

Selský chléb
Suroviny 600 g
- 250 g hladké mouky
- 250 g žitné mouky
- 1 balíček sušeného droždí (7-10 g)
- 2 vrchovaté lžičky mletého kmínu
- 2 vrchovaté lžičky soli
- 500 ml vody
- 3 lžíce octa
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny kromě vody a octa dáme do mísy a na sucho promícháme. Přidáme vlažnou vodu s octem a vypracujeme těsto, které se líně sune, je řidší. Necháme kynout 1 hodinu, pak promícháme a necháme ještě dalších 20 minut kynout.
Pak je překlopíme do vymazané a žitnou moukou vysypané formy. Potřeme slanou vodou v poměru lžička soli na 5 cl vody. Pečeme 70-80 minut na 200°C.
Horký vyklopíme z formy na mřížku, aby se nezapařil. První den jej necháme pouze pod utěrkou, pak běžně.
Uvedené množství = forma na biskupský chlebíček. Zkoušela jsem i pouze z 500 g žitné mouky a výsledek byl stejně dobrý. Jeden z mála chlebů, které se další dny nedrobí ani netvrdnou. I po 5 dnech se dá jíst.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Selský chléb
-
Tak vidím,že casino peče stejně jako já,ale má to vymakanější,s překládáním:)Já zase když spěchám,tak mouku prohřeji před zaděláním na radiátoru.Když netopíme,prohřívám mouku v míse v mikrovlnce:)
-
Díky moc za pochvalu.Přeji pohodový den:)
-
kopretina:
http://www.toprecepty.cz/recept/33151-chleba-bez-h...
...a když přidáte 2PL octu, tak to je pak "maso" -
kopretina: proč se nezaregistrujete a přidáváte recepty do komentáře, kde se ztratí? Myslím, že si Váš chléb zaslouží vlastní recept.
Zkuste chléb krájet velkým nožem na pečivo (s pilkou místo ostří), pak se s chlebem snadno srovnáte. -
Dobrý den,
nevím,jestli můj recept na chléb je přímo Selský,ale zato zaručeně vyzkoušený.Peču ho ke každému grilování,i na sešlosti u nás ve sklípku.Po 3 letech,co ohromuji hosty skvělým chlebem,jsem v sobotu neodolala a z šetřivého důvodu přisypala ještě asi půlku sáčku droždí,který mi zbyl z jiného pečení a čekal na zpracování. Musím přiznat,že se chléb ohromě povedl a příště k jednomu sáčku v receptu zase přisypu trošku z dalšího.Žádné droždí nebylo z chleba cítit,byl krásně nakynutý. Ovšem problém mám s krájením.Můj muž jej nakrájí na tenké úhledné plátky,já ne,já krájím "brzdy pod vlak",ale ani to návštěvám k flákotě krkovice nevadí.
Tady je ten "můj" recept na úžasný chléb,který mám od Bohdanky!!Dík Bohdanko
Do mísy nasyp :
1 kg hladké mouky,
1 instantní droždí,
3 lžičky soli,
4 lžičky drceného kmínu
promíchat suchou směs a přidat
3 hrnky vody,vypracovat těsto.
Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož skleněnou mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,potři vodou,posyp tím,co máte rádi,(sezam,slunečnice...),peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut Dobrou chuť :)Kopretinatumovaanna1965@seznam.cz -
Do mísy nasyp :
1 kg hladké mouky,
1 instantní droždí,
3 lžičky soli,
4 lžičky drceného kmínu
promíchat suchou směs a přidat
3 hrnky vody,vypracovat těsto.
Dobrý den, nevím, jestli jde o Selský chléb, ale mám vyzkoušený tento recept na chléb.Vykynul vždy pěkně.Naposledy jsem neodolala šetřivým úmyslům a přisypala zbylou půlku droždí,které zbylo v sáčku z jiného pečení.Chléb nebyl jen dobrý chléb,ale nejlepší chléb za ty 3 roky,co ho peču ke grilování se sousedy a pro návštěvy,které u nás posedí ve sklípku.
honě zdaru,pekařky:)Pohodový , sluníčkový den:)Kopretina
Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut -
Majka8:Tak to nemám zkušenost.
-
Mohla bych dát dělat těsto do pekárny?
-
Nadja:jj, já ho právě zkouším z doporučené půlky sáčku kvasnic a není to prostě ono. Je hutny, nenaskocil tak ani po hodině a půl. Opravdu doporučuji, kdo ochutnal, podlehl.
-
Jitta Mat:
jen link dávám jako rozklikávací:
http://www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-c...
Chlebík vypadá krásně nadýchaný a nebude tak těžký na vypracování, alespoň pro mne, neb síly mi ubývají.
-
http://www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-chleba/ taky vám po něm bylo těžko? Nestěžovaly jste si....
-
ivulinka: marně hledám váš recept na chléb
a ujišťuji Vás, že recept je vyzkoušen mnoha lidmi a spekulujete v negativním smyslu zbytečně o něčem, co jste nezkoušela.
-
A kam jsem uvedla jméno Jitka???
-
Tak to nepeč
já si to nevymyslela a ještě na to nikdo neumřel. LOL!!!
-