Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Amarantová kaše se švestkami a mákem

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

20. 1. 2015 20:30

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie700 kJ / 167 kcal
Bílkoviny5,25 g
Tuky12,45 g
Vláknina4,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Nikdy jsem nebyla velký fanoušek amarantu, vadila mi jeho intenzivní chuť a vůně. V této kaši se ale obojí ztratí díky přidanému máku a švestkám a my si tak můžeme dopřát spoustu kvalitních bílkovin, železa (100 g amarantu obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a dalších minerálů. Jak amarant, tak mák, jsou navíc skvělými zdroji vápníku.

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zuzun

22. 1. 2015 19:28

Petram: jo, mak je skvelej, i troska dela divy. Jim ho se Shirataki nudlema, vzpominka na mladi:-D. Diky za odpoved, vim, co myslis, "ocasy" moc nemusim

petram petram

21. 1. 2015 18:56

zuzun: Za syrova asi ne, je tvrdý podobně jako jáhly nebo rýže. Oříškově trochu chutná, ale má takový intenzivní "ocas", který hodně lidí nemusí. Jak píšu, ani já jsem mu dlouho nemohla přijít na chuť, až než mě napadlo to trochu přebít právě tím mákem. A takhle dohromady už to bylo moc dobré.

zuzun

21. 1. 2015 18:36

Pekna kasicka:yes::-p, na maku a svestkach taky ujizdim. Jen si nepamatuju, da se jist amaranth i za syrova? Jestli chutna hodne po oriskach, tak nemam co resit:yes:

BUBAK BUBAK

21. 1. 2015 18:03

TAK TO BY ASI NEJEDLA

spagetka spagetka

20. 1. 2015 20:33

:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: amarantová kaše amarant kaše amaranth recepty kaše z amarantu amarant na sladko amarant za syrova amarant recepty recepty amaranth jak chutná amaranth amarantová kaše buchta recepty na amarantovou kasí hrachova kaše s makem kaše z amarantové mouky amarantová mouka recept amarant kaše amarant kaše amaranth kaše amaranth co obsahuje kaše amarantová mouka recepty amaranth na sladko recepty

Suroviny: amarant, voda, kompot švestkový, kompot švestkový, mák mletý, cukr

TopRecepty.cz

Amarantová kaše se švestkami a mákem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0mO5