

Zelenina zapečená na bramborovo-sýrovém lůžku
Suroviny
- Na "lůžko":
- 5 středně velkých brambor uvařených ve slupce
- 100 g tučnějšího tvrdého sýra (Gouda, Madeland...)
- sůl
- pepř
- 2 PL oleje
- Na náplň:
- 1 PL oleje
- 1 nožička Ostravské klobásy nebo jiná oblíbená uzenina, případně můžeme uzeninu i vynechat
- 1 střední pórek
- 1 uvařená červená řepa
- sůl
- pepř
- 200 g přírodního smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 vejce
- 5 plátků Mascarpone s růžovým pepřem
Postup přípravy receptu
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme na hrubším "slzičkovém" struhadle a dáme do větší mísy. Přidáme stejně nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme a rukama promícháme. Zapékací formu ( nejlépe s nepřilnavým povrchem ) vymažeme olejem a bramborovou hmotu do ní rozprostřeme. Rukama upěchujeme a vymačkáme asi 2cm vysoké okraje.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a pórek a chvíli restujeme, přičemž stále mícháme, aby se pórek nezačal připalovat. Když pórek trochu změkne, stáhneme z ohně a do pánve přidáme na kostičky nakrájenou řepu. Promícháme, ochutíme a navrstvíme na bramborový základ.
Jogurt rozšleháme s vejcem a rovnoměrně jej nalijeme na pórkovou směs. Povrch poklademe plátky mascarpone a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut.
Poznámka od kuchařky
Počítala jsem, že se mascarpone teplem na povrchu "koláče" roztaví...nestalo se tak, ale na chuti pokrmu to neubralo :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelenina zapečená na bramborovo-sýrovém lůžku
K receptu nejsou žádné komentáře.