Postup přípravy
Krok 1: K plnění je lepší zakoupit víc "masitější" silnější kusy sleziny, takové ty tenké kousky naplnit nejdou. Slezinu opláchneme, osušíme a pokud je delší, rozřízneme ji na 2 až 3 díly (líp se plní).
Krok 2: Odstraníme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce. Slezina se lépe prořezává, když ji po obou stranách zlehka stlačíme viz foto. Na závěr proříznutý tunýlek ještě o malinko zvětšíme zasunutím prstu.
Krok 3: Na náplň restujeme špek s cibulkou, přidáme zelenou nať, papriku a ochutíme solí a pepřem. Přidáme rozklepnutá vejce, promícháme a necháme srazit (jako vaječinu). Vaječnou směs necháme zchladnout.
Krok 4: Slezinu opatrně naplníme a okraj otvoru zajistíme párátkem, nebo zaříznutou kratší špejlí. Pokud se nám během plnění slezina trochu zašpinila od náplně, tak ubrouskem otřeme a slezinu obalíme v hladké mouce.
Krok 5: Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme nakrájený špek, který po mírném zezlátnutí vyjmeme z pánve ven. Do puštěného tuku vložíme v mouce obalené sleziny a necháme je prudce po obou stranách osmažit.
Krok 6: Plamen ubereme na minimum, sleziny zasypeme nakrájenou cibulkou, paprikou a osmahnutým špekem. Přidáme plátek másla, pánev přiklopíme poklicí a slabým varem dusíme 20 minut.
Krok 7: Během dušení každých 5 minut slezinu opatrně obracíme a podle potřeby malinko podléváme. Těsně před dokončením slezinu i šťávu v pánvi lehce osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme ještě přidat slabý plátek másla.
Krok 8: Slezinu krájíme na silnější plátky a podáváme s různě upraveným bramborem.
Zveřejněno 3. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1njo
Moje poznámka
Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1njo
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 7 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 22 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 22 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 22 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 22 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Skolnice1705 před 23 minutami
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 1 hodinou
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 3 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 3 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 6 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 8 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 8 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek 15. 6. 2025 15:57
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 15. 6. 2025 15:05
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Tématické fráze:
hovězí slezina recepty,
recepty vepřová slezina,
vepřova slezina,
slezina pokrm,
dušená slezina,
slezina recepty,
slezina na kmine,
slezina v kuchyni,
vepřové slezinky dušené rcp.,
hovězí slezina recept,
slezina recept,
recept na slezinu,
slezima revept,
vepřové slezinky dušené na smetaně rcp.,
recept vepřová slezina,
krůtí slezina,
pokrm ze sleziny,
hovězí slezina,
vepřové srdce a slezina recept,
omacka ze sleziny
Suroviny:
slezina vepřová,
špek,
cibule lahůdková,
paprika čerstvá červená,
vejce,
cibule lahůdková,
sůl,
pepř mletý,
olej,
špek,
cibulka lahůdková,
paprika čerstvá červená,
máslo,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (12)
Recepty z vnitřností i ty ostatní jsou moje vlastní experimenty
Pokud něco převezmu od jinud(velice zřídka
Ráda dělám různé pokusy a pak to manžel"odskáče"s příborem v ruce nad naloženým talířem
zizala:Jaruško,mě hrozně chutná slezina i jen tak obyčejně uvařená a na talíří jenom posypaná solí a pepřem
Jana Remkova:Jani,ze sleziny je velice dobrý i guláš,nebo na smetaně,na slanině,s hlívou,nebo dušená na leču,ale i obalená a smažená v trojobalu...naštěstí mám mužského,který vnitřnosti zatím může a má je rád,tak to se pak dobře vymýšlí různé"hovadinky"
Všem děkuji za milé komentáře a jsem moc ráda,že Vás recept zaujal
A moc se mi líbí, jak ji servíruješ