Selský chléb

Jitta Mat Kuchařka: Jitta Mat

600 g Slané pečivo 19 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g žitné mouky
1 balíček sušeného droždí (7-10 g)
2 vrchovaté lžičky mletého kmínu
2 vrchovaté lžičky soli
500 ml vody
3 lžíce octa
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny kromě vody a octa dáme do mísy a na sucho promícháme. Přidáme vlažnou vodu s octem a vypracujeme těsto, které se líně sune, je řidší. Necháme kynout 1 hodinu, pak promícháme a necháme ještě dalších 20 minut kynout.

  2. Pak je překlopíme do vymazané a žitnou moukou vysypané formy. Potřeme slanou vodou v poměru lžička soli na 5 cl vody. Pečeme 70-80 minut na 200°C.

  3. Horký vyklopíme z formy na mřížku, aby se nezapařil. První den jej necháme pouze pod utěrkou, pak běžně.

  4. Uvedené množství = forma na biskupský chlebíček. Zkoušela jsem i pouze z 500 g žitné mouky a výsledek byl stejně dobrý. Jeden z mála chlebů, které se další dny nedrobí ani netvrdnou. I po 5 dnech se dá jíst.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 36 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Selský chléb

  • kopretina kopretina(neregistrovaná)

    Tak vidím,že casino peče stejně jako já,ale má to vymakanější,s překládáním:)Já zase když spěchám,tak mouku prohřeji před zaděláním na radiátoru.Když netopíme,prohřívám mouku v míse v mikrovlnce:)

    Odpovědět

  • kopretina kopretina(neregistrovaná)

    Díky moc za pochvalu.Přeji pohodový den:);-)

    Odpovědět

  • casino casino

    kopretina:
    http://www.toprecepty.cz/recept/33151-chleba-bez-h...
    ...a když přidáte 2PL octu, tak to je pak "maso":-D

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    kopretina: proč se nezaregistrujete a přidáváte recepty do komentáře, kde se ztratí? Myslím, že si Váš chléb zaslouží vlastní recept.
    Zkuste chléb krájet velkým nožem na pečivo (s pilkou místo ostří), pak se s chlebem snadno srovnáte.

    Odpovědět

  • kopretina kopretina(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    nevím,jestli můj recept na chléb je přímo Selský,ale zato zaručeně vyzkoušený.Peču ho ke každému grilování,i na sešlosti u nás ve sklípku.Po 3 letech,co ohromuji hosty skvělým chlebem,jsem v sobotu neodolala a z šetřivého důvodu přisypala ještě asi půlku sáčku droždí,který mi zbyl z jiného pečení a čekal na zpracování. Musím přiznat,že se chléb ohromě povedl a příště k jednomu sáčku v receptu zase přisypu trošku z dalšího.Žádné droždí nebylo z chleba cítit,byl krásně nakynutý. Ovšem problém mám s krájením.Můj muž jej nakrájí na tenké úhledné plátky,já ne,já krájím "brzdy pod vlak",ale ani to návštěvám k flákotě krkovice nevadí.
    Tady je ten "můj" recept na úžasný chléb,který mám od Bohdanky!!Dík Bohdanko:yes:

    Do mísy nasyp :
    1 kg hladké mouky,
    1 instantní droždí,
    3 lžičky soli,
    4 lžičky drceného kmínu
    promíchat suchou směs a přidat
    3 hrnky vody,vypracovat těsto.

    Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
    Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
    Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož skleněnou mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
    Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,potři vodou,posyp tím,co máte rádi,(sezam,slunečnice...),peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut Dobrou chuť :)Kopretinatumovaanna1965@seznam.cz

    Odpovědět

  • kopretina kopretina(neregistrovaná)

    Do mísy nasyp :
    1 kg hladké mouky,
    1 instantní droždí,
    3 lžičky soli,
    4 lžičky drceného kmínu
    promíchat suchou směs a přidat
    3 hrnky vody,vypracovat těsto.
    Dobrý den, nevím, jestli jde o Selský chléb, ale mám vyzkoušený tento recept na chléb.Vykynul vždy pěkně.Naposledy jsem neodolala šetřivým úmyslům a přisypala zbylou půlku droždí,které zbylo v sáčku z jiného pečení.Chléb nebyl jen dobrý chléb,ale nejlepší chléb za ty 3 roky,co ho peču ke grilování se sousedy a pro návštěvy,které u nás posedí ve sklípku.
    honě zdaru,pekařky:)Pohodový , sluníčkový den:)Kopretina

    Podle chuti lze přidat bylinky,cibulku,česnek,semínka,škvarky...
    Těsto zakryj utěrkou, a nechej 8-12 hodin kynout,podle teploty v místnosti.
    Půl hodiny před pečením,nastav troubu na 230 stupňů,vlož mísu s víkem,ve které budeš chléb péct.
    Po vyhřátí trouby i mísy,vlož těsto do pečící nádoby,peč na 230 st. 30 minut,pak sundej poklici a dopeč ještě 15 minut:-p:-))

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    Majka8:Tak to nemám zkušenost. :-(

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Mohla bych dát dělat těsto do pekárny?
    :-?

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    Nadja:jj, já ho právě zkouším z doporučené půlky sáčku kvasnic a není to prostě ono. Je hutny, nenaskocil tak ani po hodině a půl. Opravdu doporučuji, kdo ochutnal, podlehl.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Jitta Mat: ;-) jen link dávám jako rozklikávací:
    http://www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-c...
    :-p Chlebík vypadá krásně nadýchaný a nebude tak těžký na vypracování, alespoň pro mne, neb síly mi ubývají.

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    http://www.toprecepty.cz/recept/15440-muj-domaci-chleba/ taky vám po něm bylo těžko? Nestěžovaly jste si....

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    ivulinka: marně hledám váš recept na chléb ;-( a ujišťuji Vás, že recept je vyzkoušen mnoha lidmi a spekulujete v negativním smyslu zbytečně o něčem, co jste nezkoušela. ;-)

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    A kam jsem uvedla jméno Jitka???

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

    Tak to nepeč :-D:-D:-D já si to nevymyslela a ještě na to nikdo neumřel. LOL!!!

    Odpovědět

  • Jitta Mat Jitta Mat(autorka receptu)

1 2

Tématické fráze: selský chléb selsky chleba selský chléb recept domácí selský chléb selský cléb sáček na chleba recept selsky chleb selský chleba recept ktere drozdi je nejlepsi chléb z instantního drozdi směs na chléb selský recept-chléb z droždí, ocet chleb recept 3hrnky vody proč je v těstě cítit droždí selski chlerba recept na chleba z droždí chleba z instantniho droždí recept chleba instantní droždí recept na selsky chleba biskupsky chleb slany bez pekarny

Zapomněl/a jsem heslo