

Citronovník malinový
Suroviny 12 porcí
- Korpus:
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 125 ml oleje
- 200 g bílého jogurtu
- (citronová kůra a šťáva) z 1 citronu
- Kvalitní malinový džem
- Poleva:
- 150 g cukru moučka
- 20 g másla
- šťáva z 0,5 citronu (max 1 citronu)
Postup přípravy receptu
Na korpus si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, zašleháme olej, jogurt a citronovou šťávu a kůru.
Poté do směsi zamícháme mouku s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do dortové formy a upečeme na 180 stupňů dozlatova, cca 30 minut, zkusíme špejlí, zda je korpus hotový.
Dort necháme zcela vychladnout, poté ho rozkrojíme na půl a promažeme malinovým džemem a přiklopíme.
Celý povrch poté pomažeme polevou, na kterou jsme si vyšlehali změklé máslo s cukrem a citronovou šťávou - tu přiléváme postupně do konzistence ne příliš řídké polevy.
Necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin, poleva se krásně vsákne do korpusu a zcela ztuhne.
Poznámka od kuchařky
Citronovník malinový vznikl o víkendu, když jsem měla chuť na něco vyloženě kyselého a citronového - použila jsem kombinace různých oblíbených receptů a vynikající domácí džem. Výsledek mé chutě zcela uspokojil. :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Citronovník malinový
-
Moc děkuji za vyzkoušení a za krásnou fotečku.
Jsem ráda, že vám chutnalo.
-
Přidávám pochvalu, foto a bod
. Jogurt jsem nahradila kysanou smetanou, kterou jsem musela spotřebovat. Moučník je vláčný, jemně nakyslé chuti a všem moc chutnal
. Hotový dortík jsem lehce, před nanesením polevy, potřela marmeládou. Překvapila mě ta citronová poleva s máslem. To jsem neznala
. Je moc dobrá a budu používat i na jiné moučníky
.