mouka hladká,
krkovice vepřová,
cibule,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
koření grilovací
Komentáře (12)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0