Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)
Kvašená korejská zelenina kimči je skvělá tím, že uchovává vitaminy po dlouhou dobu a bakterie mléčného kvašení pomáhají nejen našemu zažívání. V naší zemi je tomu podobné kysané zelí a okurky rychlokvašky. Kimči je trochu jiné, ale také vynikající. Doporučujeme.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 149 kJ / 753 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,20 g |
Tuky | 5,02 g |
Vláknina | 81,30 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17,78 g |
Sůl | 40,00 g |
Sacharidy | 123,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Základní informace o kimči http://cs.wikipedia.org/wiki/Kim%C4%8Di
Zdravotní aspekty: Kimči je bohaté na vitamin A, B1 a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
Já jsem připravila variantu podle časopisu Apetit. Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 11. 2023 15:48
15. 11. 2023 14:29
15. 11. 2023 12:16
14. 11. 2023 21:54
14. 11. 2023 21:54
9. 11. 2023 19:22
9. 11. 2023 11:58
8. 11. 2023 19:24
22. 10. 2023 14:38
21. 2. 2022 22:01
21. 2. 2022 20:02
21. 2. 2022 16:09
Jak je člověk vycepovaný z kvašení našeho zelí, které je samozřejmě s víčkem, tak jsem znejistěla Děkuji!
10. 8. 2018 19:49
21. 3. 2014 20:37
21. 3. 2014 13:04
Kimči
1 bílá ředkev (klidně i černá nebo ředkvičky)
2 - 3 cibule
1 menší hlávka bílého nebo čínského zelí
chilli - co kdo snese - radši hodně :) -NE SUŠENÉ - musí být čerstvé
pokud nemáš lze nahradit drcenými naloženými v soli
dávám 2 skleničky - v tom případě už nesolit
zázvor cca 1 velká hlíza
2 paličky česneku (český fialový stačí 1 palice)
Je víc způsobů jak to dělat a fantazii se meze nekladou.
Můj osvědčený :
V mačkátku na česnek vymačkám chilli a smíchám se solí.
Poměr váhy soli a chilli je cca 20% soli a 80% chilli.
Rozmačkám česnek, nastrouhám zázvor a nadrobno nakrájím cibuli.
Všechno se to mrskne do mixéru, akorát cibule se trochu nechá bokem.
Po rozmixování vznikne pálivá oranžová pasta, která by už měla být i osolená akorát
Nakrájíme zelí a ředkev, přidáme zbytek cibule a smícháme s pastou
Správně by se to mělo teď dát do soudku, nebo větší sklenice
a nechat to asi 3-4 týdny kysat jako zelí. Ale zatím mi to tak dlouho vydrželo jen jednou.
V Kambodži se to podává jako příloha k masům a rybě.
Samotnou pastu bez zelí a ředkve jsme vyzkoušeli na naložení ryb a kuřat na grilování
a bylo to výborné.
Poznámka.
Při strouhání zázvoru ti zůstanou takové jako štětiny
Ty vymačkej co půjde a vyhoď. Mixér je neveme.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 5 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 8 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 10 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 13 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Pohár ze zakysané smetany a pudinku bez vaření
Moanka uvařila před 53 minutami
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
RabaRoman uvařila před 1 hodinou
Sirup z květů černého bezu
Mishishe1 uvařila před 1 hodinou
Vepřová plec na hořčici
harvel uvařil před 2 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
marketakostova uvařil před 5 hodinami
Rychlý fazolový guláš
dyll3n uvařila před 5 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Misulka12 uvařila před 6 hodinami
Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice
Christine uvařil před 7 hodinami
Svíčková na smetaně
maja.pavlickova@centrum.cz uvařil před 8 hodinami
Závin z listového těsta se salámem a sýrem
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnali jsme letošní hit: Vanilková zmrzlina s olivovým olejem a solí je překvapivě dobrá a křupavé vločky soli jí dodají šmrnc
Jak krájet zeleninu na proužky. Vyzkoušejte mrkev nebo celer ve stylu "julienne"
Jak si doma připravit kimchi, lahodnou fermentovanou zeleninu plnou vitamínů
Další recepty
Tématické fráze: recept na kimči kimči kimči recept kvašená zelenina kimči kim či korejské kimči domácí kimči kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejské chilli kvašené zelí kimči recept kimči korejská kvašená zelenina kimči recepty kvašená zelenina kimchi recept kimchi recept korejské recepty korejské jídlo kimči jak se dela kimci
Suroviny: zelí pekingské, sůl mořská, voda, cibulka jarní, zázvor čerstvý, česnek, koření chilli, cukr krupice
Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7zow
38 názorů